Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Seriál: Zdraví u stromolezectví a výškových prací

Představujeme sérii článků zaměřenou na prevenci a minimalizaci úrazů a dalších zdravotních rizik při práci ve výškách a arboristice. Dělejte svou práci zdravě, budete ji dělat déle.

Jak jistě víte, začátkem léta jsme připravili dotazník, který byl zaměřen speciálně na arboristy a výškové pracovníky. Cílem dotazníku bylo zjistit, jak se chováme ke svému tělu, které namáháme každý den v práci, ať už na stromě, plošině, žebříku, nebo i jen na zemi. Dotazníkového šetření se zúčastnilo přes 50 respondentů, kterým tímto moc děkujeme za pomoc!

Kromě statistických otázek, jako byly dotazy na věk, délku pracovních zkušeností v těchto oborech nad zemí, nás zajímalo, jak často denně pijete a jíte, jestli používáte nějaké doplňky stravy, ale také jestli se nějak rozcvičujete a protahujete svaly, jakým způsobem regenerujete a v neposlední řadě v jakých svalech cítíte únavu nebo bolest po skončení pracovního dne.

Letmo se podívejme, jaké byly odpovědi v dotazníku

Zjednodušenou statistickou mluvou vyšlo, že našemu statisticky průměrnému arboristovi / výškovému pracovníkovi je 35 let a 9 let pracuje v oboru. Za den vypije 1,5 – 2 litry tekutin, stravuje se 3x denně a většinou nepoužívá žádné doplňky stravy. Před prací se spíše nerozvičuje, ani jinak neprotahuje svaly.

Nejčastějšími uváděnými bolestmi byly pak bolesti bederní, hrudní a krční páteře, ramen, trapézu, svalů paží, zápěstí i prstů. Dále pak bolesti v oblasti dolních končetin, ať jsou to svaly stehen či lýtek.

Z dotazníku také vyplynulo, že každý regeneruje podle svého. Někdo si zajde na pivko, poleží na gauči, kouká na telku, ale také si hraje s dětmi, jde si zaplavat, chodí do sauny nebo sportuje, tedy žádné společné způsoby regenerace není možné dost dobře stanovit.

Čtvrtina dotazovaných uvedla, že měla nějaký úraz nebo zdravotní problém související s prací. Kromě namožení svalů a pohmožděnin se objevovaly řezné úrazy způsobené pilkami nebo motorovými pilami, ale zmíněno bylo také pobodání včelami.

Na co se můžete těšit

V následujících týdnech budou na stránkách worksafety.cz zveřejněny články, které jsou zaměřeny na prevenci a minimalizaci rizik pracovních úrazů při práci ve výškách. Tentokrát se nebude jednat o OOPP a bezpečnostní postupy, ale zaměříme se na to, jak pečovat či se starat o své tělo a fyzickou pohodu jako takovou. Zdraví máme jenom jedno a měli bychom si ho řádně chránit. V naší práci platí, že předcházení problémů je lepší než tisíc lékařů, navíc zdraví je tím hlavním parametrem, jak dlouho jsme schopni naše povolání vykonávat.

Články budou doplněné bohatou fotogalerií s návody, také videem, ale i různými doporučeními. Co nás tedy čeká za témata?

1. Příprava organismu před prací a uvolnění po práci
2. Kompenzační (vyrovnávací) cvičení. Cvičení pro každý den, neboli preventivní cvičení.
3. Regenerace sil v arboristice a výškových pracích. Regenerace a odpočinek těla po práci.
4. Výživa, stravování a pitný režim
5. Doplňky stravy pro fyzickou i duševní pohodu