Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak správně vybrat outdoorový stan

Vybíráte stan pro sebe nebo Vaši rodinu? Nejste si jisti, jakému typ stanu máte dát přednost? V našem příspěvku se Vám pokusíme nabídnout informace, které jsou při výběru stanu důležité.

Než začnete vybírat stan, je třeba si rozmyslet, kam s ním budete vyrážet. Někdo plánuje kempování, jiný stanování v horách a někdo stanování při vodní turistice. Z toho vyplívá, že každý z Vás bude mít na stan jiné požadavky. Popsat všechny typy a velikosti stanů by bylo velmi obsáhlé. My se proto zaměříme na outdoorové stany, které naleznete v našem sortimentu.  

Ideální outdoorový stan by měl být v první řadě nepromokavý. I v těch nejméně náročných podmínkách by se nepromokavost stanu měla pohybovat od 2000mm vodního sloupce tropika (svrchní část stanu) výše. U podlážky by měla být ideální hodnota vodního sloupce 5000mm. Ovšem tady musíme podotknout, že čím větší vodní sloupec tropika, tím hůře materiál dýchá a více se rosí zevnitř. Takže pokud hledáte stan pro pohodové nebo rodinné kempování, je zbytečné mít stan s vysokým vodním sloupcem.  Možná jste již zaslechli, že některé stany jsou opatřeny jednostrannou nebo oboustrannou tzv. silikonizací. Jedná se většinou o ultralehké Ripstop tkaniny, které dosahují 1 - 2 metrů hodnot vodního sloupce. Dokonale hydrofobní silikon materiál dodá stanu nepřekonatelnou a trvanlivou voděodolnost proti dešti. Zní to skvěle, ovšem nevýhodou těchto materiálů je, že nedýchají vůbec.

Dalším požadavkem by měla být perfektní odolnost stanu vůči poryvům větru. Pro nocování např. na hřebenu hor nebo na otevřeném prostranství by měl stan disponovat duralovými nosnými pruty. Ty jsou odolné, čímž se zvyšuje pevnost stanu právě proti povětrnostním podmínkám. Proto nedoporučujeme kupovat stan z obyčejných plastových prutů. Dnes je běžným standardem zpevněný sklolaminát (např. Durawarp), ovšem dural je jistota.

Důležitým aspektem při výběru je tvar stanu, který Vám bude vyhovovat. Ten můžete vybírat ze tří typů: klasická kopule, tunel a asymetrická (geodetická) kopule. Každý z těchto tvarů má své pro a proti. Záleží jen na Vás.


Nejvyhledávanějším tvarem stanu je klasická kopule. Výhodou je rychlá a nenáročná stavba, dobrá stabilita, příjemná hmotnost stanu a samostatná konstrukce. Rozdíl můžete nalézt v provedení tzv. "předsíně" a jejich počtu. Některé kopule mají předsíň zvětšenou pomocí dodatečné krátké tyče nebo půl prutu, čímž se předsíň značně zvětší. Jiné kopule mají malou předsíň pouze na obuv. Kopulové stany jsou vhodné jak na klasické kempování, cykloturistiku, výlety do hor, ale také na přechody hor v létě i v zimě.



Dalším oblíbeným tvarem je stan ve tvaru tunelu. Konstrukce těchto stanů umožňuje nejlépe využít jeho vnitřní prostor. Při stavbě stanu Vám postačí dva krátké pruty, čímž se tunelové stany stávají nejlehčími a na prostor nejefektivnějšími. Nevýhodou je, že konstrukce je nesamostatná. To znamená, že ji musíte připevnit kolíky a při špatném zakolíkování je náchylnější na boční vítr. Ovšem pokud se naučíte tunelový stan dobře stavět, bude pro vás ideální i na celoroční použití. 



Třetím námi nabízeným tvarem stanů je asymetrická (geodetická) kopule. Tento typ stanu je vhodný pro nejnáročnější uživatele, kteří plánují cesty do míst, kde hrozí extrémní vítr. Dále ho využijete tam, kde se nedá stan dobře ukotvit. Tyto stany jsou tvořeny převážně ze tří prutů, které se nekříží v jednom místě, čímž se kopule stává stabilnější oproti klasické kopuli. Jeho vnitřní prostor se díky třetímu prutu zvětší. Nevýhodou těchto stanů je větší hmotnost, delší čas při stavbě a vyšší cena. Tyto stany bývají vyráběny z nejodolnějších a nejkvalitnějších materiálů.



Pevně věříme, že jsme Vám pomohli zorientovat se v typech outdoorových stanů a naše informace Vám umožní příjemné rozhodování při nákupu. Přejeme krásný a pohodový spánek na Vašich cestách!

Ferrino stan MTB

Ferrino stan SPECTRE 2

Ferrino stan CHAOS 2

Ferrino stan KALAHARI 3

Ferrino stan CHAOS 3

Ferrino stan SNOWBOUND 3

Ferrino stan TENERE 4

Ferrino stan PROXES 4

Ferrino stan CHANTY 4 DELUXE

Ferrino stan PROXES 6

Ferrino stan CHANTY 5 DELUXE white

Ferrino stan TRILOGY 5