Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Certifikace Evropský arborista je za námi. Jak to všechno proběhlo?

Začátkem listopadu 2015 se na Slovensku konala historicky první certifikace ETW a Worksafety.cz si takovou událost samozřejmě nemohlo nechat ujít.

5. a 6. listopadu se konala historicky první certifikace Evropského arboristy (ETW) na Slovensku, kterou pořádala slovenská ISA. Certifikaci zaštítil Tomáš Fraňo se svým týmem. Certifikace se zúčastnilo 19 stromolezců ze Slovenska, Čech i Moravy, přičemž někteří absolvovali celou zkoušku, jiní pouze opravnou. Samotná certifikace pak proběhla v malebném prostředí penzionu Modra - Harmónia a zejména pak na vzrostlých stromech v malebné zahradě penzionu si všichni přítomní mohli ověřit své praktické i teoretické znalosti.

Zkouška ETW se zkládala z těchto částí:

1. Stromolezecká zkouška
2. Záchrana zraněného
3. Teoretický a praktický řez stromu
4. Teoreticka a praktická instalace statických a dynamických vazeb
5. Hodnocení stavu stromu v terénu
6. Poznávání stromu
7. Písemný test + otevřené otázky
8. Ústní zkouška

Pro velký zájem uchazečů byla zkouška rozdělena do dvou dnů. Zkoušející byli vybráni z řad odborníků ve svém oboru, např. na řez stromu dohlížel Marek Žďárský a Pavel Wágner, hodnocení stromu zkoušeli Ing. Jaroslav Kolařík, PhD. a  Andrea Szórádová. Zkoušení záchrany zraněného ze stromu vzali do rukou zkušení stromolezci a závodníci Radovan Kučera a Václav Studený, na lezeckých zkouškách byli přítomni Petr Zvědělík, Michal Zelňák, zkušení, certifikovaní arboristé ETW, instruktoři, rozhodčí, a v neposlední řadě i Petr Ledvina z worksafety.cz.  Všechno skvěle řídl Tomáš Fraňo a jeho tým pod dohledem supervizora z EAC Dietricha Kusche. 

Zkouška probíhala ve velice příjemné a pohodové atmosféře, všechna jednotlivá témata (a pravidla a způsob provedení) byla důkladně vysvětlena, aby se předešlo nejasnostem.

Jednotliví účastníci byli po ukončení zkoušky detailně seznámeni s výsledky jednotlivých okruhů a v případě neúspěchu nebo zhoršené známky jim byly vysvětleny nedostatky, aby věděli, z jakých důvodů se jim zkouška nepovedla. Na konci celé zkoušky proběhlo rychlé shrnutí, kdy se každý komisař, supervisor nebo pořadatel mohl vyjádřit k průběhu zkoušek a prostor byl dán i samotným účastníkům. 

Petr Ledvina, tentokrát jako jeden ze zkoušejících, celou certifikaci ohodnotil slovy, že: "Zkouška byla velice na úrovni, profesionálně provedená, objektivní, nezavislá. A pokud nebude příští rok otevřena zkouška v ČR, doporučuji její absolvování na Slovensku i českým uchazečům o certifikaci ETW."

Pro zajímavost předkládáme také výsledkovou tabulku ze zkoušky, ve které jsou přesně zobrazena procenta úspešnosti jednotlivých uchazečů v jednotlivých částech zkoušky.