Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Prusík

Prusík, neboli Prusíkův uzel, je samosvorný uzel, který je pojmenován pro rakouském profesorovi českého původu Karlu Prusíkovi, který jej v první polovině 20. století jako první aplikoval v horolezectví.

V dnešní době existuje několik variant Prusíkových uzlů, zejména:
-  jednoduchý
-  dvojitý
-  asymetrický
-  francouzský
-  penberthyův
-  blakeův

Všechny výše vyjmenované tipy se používají při výstupu po laně, slaňování, při záchraně a vyprošťování, při sestavovaní kladkostrojů, transportu materiálu nebo při sebejištění.

Při pohybu podél lana je lezec navázán smyčkou Prusíkovým uzlem na lano, smyčku má následně karabinou připnutou k bedernímu nebo prsnímu úvazku. Postupuje-li podél lana, uzel je volný a lezec s ním po laně bez problému posouvá. V okamžiku pádu, respektive zatížení, se uzel sevře okolo lana a tření mu zabrání posunu po laně.

V arboristice se prusíkem označuje lano o průměru nejčastěji 8 až 10mm, které se používá k vázání uzlů a následně jištění. S tímto způsobem jištění se setkáváme především při polohování na stromě, a to jak u SRT (jednolanová technika), tak u dvoulanové techniky, také na polohovací (kmenové) smyčce nebo případně při výstupu po laně (např. metodou footlock). Arboristický prusík je vyráběn z různých materiálů, nejčastěji je to polyester, u dražších a kvalitnějších pak materiály jako vectran či technora, které jsou odolnější vůči vysokým teplotám, které při tření vznikají.

V dnešní době existují mechanické pomůcky, které svým použitím prusíky nahrazují. Mezi ně patří například mechanický prusík Petzl ZigZag (na kmenové smyci Zillon) nebo blokanty typu Rope Grab.

V nabídce našeho e-shopu naleznete prusíky v hotových délkách se zašitými oky, nebo prusíky z metráže, kde délku můžete zvolit sami, ovšem je nutné je opatřit vhodnými uzly. Existují také prusíky pro speciální použití, které jsou např. nekonečné nebo opatřené kroužky atp.