Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Navštívili jsme národní arboristickou konferenci Strom pro život – život pro strom

14. národní arboristická konference s podtitulem Stromy očima specialistů se konala po arboristických závodech v Olomouci.

Na mistrovství České republiky ve stromolezení tradičně navazuje národní arboristická konference, která se letos konala již počtrnácté. Letošní ročník nesl název Strom pro život – život pro strom s podtitulem Stromy očima specialistů a probíhal v pondělí 24. a úterý 25. srpna v Olomouci v prostorách divadla Divadla Žantovka. Konference byla rozdělena do 6 bloků, přičemž sedmý blok zaplnily workshopy. Jednotlivé bloky a panelovou diskuzi řídila RNDr. Blažena Hušková. Pojďte se s námi podívat na shrnutí konference tak, jak jsme ji viděli my, co se nám líbilo a co nás zaujalo.

První den konference patřil zejména otázce stromů z pohledu jejich zdraví, umístění a také tomu, jak zacházet se stromy při rozvoji obce či rozšiřování zastavované plochy měst. Hlavní "hvězda" celé konference prof. Andreas Roloff z Technické univerzity v Drážďanech nás seznámil, jak zhodnotit zdraví a stav stromu pomocí jejich řeči těla a jak číst stopy, které na sobě dává strom znát. Zábavné byly také přednášky Ing. Klementa Rejška, Csc. o stromech a jejich stanovištích z pohledu pedeologie a povedeně bylo zpracované i téma stromy z pohledu projektanta a arboristy od Ing. Josefa Součka a Davida Hory, Dis. Na závěr prvního dne čekala návštěvníky konference ještě panelová diskuze se všemi účastníky a neformální večer v restauraci Fontána s kvalitním rautem a dobrou zábavou.

V úterý se tak některým účastníkům stávalo hůře, jiným lépe, ale už v děvet hodin jsme příkladně absolvovali přenášku o vlivu tahové zkoušky na strom od Ing. Lucie Boháčová, která zůčastněním udělala i krátký exkurz do rozboru vztahu půd a kořenových systému vůči stabilitě stromu. Další témata dopolede se týkala spíše technického zabezpečení péče o stromy, ať už co se týče řezů či procesu rozpadu stromu. Odpoledne se konference dotkla společenských souvislostí stromů, kterýžto blok zahájil biolog a filozof v jedné osobně Prof. RNDr. Stanislava Komárka, Dr., který se s osobitým humorem zaměřil na smysl stromů ve vztahu k člověku. Odpolední blok se následně věnoval zejména otázce vztahu stromů k našemu životnímu prostředí, až už to bylo v otázce čerpání dotací z programů Evropské unie či národních fondů v podání Ing.Eleny Bočevové, nebo o komunikaci mezi jednotlivými účastníky stavebních řízení pokud jde o stromy a zeleň obecně. Závěrem druhé dne jsme si vyslechli ještě dvě přednášky a sice představení projektu Zdravé stromy pro zítřek, který se bezplatně stará o ošetření památných stromů a na úplný závěr nám ing. Jiří Skotnica představil certifikaci European Tree Worker (ETW) ve smyslu k čemu slouží, co obnáší a pro koho je určena.

Letošní konference obsahovala témata teoretická i praktická, jednotlivé přednášky vedli lidé v oboru vzdělaní a nikdy se nejednalo jen o nudné povídání. Jsme rádi, že jsme se mohli konference zúčastnit a touto cestou děkujeme pořadateli: Sekce péče o dřeviny – ISA Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, z.s.

Tak za rok zase nashledanou!