Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Magnézium neboli maglajz nejen pro horolezce

Maglajz nezbytně patří do výbavy každého horolezce, ale nejen horolezce! Věnujete se Pole Dance, sportovní gymnastice, posilování na strojích, vzpěračství, akrobacii na šálách, kruzích, laně nebo jinému sportu, při kterém potřebujete mít suché ruce? Tento článek míří přímo k Vám.

Maglajz nezbytně patří do výbavy každého horolezce, ale nejen horolezce! Věnujete se Pole Dance, sportovní gymnastice, posilování na strojích, vzpěračství, akrobacii na šálách, kruzích, laně nebo jinému sportu, při kterém potřebujete mít suché ruce? Tento článek míří přímo k Vám.


Magnesium (Mg) je latinské označení pro hořčík, který je odvozen od města Magnesie, kde se nachází naleziště magnezitu. Magnesium slangově označujeme "maglajz" nebo "máza". Jedná se o synteticky upravenou sloučeninu, jejíž speciální fyzikální vlastnosti zabraňují pocení rukou a jejich klouzání.


Dříve se magnesium používalo v práškové podobě a tato podoba mázy skutečně "prášila". Později přišli na trh tzv. kostky, kterými jste si jednoduše potřeli dlaně rukou.

V současné době je pevná podoba magnesia také vyráběna ve tvaru koule, která je velice příjemná na omak a zajišťuje skvělé natření celé plochy dlaně. Vyznačuje se menší prašností a dobrou absorpcí potu a vlhkosti. Tento suchý typ maglajzu vytváří skvělé tření mezi prsty a je vhodný pro všechny lezecké aktivity, dobré uchopení gymnastického nářadí, kruhů, lana nebo vzpěračské činky.

Singing Rock MAGNUM koule magnézia doplňovací 35g

Magnesium v praktickém uzavíratelném textilním pytlíku, který bez problémů opět doplníte a uzavřete šňůrkou. Vyznačuje se menší prašností a dobrou absorpcí potu a vlhkosti. 



Dalším používaným typem magnésia je tekutá forma. Tekutá máza je vhodná pro lezení v uzavřených centrech, kde se nesmí používat práškové magnézium kvůli prašnosti ovzduší. Ruce vysuší během pár vteřin po aplikaci a udržuje je suché po delší dobu, než suchá máza. Na rukou zanechá lepivý povrch, čímž zaručuje perfektní zajištění při uchopení např. tyče, šátku nebo činky. Tento typ magnesia si v poslední době velice oblíbili tanečnice Pole Dance.

Ocún magnézium Chalk Liquid 200ml Tube

Toto tekuté magnézium je prakticky balené v tubě o objemu 200ml. Vyniká tím, že je rychle schnoucí a velice šetrné k pokožce rukou, neboť méně vysouší.



Klasickým typem maglajzu je drcená forma, která dobře absorbuje pot a vlhkost, vytváří skvělé tření mezi prsty a chyty. Lze ji mít k dispozici v uzavíratelných šroubovacích nádobách nebo v sáčcích. Drcenou mázu si jednoduše přesypete do sáčku a už se můžete vydat vzhůru po skále. Tento typ magneska je vhodný nejen pro lezce, ale také pro vzpěrače, sportovní gymnasty, pro akrobacii na laně, šátku či kruzích.

Singing Rock MAGNUM drcené magnézium 300g

Drcené magnesium je baleno v ekologickém sáčku. Je vytvořené pro všechny lezecké aktivity, uchopování a vyznačuje se malou prašností a dobrou absorbcí potu a vlhkosti.



Samozřejmou nutností a doplňkem k suchému typu maglajzu patří sáček nebo pytlík. Podívejte se na naši nabídku originálních a designových sáčků.

Ocún PUSH pytlík na magnézium

Softshellový středně velký pytlík na magnesium dostupný v sedmi decentních barvách. Je příjemný na omak a velice nenáročný na údržbu. Praktičnost pytlíku je zaručena stahovací šňůrkou pro bezpečné uzavření a kapsičkou na zadní straně se dvěma sloty na kartáček. Jeho součástí je také stahovací pásek Chalk Bag Belt.



Pokud Vás náš článek přivedl na myšlenku vyzkoušet některý z typů maglajzu, jsme tomu skutečně rádi. Přejeme hodně úspěchů a skvělých zážitků spojených s Vaší sportovní činností.

Ocún magnézium Chalk Ball 35g

Singing Rock doplňovací koule magnézia MAGNUM 35g

PETZL magnézium POWER BALL 40g

Singing Rock MAGNUM tuba tekutého magnézia 150ml

Ocún magnézium Chalk Liquid 200ml Tube

BEAL tekuté magnézium PURE GRIP 250ml

Ocún magnézium Chalk Dose 125g

Singing Rock dóza magnézia MAGNUM 100g

PETZL magnézium POWER CRUNCH BOX 100g

Ocún pytlík na magnézium LUCKY

Singing Rock pytlík na magnézium CHALK BAG COMIC

PEZTL pytlík na magnézium BANDI