Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak je snadné dát první pomoc? Umíte si poradit, když na vás závisí lidský život?

Představujeme krátké ohlédnutí za tím, jak probíhaly kurzy první pomoci v režii worksafety a HASIČI-RESCUE.

Ve čtvrtek 21.4. se ve spolupráci worksafety.cz a HASIČI-RESCUE konal v prostorách Sportovního centra Nymburk kurz první pomoci, který vedli zkušení záchranáři ze stanice záchranné služby středočeského a ústeckého kraje Bc. Martin Čapek, DiS. a Ctirad Novák.

Kurz byl věnován základním postupům při poskytování první pomoci. Účastníci kurzu pocházeli převážně z řad arboristů, proto se záchranáři věnovali situacím a úrazům, se kterými se mohou setkat právě arboristé – stromolezci při jejich každodenní práci, k čemuž patří zejména zranění při pohybu na stromě.



Obsahem kurzu prvního dne bylo seznámit účastníky s postupem volání na tísňovou linku: na jaké číslo volat, jak co nejdetailněji lokalizovat místo nehody a vůbec jak komunikovat s operátorem. Účastníci kurzu se dopodrobna věnovali systematickému postupu vyšetření a ošetření zraněného v rámci tzv. systému MARCH: 
M = massive bleeding = masivní krvácení
A = airway = průchodné dýchací cesty
R = respiration = dýchání
C = circulation = krevní oběh
H = hypotherma = prevence podchlazení

Jednoduše řečeno, setkáte-li se se zraněným, nejdříve zastavíte krvácení, nedýchá-li, jednoduše zprůchodníte dýchací cesty a provádíte masáž srdce. Je-li chladněji, musíte se vyvarovat podchlazení zraněného a nejlépe ihned voláte záchrannou službu. 



Teoretická část byla také věnována zaškrcení rány, používání tlakového obvazu, resuscitaci, tělesu v ráně, anafylaktické reakci, traumatickým poraněním, pádu z výšky a bezvědomí.

Po vydatném obědě účastnící kurzu trénovali nabyté znalosti v praxi a kromě nácviku zaškrcení rány, použití obyčejných obvazů i tlakových, prováděli také resuscitaci zraněné osoby. Školitelé pro ně také připravili simulace v podobě realistických situací a zranění, se kterými se můžou setkat v pracovním, ale i osobním životě. Jednalo se o bezvědomí, krvácení, otevřenou zlomeninu a pád z výšky.



Jedním z důležitých bodů, které se na kurzu probíraly, byla lékárnička a její složení. Pro každou lidskou činnost by měla být charakterizovaná lékárnička specifikovaná právě pro potřeby daného povolání. Bohužel v dnešní době neexistuje z hlediska předpisů jasně definovaná stromolezecká lékárnička pro arboristy a jejich případné úrazy. Obecně se tak doporučuje, aby měl stromolezec jednu malou lékárničku vždy u sebe na sedáku a jednu větší na zemi v blízkosti pracoviště.

Doporučení záchranářů, co by ve stromolezecké lékárničce rozhodně nemělo chybět:
- turniket (škrtidlo)
- škrtidlo
- elastický obvaz
- hotový obvaz
- náplast s polštářkem
- kapky do očí
- malé nůžky

V lékárničce v místě práce by dále mělo být:
- sada rukavic
- kvalitní nůžky
- resuscitační rouška
- thermofolie
- desinfekce
- 20x20 pvc obvaz na pneumotorax
- 2x hotový obvaz, velikost alespoň 4-5
- 2x sterilní krytí např. 10 x 10 cm
- 2x obvaz hydrofilní, ideálně pružný  
- 2x elastické obinadlo
- gelaspon 
- náplast ve špulce
- náplast s polštářkem
- kapky do očí větší balení respektive ophtalmoseptonex nebo podobné na výplach oka nejen kapky

Je velmi důležité, aby každý stromolezec věděl, co kde v lékárničce má, aby v krizové situaci věděl, kam sáhnout. A samozřejmě je důležité, aby věděl, jak co používat. Proto když si budete sestavovat svou lékárničku, věci si raději dopředu vyzkoušejte. Worksafety.cz se v budoucnu hodlá problematice lékárniček věnovat více, tak snad se brzy kvalitní stromolezecké lékárničky dočkáme. 



Následující den kurzu první pomoci byl věnován lezcům a praktickému tréninku záchrany. Petr Ledvina a Bc. Martin Čapek, DiS. připravili čtyři situace, které simulovali ty nejvíce předpokládané zranění při práci stromolezce. Účastníci kurzu museli dané situace řešit co nejrychleji a samozřejmě co nejpečlivěji podle zásad poskytování první pomoci. K dispozici měli své vlastní lezecké vybavení.


Simulace č. 1: Pád stromolezce z výšky
Stromolezec spadl pravděpodobně ze stromu, ležel na zemi a nejevil známky života. Po analýze jeho stavu bylo zjištěno, že nedýchá, účastník kurzu tak musel provést resuscitaci. Základem této simulace bylo co nejrychleji vyhodnotit stav zraněného, zavolat záchrannou službu, popsat ji situaci a stav zraněného a začít resuscitovat. Tento úkol patřil k jednodušším, stromolezci by ale nikdy neměli zapomínat zanalyzovat, zda-li jim, zachraňujícím, nehrozí žádné riziko, například pád koruny stromu apod. Vlastní bezpečnost je důležitá stejně jako záchrana!



Simulace č. 2: Úraz motorovou pilou
Jeden z nejčastějších úrazů stromolezce. Tato simulace probíhala realisticky ve stromě, kde se nacházel stromolezec s masivním krvácením dolní končetiny v oblasti stehenního svalu. Zachránce musel nejdříve zanalyzovat situaci, zjistit stav zraněného, zavolat záchrannou službu. Po vyhodnocení rizik zahájil výstup do koruny stromů, přesunul se ke zraněnému, s kterým ovšem neustále komunikoval, zaškrtil poraněné místo a zraněného transportoval na zem, kde ho následně předal záchranným jednotkám. Základem této záchrany bylo uvědomit si, že krvácení se musí co nejrychleji zastavit. Důraz se kladl také na komunikaci se zraněním jako prevence proti upadnutí do bezvědomí.



Simulace č. 3: Poranění hlavy
Stromolezec přišel pod strom, kde na výstupovém laně, které bylo nainstalováno technikou SRT (pomocí uzlu a karabiny dole na zádrh), visel asi 7m nad zemí zraněný stromolezec, který nejevil známky života. Pod zraněným ležely na zemi velké suché větve. Bylo tedy pravděpodobné, že ke stromolezcově zranění došlo při výstupu, kdy na něj spadla nějaká suchá větev. Záchranář musel co nejrychleji, ale zároveň nejjednodušeji spustit zraněného na zem. To znamenalo, že musel na výstupové lano nainstalovat vhodnou sestavu pro spuštění - evakuaci. Na první pohled se jednalo o jednoduchý úkol, ale potrápil účastníky kurzu svou zapeklitostí. Respektive se málokdo s touto situací někdy setkal. Záchranáři museli "něco" vhodného nainstalovat na napnutý systém, improvizovat se svým vybavením. Tento úkol mnohým účastníkům doslova zamotal hlavu.



Simulace č. 4: Napíchnutí na větev
Situace, ke které může jednoduše dojít: stromolezci na větvi uklouzla noha a jemu se při nekontrolovatelném zhoupnutí zapíchla větev do břicha. Záchranář musel klasicky zanalyzovat situaci, zavolat záchrannou službu, vystoupat ke zraněnému, ošetřit ho a spustit na zem. Vyvarujte se velké chyby, ocitnete-li se v podobné situaci: nikdy (!) větev nebo cokoli zabodnutého v těle nevyndávejte! Předmět je třeba ponechat v ráně (laicky řečeno pravděpodobně slouží jako špunt), maximálně seříznout délku, ránu ošetřit i s daným předmětem.



Během celého dne panovala dobrá nálada, všichni účastníci kurzu zvládli simulované situace v požadované kvalitě, rychlosti a v neposlední řadě bezpečně. Závěrem celá skupina kurzu hodnotila jednotlivé simulace, probírali se vzniklé situace a ještě zbyl čas na doplňkové ukázky co nejjednodušších a nejbezpečnějších postupů v rámci podobných záchran.

Zaujal Vás tento kurz? Měli byste o něj zájem? Napište nám

Co si o kurzu myslí jeho účastníci si můžete přečíst níže.

Galerii fotografií naleznete v naší galerii zde.

Kurz první pomoci očima našeho kameramana (video naleznete také na worksafety youtube kanále):


Komentáře od účastníků kurzu:

"Myslím, že velkou nevýhodou kurzu bylo, že se konal ve všední dny – málokdo jde na kurz první pomoci místo do práce. Ale jinak mě naprosto překvapil! Zejména svou jednoduchostí… vždycky jsem se bála, respektive učili nás, že v tom je hrozná věda, ale ve finále dát první pomoc je opravdu snadné: stačí nezpanikařit, uklidnit se a postupovat podle MARCHu. Myslím, že zejména stromolezci by si měli před každou prací ujasnit, kde se nacházejí, protože to je základ pro volání záchranné služby. Aplikaci Záchranka už mám také nainstalovanou ;-) Děkuji klukům záchranářům, že to pro nás zjednodušili, respektive tak polidštili!" Kateřina

"Byl jsem mile překvapen, myslel jsem, že tam bude doktor z chirdy a bude kecat omáčku, ale že tam budou profíci z výjezdovky, tak to jsem nečekal, takže SUPER! Popsali to vše tak jednoduše, že to člověk pochopil, aniž by se nad tím měl nějak pozastavovat, například co je to MARCH, vybavení lékárničky, jak máme obvázat zraněného atd. Kdybych se měl rozepsat, tak by to bylo na slohovou práci. Jinak děkuji firmě Worksafety za tento kurz první pomoci, bylo to super. Druhý den byl ještě lepší než ten první. Lektoři pro nás připravili 4 stanoviště, kde jsme prováděli úkony v reálu a lektoři nás hodnotili za naši provedenou práci. Po úkonu nám řekli naše nedostatky, abychom si z toho vzali ponaučení do příště. Pokud můžu říct, jestli chcete dělat kurz první pomoci, tak to dělejte u Worksafety, jsou to profíci." Mirek

"S kurzem jsem byl naprosto spokojený, moc se mi to libílo, organizačně super a náplň kurzu myslim dostatečná." Tomáš

"Troufám si říci, že patřím k lidem, kteří se rádi vzdělávají, učí se nové věci, nebo si již získané dovednosti rádi připomenou a zopakují. Říká se "opakování matka moudrosti" a na tomto výroku je jistě hodně pravdy. Takže i já jsem si na kurzu, pořádaným worksafety, ráda připomněla pár znalostí, které jsem získala na vysoké škole. Co je platné, když jsou Vám pouštěny prezentace, učíte se teorii, šprtáte na zkoušku, ale chybí Vám ta praktická zkušenost. Chci tím říci, že kurz, kterého jsem se zúčastnila, byl sice také částečně o teorii, ale hlavně o praxi. Lektoři se nebáli udělat sami ze sebe vážně raněné a my, účastníci, jsme museli reagovat na zraněného, jako by to bylo doopravdy. Od zavolání tísňové linky a komunikaci s operátorem Zdravotnické záchranné služby, až po ošetření zraněného do doby příjezdu záchranky. Nejvíce mě nadchla pomůcka, která je pro arboristy a výškové pracovníky nutností, a to tzv. turniket neboli škrtidlo. Je to taková vychytávka, pomocí které i sebemenší laik zachrání masivní krvácení za pár vteřin. Já osobně, jako řidička si myslím, že by tento turniket měl být povinnou výbavou každého řidiče. Součástí praktického nácviku byl i nácvik resuscitace při zástavě dýchání. Vyprdněte se na dýchání z úst do úst. Dnes už se u laické první pomoci téměř nepraktikuje. Výjimkou jsou rodinní příslušníci, u kterých se není třeba obávat nějaké vážné infekční nákazy. Nejdůležitější při zástavě dechu je kvalitně provedená masáž srdce. Je to pěkná dřina, zvláště pokud by na to měl být člověk sám. Samozřejmě je lepší, když při takové situaci jsou minimálně dva zachraňující, kteří se po nějakém čase u masáže srdce vystřídají a naberou trochu sil. Tak nebuďte pasivní a zamyslete se nad tím, zda by se Vám kurz první pomoci hodil pro Váš život." Klára