Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Reportáž z mistrovství SR v Budmericích

Zámecký park v Budmericích hostil již třetí mistrovství SR ve stromolezení. Jak dopadl Jirka Voda a kdo ze slovenských závodníků nákonec získal titul zjistíte v naší reportáži přímo z místa konání.

V sobotu 27. června se ve slovenské Budmerici konalo v pořadí třetí Slovenské mistrovství ve stromolezení pořádané občanským sdružením Stromolezci v krásném prostředí místního zámeckého parku. Samotné setkání začalo již o den dříve, tedy v pátek, kdy jsme dorazili i my jakožto tým Worksafety, no a protože jsou někteří z nás osoby odborně způsobilé k provádění revizí vybavení, podíleli jsme se spolu s ogranizátory na kontrole vybavení závodníků.

Sobotní den byl pak už ve znamení samotných závodů. Počasí nám přálo, jelikož nebylo ani vedro ani zima, zkrátka ideální klima na stromolezení. Na startu se objevilo celkem 16 lezců, z toho čtyři domácí, sedm Čechů, dva Rakušané, dále pak zástupci Polska, Maďarska a Itálie, takže můžeme o závodech směle říci, že měly mezinárodní charakter.

Závodníci byli rozděleni do tří skupin a soutěžili na čas v následujících disciplínách:
Záchrana zraněného
Výstup po větvích
Rychlostní výstup po laně
Nahazovaní stromu
Práce v koruně stromu

Z technických důvodů dohlížely na průběh závodů pouze tři skupiny rozhodčích, proto závody probíhaly v jednom čase vždy maximálně na třech stanovištích. Závody to sice zpomalilo, ale nijak jim neubralo na atraktivitě, a to i díky slézaným stromům, které vybrali pořadatelé tak, aby bylo dobře vidět na kmeny, díky čemuž si přišli na své i diváci.

Novinkou těchto závodů byla změna pravidel ve výstupu po laně a závodníci si nově mohli sami zvolit, polezou-li technikou footlock nebo efektivnější a rychlejší technikou SRT. Pravidlo u nahazování stromu bylo také upraveno i pro případ použití techniky SRT.

Po základním kole postoupili do finále, tzv. Masters, jeden nejlepší cizinec, jímž byl Čech Jiří Voda, a dva Slováci Patrik Dobrota a Mateusz Bieniek. I když se domácí snažili, Jirka Voda s přehledem vyhrál, za Slovenskou republiku se nakonec stal mistrem ve stromolezení Patrik Dobrota.

Musíme konstatovat, že i přes velkou účast dobrovolníků byl trochu podceněn počet rozhodčích, což celé závody trochu zpomalilo. Smutná byla i nižší účast domácích lezců a diváků bylo také poskromnu, zejména z řad srdcových stromolezců.

Atmosféra závodů však byla velmi přátelská, velké díky patří sponzorům a zejména organizátorům. Zázemí bylo perfektní, občerstvení lahodné, ať už šlo o nápoje či jídlo, a neméně kvalitní byla i zábava pro dětské návštěvníky – lezení ve stromě.

Stánek Worksafety.cz byl k dispozici po celé závody a my se již teď se těšíme na 22.8., kdy se bude konat Mistrovství ČR ve stromolezení v Olomouci!

Více fotografií naleznete zde