Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Přemýšlíte o novém vybavení na práci ve výškách nebo stromolezení? Myslete hlavou a začněte u přileb!

Pracovní přilba je nedílnou součástí vybavení každého pracovníka ve výškách. Podívejte se, na co se zaměřit při jejím výběru.

Možná si řeknete, proč bychom měli teď řešit pracovní přilby, když je to zrovna jedna z pomůcek, kterou má drtivá většina arboristů či pracovníků ve výškách ve svém základním vybavení. Není ovšem výjimkou při prohlídce velké části pracovišť ve výškách či lokalit, kde probíhají práce se stromy či na stromech, najít stále poměrně hodně pracovníků, kterým se přilba houpe připevněna u pasu či slouží na všechny možné účely, jen ne jako bezpečná pokrývka hlavy.

Problém není vždy u zaměstnance

Za takovým používáním helmy, které jde přímo proti zákonným nařízením bezpečnosti práce, mnohdy totiž nestojí pouze liknavost pracovníků, ale často jde zejména o problematickou ergonomii či použitelnost helmy jako takové. Ano, víme, co chcete namítnout, že všechny vaše helmy mají nezbytné certifikace, nicméně tyto známky kvality hovoří zejména o bezpečnosti použitých materiálů, ale už toho vypoví výrazně méně o ergonomii, odvětratelnosti či množství slotů dané helmy. Proto je dobré sledovat i tyto parametry a v případě, že vám to okolnosti dovolí, klidně vezměte vaše zaměstnance přímo na nákup daného typu přileb, ať si vyzkouší nejen jejich ergonomii, ale i třeba jejich kompatibilitu s čelním štítem či chrániči sluchu.

Jak poznat kvalitní přilbu

Ve worksafety.cz se specializujeme na prodej a distribuci vybavení pro výškové práce, horolezectví a arboristiku, proto víme, že je u kvalitní helmy důležitá zejména použitá konstrukce, která bude dostatečně lehká a přesto pevná, aby naši hlavu chránila před závažným úrazem. Optimální váha pracovní přilby by se měla pohybovat od 300g do 450 až 500g, těžší přilby totiž mohou při dlouhodobém používání namáhat krční páteř. Stejně jako dobrá konstrukce je důležitá i nastavitelnost velikosti usazení helmy a podbradního pásku. Při nastavování velikosti helmy je důležité vždy dostatečně, ale nikoliv pevně, utáhnout pásky a kolečka nastavení velikosti a následně vyzkoušet stabilitu helmy kýváním hlavy ve směru "ne" s otevřenými ústy. Pokud helma dobře drží a netlačí svého nositele, je možné ji považovat za ergonomicky vhodnou. 

Myslete na odvětrávání i kompatibilitu

Pokud nechcete vašim zaměstnancům pořizovat stejně jako třeba v případě obuvi zimní a letní helmy, je nutné zajistit u celoročně používané přilby kvalitní regulovatelné odvětrávání. Velmi často bývají u lepších helem uzavíratelné větrací otvory, které vašim zaměstnancům umožní přizpůsobit klima pod přilbou aktuálním klimatickým podmínkám. Z několika nezávislých průzkumů společností, zabývajících se bezpečností práce vyplynulo, že je to právě špatné větrání, co donutí pracovníky pracovat ve vyšších teplotách bez pokrývek hlavy.

Krom odvětrávání je u helem důležité také dobře posoudit jejich kompatibilitu s jednotlivými kusy vybavení, které vaši zaměstnanci běžně používají. Toto platí pak zejména u nejrůznějších čelových svítilen, chráničů obličeje či sluchu, které bohužel nemusí být kompatibilní s každým typem helmy. Opět platí pravidlo, že pokud nechcete kupovat s novými helmami i nové příslušenství, je vhodné nové pokrývky hlavy vybírat právě i s těmito kusy vybavení a přesvědčit se, že vše sedí, jak má. Ačkoliv mohou být nové helmy vynikající ve všech směrech, vaši zaměstnanci mohou mít problém právě kvůli nekompatibilitě vybavení, proto se pak nelze divit, že stále preferují nošení např. starších modelů přileb.

Vhodné přilby pro pracovníky ve výškách i na zemi

Pokud se podíváme na konkrétní modely přileb, doporučíme vám dva nejúspěšnější modely z naší nabídky, konkrétně Kask Plasma Work a Petzl Vertex Vent.

Kask Plasma Work představuje velmi oblíbenou a žádanou univerzální pracovní přilbu, která vyniká zejména komfortem a bezpečností. Helma je tvořena kombinací tvrdé plastové skořepiny a HD polystyrenu, na kterém je fixována měkká polyetylenová výstelka, kterou lze vyjmout a vyprat. Celá přilba je vybavena 10 větracími otvory a je plně nastavitelná jak vzadu, tak i na podbradním pásku. Její výhodou je zejména její nízká hmotnost, pouhých 380g a kompatibilita se štítem Plasma Visiera a s použitím adaptérů i s chrániči sluchu Peltor. Pracovníci na stavbě, v důlním průmyslu či speleologové u této helmy oceňují také její kompatibilitu se všemi druhy čelovek.

Pro pracovníky ve výškách či jejich náročnější kolegy na zemi je určena helma Petzl Vertex Vent se zesíleným páskem pod bradou, který odolá síle i přes 50 daN a tím zabrání její ztrátě pří pádu z výšky. Vnitřní šestibodová vložka se přesně přizpůsobí tvaru hlavy a systém CenterFit zaručí přesné vycentrování a optimální stabilitu přilby. Odvětrávací otvory mají posuvné uzávěry, čímž lze regulovat způsob a intenzitu větrání uvnitř helmy, což ji předurčuje na celoroční použití i v náročnějších podmínkách. Jak už plyne ze značky této helmy, Petzl Vertex Vent je kompatibilní se všemi čelovkami Petzl, přičemž na typ Pixa má dokonce speciální slot, kam je možné ji připevnit bez elastického pásku. Bez problému také k Petzl Vertex připojíte i chrániče sluchu Peltor nebo ochranný štít Petzl Vizir.

Při nákupu bezpečné helmy nepospíchejte

Jak je patrné z našeho krátkého zamyšlení, pří výběru helmy se nevyplatí pospíchat, ale je dobré uvážit výše zmíněné aspekty. Dobře zvolená kvalitní helma totiž vašim zaměstnancům ochrání zdraví i na několik let, kdežto i dražší, avšak nevhodný model může místo na hlavách vašich lidí, velmi snadno skončit jako lapač prachu. Pokud si při výběru helmy nejste čímkoliv jisti obraťte se bez problému na vaše zaměstnance, ať si helmu vyzkouší a sami vám řeknou, zdali se jim v ní dobře pracuje a jestli jim zajišťuje vše, co ke své práci potřebují. Uvidíte, že rozvaha se vám u nákupu helem vyplatí dvojnásob. Tým worksafety.cz vám při výběru přilby rád poradí nejen v obchodě, ale i na telefonu

KASK pracovní přilba PLASMA WORK AQ

PETZL pracovní přilba Vertex Best

Climbing Technology pracovní přilba WORK-SHELL

Singing Rock pracovní přilba KAPPA WORK

PETZL ALVEO VENT pracovní přilba

PETZL pracovní přilba ALVEO BEST

3M PELTOR chrániče sluchu X4P3

3M PELTOR chrániče sluchu X2P3

3M PELTOR chrániče sluchu X1P3

KASK ochranný štít VISOR V2 pro přilbu PLASMA WORK