Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Via ferrata

Via ferrata, německy Klettersteig, znamená zajištěná cesta např. ocelovými lany, skobami, řetězy, železnými žebříky, případně dalšími prostředky v náročném horském terénu. Cílem takových úprav je zvýšení bezpečnosti procházejících osob. Dále pak zpřístupnění terénu i těm, kteří nemají zkušenosti s obtížnějšími horolezeckými výstupy. 

Historie ferrat má více jak 150-i letou tradici. První písemná zmínka o zbudování zajištěné cesty se datuje roku 1834, kdy byla pod taktovkou Fridricha Simony postavena první zajištěná cesta, která vedla na Dachstein v Rakousku. Ta byla zajištěna ocelovými kolíky, kruhy a tlustým, přes 140 metrů dlouhým konopným lanem. Za počátek moderních zajištěných cest bývá považována první světová válka. Rakousko-Uhersko vedlo v jižním Tyrolsku a na území dnešního Slovinska poziční válku proti Itálii a bojovalo se doslova o každý vrchol. To zároveň vyžadovalo vybudování přístupových cest pro přesun vojenské techniky. Rakouští i italští vojáci tak budovali ve stěnách dolomitských vrcholů žebříky, dolovali galerie a tunely a exponovaná místa opatřovali lany. Zajištěné cesty umožňovaly a usnadňovaly vojákům výstupy k jejich stanovištím a táborům. Spousta cest, které byly vytvořeny v 19. století, jsou využívány dodnes.

Každá ferrata nebo také feráta (z italského originálu via ferrata) je označena obtížností, která se liší podle zvyklostí v dané horské oblasti. Je dána jednak obtížností nejtěžšího místa, jeho délkou, ale i celkovou délkou cesty. Například v České republice je obtížnost via Ferrat označována písmeny A, B, C, D, E, F. Písmeno A znamená nejlehčí obtížnost a písmeno F nejtěžší obtížnost. U našich sousedů v Rakousku jsou via ferrata taktéž označována písmeny od A do E. Italové zvolili nově ke svému značení písmena: F - snadné, MD - středně obtížné, D – obtížné, MOD - velmi obtížné, ED - extrémně obtížné.

Dříve než se rozhodneme vyrazit na některou ze zajištěných cest u nás nebo v zahraničí, měli bychom si uvědomit, že důležitým faktorem je nejen prostudování dané lokality, dobrý zdravotní stav, ale také kvalitní vybavení. Mezi základní vybavení pro cesty via ferrata patří: úvazek (norma EN 12277), tlumič pádu (norma EN 958) a přilba (norma EN 12492). Neměli bychom zapomenout vzít si s sebou lékárničku, mobil, láhev na vodu, mapu či průvodce, buzolu a v neposlední řadě kvalitní sportovní oblečení a obuv