Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Laviny a lavinové vybavení

Připravte se na laviny.

Zimní období je charakteristické nízkými teplotami a sněhem. K zimním radovánkám patří nejen krásná krajina, čerstvý vzduch, bělostný sníh, ale v neposlední řadě i adrenalin.

Laviny jsou spojené s horskými oblastmi, s velkou členitostí i nadmořskou výškou, vyskytují se především na poměrně prudkých holých svazích, bez stromového porostu (nad hranicí lesa) a většinou pouze v zimním období. Díky rozvoji cestovního ruchu se nebezpečí lavin netýká pouze obyvatel horských oblastí, ale i turistů, kteří vyhledávají zimní radovánky. Při nedostatečné ochraně a prevenci mohou laviny často znamenat ztrátu lidských životů.

Laviny jsou v horách během zimních měsíců reálným nebezpečím, které se netýká jen horolezců a skialpinistů, lyžařů či snowboardistů milujících divokou přírodu, ale i turistů pohybujících se na přístupných turistických cestách. Lavinové nebezpečí hrozí také v lyžařském středisku. Laviny jdou ruku v ruce se zimou a horami.

Sněhová pokrývka se vlivem vlastní tíhy a povětrnostních změn stále mění a přetváří. Může mít podobu stabilní pevné pokrývky, nebo mít naopak zcela rozdílné vlastnosti a při minimálním zatížení či vlivem gravitace se zřítí z horského svahu v podobě laviny! Sněhová lavina je rychlý a náhlý sesuv většího množství sněhu po svahu.

Laviny v číslech (podle http://www.harrachov.cz/):
- 11 minut je průměrný čas vyhrabání z laviny těch, kteří přežili
- 70 % lavin spadne dopoledne
- 80 % lavin se uvolní v průběhu sněžení nebo těsně po něm
- 58 % zasypaných se ve sněhové mase udusí
- 21 % utrpí smrtelný šok
- 9 % nepřežije zranění
- 9 % je usmrceno na místě
- 3 % zemřou na podchlazení

Hlavní prevencí je informovanost o nebezpečí a riziku vzniku lavin. Existuje několik stupňů varování, které vyhlašuje horská služba a každý by se s nimi měl seznámit, zejména by se jimi ale měl řídit a neriskovat. Horská služba mapuje svahy, na kterých mohou v zimě za příhodných podmínek laviny vznikat s ohledem na geomorfologii, přítomnost vegetace, charakteristiku sněhové pokrývky atd. Dalším faktorem prevence je meteorologická předpověď, která se řídí větrem, množstvím sněhových srážek a teplotou.

Mezi základní vybavení při pohybu v horském terénu, kde hrozí riziko sesunu laviny, patří lopata, sonda a lavinový vyhledávač. „Štěstí přeje připraveným“, proto by měl každý zvážit investici v podobě koupě lavinového vyhledávače, protože příroda se neřídí jasnými pravidly. Nikdy jste se s lavinou nesetkali, ale to neznamená, že Vás nemůže zaskočit. Je dobré být připraven na nejhorší.

Lavinový vyhledávač funguje jako vysílač signálu v případě, že Vás zasype lavine. Na trhu existuje spousta druhů lavinových vyhledávačů, od analogových přístrojů s jednou integrovanou anténou, až po plně digitální vyhledávače se třemi anténami a řadou funkcí navíc.

U kvalitních přístrojů obecně platí, že čím více vyhledávacích antén přístroj má, tím lépe přístroj vyhledá zasypané v lavině. Tří-anténní digitální přístroje měří intenzitu signálu ve všech třech směrech, díky čemuž dokážou na displeji zobrazit vzdálenost a směr zasypaného. Pokud je v přístroji anténa pouze jedna, uživatel musí rozpoznat směr a vzdálenost většinou na základě akustického signálu a barevně odstupňovaným diodám znázorňujících intenzitu signálu. Při koupi je důležité zaměřit se na tři základní aspekty lavinového vyhledávače. Je to dosah signálu, rychlost přesného vyhledání zasypaného a v neposlední řadě přesnost zaměření.

Ať už jdete jen na procházku, či se pořádně vydovádět na lyžích, buďte obezřetní a informujte se o počasí a případném lavinovém nebezpečí. Nikdy nevyrážejte do hor sami. Vždy buďte řádně vybaveni a neriskujte zdraví a život svůj a nebo Vašich přátel!