Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Zachycovací postroj

Postroj pro zachycení pádu je základním prostředkem z kategorie osobních ochranných prostředků proti pádu z výšky. Používá se zejména při práci ve výškách a nad volnou hloubkou.

Zachycovací postroj slouží jako opora těla v případě pádu. Zavěšovací prvek, případně prvky, které zachycují pád, smí být umístěny v těžišti na přední straně prsou nebo zádech mezi lopatkami. Tyto body jsou vždy označeny písmenem A v přiloženém návodu k použití.

Zachycovací postroj specifikuje norma EN 361 - Osobní ochranné prostředky proti pádům z výšky - zachycovací postroje. Podle této normy je zachycovací postroj buď celotělový, anebo jej lze vytvořit kombinací sedacího úvazku s hrudním úvazkem.

Zachycovací postroje lze rozdělit také podle použití:
- zachycovací postroj, který je určen pro práci ve výškách, na vysokozdvižných plošinách či jiných konstrukcích, který zachytí uživatele v případě pádu a slouží v podstatě jako jistota.
- kombinace zachycovacího postroje s polohovacím postrojem, která je určena pro práci ve výškách, ale i pro práci ve visu.

Zachycovací postroj bývá součástí systému zachycení pádu, který upravuje norma EN 363. Systém zachycení pádu bývá také doplněn o tlumič pádu, který specifikuje norma EN 355.