Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Základní vybavení na zvládnutí Via Ferrata

Náš seriál o via ferrata pokračuje druhým dílem. Tentokrát se blíže podíváme na vybavení, které budete potřebovat při výstupy na zajištěné cesty.

V tomto díle se budeme věnovat základnímu vybavení, které budete při lezení ferrat potřebovat. Dobré vybavení je v dnešní době otázkou ochoty investice a výběru toho nejlepšího pro Vaši bezpečnost.


Sedací úvazek

Nejjednodušší variantou je použití samostatného horolezeckého úvazku. Výhodou je, že je pohodlný na nošení, má nízkou hmotnost, je skladný a univerzálně použitelný. Můžete ho využít nejen na ferratu, ale také při lezení na umělé stěně. Nevýhodou je navázání na sedák mimo těžiště. To znamená, že při nekontrolovaném dlouhém pádu může dojít k záklonu hlavy a k poranění páteře. Místo toho můžete použít celotělový úvazek, který Vám podepře ramena popruhy a při pádu nehrozí záklon nebo poranění páteře. Ovšem jeho nevýhodou je relativní nepohodlnost a větší hmotnost. Vzhledem k tomu, že jsou ferraty zajištěné a při dodržování bezpečnostních pravidel by k nekontrolovatelnému dlouhému pádu nemělo dojít, vystačíte si s klasickým horolezeckým úvazkem. 



Ferratový jistící set

Jedná se o základní jistící pomůcku pro lezení. Nejdůležitější součástí setu je brzda neboli tlumič pádu, jehož úkolem je ztlumit případný pád. Další součástí setu jsou dlaňové karabiny, které jsou opatřeny automatickou pojistkou. Použití těchto karabin je poměrně pohodlné a neunavuje. 



Horolezecká helma

Přilba je velmi důležitou věcí, která Vám na ferratě nesmí chybět. Její úkol je jasný: zajistit ochranu hlavy proti poranění. Správně padnoucí helma by Vám neměla spadnout z hlavy ani při hlubokém předklonu, a to s rozepnutým páskem pod bradou. Popruhy Vás nesmí nikde tlačit a škrtit. Na trhu jich je celá řada. Na letní lezení jsou skvělé helmy s odvětráváním a možností přichycení čelovky. 

 



V našem e-shopu ovšem můžete nalézt kompletní sety určené pro via ferrata, čímž Vám odpadá vybírání jednotlivých komponentů ;-)



Rukavice na ferratu

Rukavice chrání Vaše ruce před poškozením ocelovým lanem. Můžete mít rukavice s ustřiženými prsty nebo celoprstové.



Batoh

Lehký turistický batoh, který Vám skvěle padne, je nezbytný nejen pro ferratu, ale pro jakýkoliv pobyt v přírodě. Slouží pro uložení příslušenství jako je například: lékárnička, sluneční brýle, termoska, pokrývka hlavy, mapa, buzola, mobil, náhradní oblečení, teplé rukavice a jiné.



Obuv

Správný výběr obuvi pro ferratu je důležitý pro ten správný požitek z lezení. Obuv by měla být lehká, pohodlná, prodyšná a zároveň nepromokavá. 



Bunda a kalhoty

V chladnějším počasí doporučujeme mít s sebou nejen náhradní první vrstvu oblečení, ale hlavně kvalitní vrchní vrstvu. Ta by měla být odolná proti větru, vlhku, ale zároveň prodyšná. Softshelová bunda a kalhoty tyto požadavky jistě splňují. Pro letní období je vhodné kvalitní tričko a krátké pohodlné kalhoty.



Seriál via ferrata obsahuje tyto články:

Průvodce Via Ferrata aneb zajištěné cesty pro každého
Základní vybavení pro via ferrata.
Tipy na ferraty v ČR i okolí.
České ferraty zblízka: Bečov nad Teplou, Seifertova via ferrata v Nových Hamrech, Poustevna, CakleVodní bránaKočičí kameny, Slánská hora, Tábor, Bečov nad Teplou, Pastýřská stěna, Bechyně – Zářečí, Liberec, Vír.

Máte-li jakoukoli otázku či připomínku k tomuto tématu, neváhejte nás kontaktovat.