Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Kácení je v plném proudu - 3 tipy na bezpečné a funkční vybavení

Seznamte se s nezbytnou osobní ochranou při kácení stromů.

Těžko by si člověk mohl na letošní kácení vybrat lepší počasí než právě máme. Teploty příjemně nad nulou, jasno, slunečno, zkrátka velmi příjemné podmínky pro jakoukoliv práci venku. Abyste neměli ideální podmínky pouze díky počasí, ale také díky vybavení, připravili jsme pro vás 3 jednoduché tipy, co se týče vaší výbavy pro kácení, neboli jak a co zvolit s přihlédnutím na efektivitu a hlavně bezpečnost. Kácení je totiž činnost poměrně riziková a každý kompromis v kvalitně vybavení se může vymstít, proto ostatně na worksafety.cz nabízíme pouze to, co jsme si my sami nebo naši přátelé z oboru vyzkoušeli a ověřili v praxi.


Základem je přilba

Přilba je při kácení naprosto zásadním prostředkem osobní ochrany vzhledem k množství rizik, které v souvislosti s kácením hrozí. Přilba pro kácení stromů musí být vybavena ochranou sluchu i zraku! Při výběru přilby na kácení postupujte v zásadě stejně, jako při výběru pracovní přilby, tedy dbejte na to, aby vám dobře seděla na hlavě, ale zároveň vás netlačila. Po nasazení přilby zkuste utáhnout popruh pod bradou se zavřenými ústy, následně ústa otevřete a povolte popruh dle potřeby a pohodlí. Následně ústa zavřete a zkuste hlavou zakroužit do strany a udělat odmítavé gesto "ne".

Pokud vám přilba dobře drží a nikde vás netlačí, pak máte vyhráno. U přileb na kácení se však ještě velmi dobře zajímejte o to, jestli obsahuje všechny sloty na vámi používané vybavení, tj zejména na ochranu sluchu a zraku. Pokud máte konkrétní modely těchto pomůcek, určitě si je na zkoušení přilby vezměte s sebou, ať víte, že do slotů dobře pasují. Pokud si budete pořizovat vše nové a nechcete dlouho párovat jednotlivé kusy vybavení, můžete využít i hotové zkompletované přilby, jako např. Petzl Vertex Vent Arborist či Protos Integral Arborist


Neprořezné oblečení

Zde bychom byli rádi, aby nedošlo k mýlce. Neprořezné oblečení chrání svého nositele nejen proti letmému řeznému poranění např. od pily či jiného nástroje, ale zejména před ostrými úlomky dřeva a zbytky větví na kmenech stromů a dalším nebezpečím. Nejčastějšími kusy neprořezného oblečení jsou neprořezné boty, nátepníky, rukavice a kalhoty. Základem jsou pak určitě boty a kalhoty, které chrání zejména spodní část těla, konkrétně oblast stehenních tepen a chodidel. Neprořezné nátepníky pak chrání předloktí zejména proti skluzu listů pil a podobným nehodám, které se bohužel při kácení v lese stávají. Pokud uvažujete o nových botách, pak doporučíme oblíbené Haix Protector Light a v ranku neprořezných kalhot u nás velmi populární Sip Protection 1XSP či Pfanner Gladiator.


Arboristický lanyard 

Kvalitní bezpečný lanyard s ochranou proti proříznutí je další významnou součástí arboristické výstroje, kterou není radno podceňovat. Lanyard je pro arboristu základním polohovacím prostředkem, jehož proříznutí, např. při náročnějším kácení, může znamenat velký problém a ohrožení samotného arboristy na životě či zdraví. Proto určitě doporučíme si na kácení pořizovat pouze bezpečné lanyardy se zesílením proti proříznutí, které je nejčastěji řešeno pomocí ocelového lana v jádru lanyardu. Speciálně pro arboristy jsme pak ve worksafety.cz připravili lanyardový set Frank, který obsahuje jak profesionální stromolezecký lanyard, tak i dvě skvělé karabiny CT, které jdou dobře ovládat i rukama v rukavicích, blokant ISC a gumičku Pinch.

 


Samozřejmě těmito třemi druhy produktů vhodná výbava arboristů nekončí, nicméně o lanech, provazech, kotvách, pilách a dalších náležitostech si něco povíme zase příště. Pro začátek určitě doporučíme kvalitní revizi všech vašich používaných kusů vybavení před každým výstupem na strom. Přeci jenom, jde o vaše zdraví a dobrý arborista může odvést kvalitní práci pouze v tom případě, kdy mu slouží zdraví a fyzická kondice. 

Sip Protection Cuffs nátepníky proti pořezu – červená, černá

Sip Protection 1XHP neprořezné kalhoty Sherpa

Sip Protection neprořezné kalhoty 1XSP

Pfanner neprořezné kalhoty GLADIATOR II

Pfanner ARBORIST neprořezné kalhoty

Arboristický Lanyard FRANK

Set arboristický lanyard FRANK

VERTEX BEST Arborist

VERTEX VENT Arborist

Protos Integral přilba ARBORIST

HAIX neprořezné boty Protector Light

Sip Protection 3XA1 neprořezné boty