Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Pádový faktor

Pád je nedílnou součástí nejen horolezce, ale také pracovníka ve výškách, arboristy nebo záchranáře. Tvrdost pádu je závislá na pádovém faktoru (označuje se jako „f“), který je určen vnějšími podmínkami jako je délka pádu a činná délka lana. Dále na rázové síle, která je závislá na kvalitě lana. Pádový faktor je sice pojem teoretický, nicméně popisuje mohutnost pádu, což je důležité jak z hlediska poškození padajícího, tak z hlediska namáhání lana a ostatních jistících bodů. Pádový faktor lze významně ovlivnit postupovým jištěním. Čím je hodnota pádového faktoru vyšší, tím je pád tvrdší.

K výpočtu pádového fakturu slouží jednoduchý vzorec, kdy "H" udává poměr mezi délkou pádu lezce a "L" udává činnou délku lana, která absorbuje energii pádu.


f = H/L


Při horolezectví, práci ve výškách nebo při práci záchranářů může teoreticky pádový faktor dosáhnout hodnot f = 0 až 2. Při výstupech na tzv. zajištěných cestách (via ferrata a neboli klettersteig) může být jeho velikost i nad hodnotou f = 2, která je již smrtelně nebezpečná. V takových případech je nutné používat tlumiče pádu.

Dále byly provedeny praktické zkoušky, při kterých bylo zjištěno, že rázová síla do lana, kotevního bodu a těla lezce nezávisí na délce pádu, ale na velikosti pádového faktoru. Při zajištění činností ve výškách a nad volnou hloubkou pomocí textilních lan je důležité snažit se nepřekračovat hodnotu f = 1! Nad hodnotu f = 1 je nezbytné užívat horolezecké dynamické lano!

Příklad výpočtu pádu přímo do jistícího stanoviště:
Délka pádu H = 10m
Činná délka lana L = 5 + 0,2 = 5,2m
Pádový faktor f = 10 / 5,2 = 1,9
Síla působící na lezce = 9kN
Síla působící na jistící bod = 15kN

Obrázek níže: zdroj: www.petzl.com