Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Slaňovací brzdy

Slaňovací brzda je technický prostředek pro řízený sestup (případně vzestup) osob po textilním laně jak ho specifikuje norma EN 1891. K použití slaňovacích brzd dochází zejména při slanění, záchraně zraněného, nouzovém výstupu či krátkém výstupu po laně, polohování, nebo se používá v systémech pro vytahování břemen – kladkostrojích (vždy doporučeno se zajištěním na druhém laně pomocí zachycovače pádu).

Norma EN 341 (Prostředky ochrany osob proti pádu – Slaňovací zařízení pro záchranu) specifikuje slaňovací zařízení, která obsahují slaňovací vedení, určená pro záchranu a k ochraně proti pádům v záchranném systému, který je systémem ochrany osob proti pádu. Podle EN 341 se takové zařízení musí používat se statickým lanem o průměru 11mm v souladu s EN 1891.

Norma EN 12841 (Prostředky ochrany osob proti pádu - Systémy lanového přístupu), charakterizuje nastavovací zařízení lana určená pro použití v systémech lanového přístupu, která mohou být navržena pro použití jednou osobou, nebo v případě záchrany, pro dvě osoby současně. Nastavovací zařízení lana nejsou vhodná pro použití v systému zachycení pádu.

Slaňovací brzdy určené pro horolezectví upravuje norma EN 15151 (Horolezecká výzbroj - Brzdící prostředky), používají se pro slaňování v horolezectví, zejména speleoalpinismu, speleologii, canyoningu, ale i lanovém přístupu.

Rozdělení podle použití:
sportovní slaňovací brzdy, např. PETZL GRIGRI
pracovní slaňovací brzdy, záchranné, např. PETZL RIG

Rozdělení slaňovacích brzd podle konstrukce:
jednoduché: např. slaňovací osmy, válečkové brzdy
se samoblokujícím efektem
-  bezpečnostní (jsou nejbezpečnější, mají pojistku proti panice – tzv. antipanic) – např. ISC D4, CT Sparrow