Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Lezecká obuv pro každého

Zajímá Vás historie vývoje lezecké obuvi a zároveň současná nabídka a druhy těchto tzv. lezeček? Pokud ano, právě pro Vás je určen tento článek.

Zajímá Vás historie vývoje lezecké obuvi a zároveň současná nabídka a druhy těchto tzv. lezeček?
Pokud ano, právě pro Vás je určen tento článek.


Horolezectví holduje rok od roku stále větší část populace. Lidé dnešní moderní doby, odsouzení k životu v materiálně chápající společnosti, si stále silněji připomínají své odvěké sepětí s přírodou, k níž se obrací. Horolezectví je jednou z možností, jak se krásám a síle přírody přiblížit. Horolezectví se může věnovat téměř každý muž či žena, dítě nebo senior. Při lezení můžeme prožívat radost z pohybu, stejně jako uskutečňovat lezecké výzvy, při kterých se střetává náš fyzický fond s psychickým.


Vývoj lezecké obuvi

V prvopočátcích horolezectví neexistovala speciální obuv pro horolezectví a skalní lezení. Horolezci používali běžnou usňovou kotníčkovou obuv s usňovou podešví. Vývoj horolezecké obuvi se ubíral dvojím směrem. První z nich byl lezení v horách a na sněhu, druhý pak skalní lezení. Při lezení na sněhu si horolezci pro bezpečnější pohyb po ledovci připevňovali na podešev své obuvi kovové hroty. Při lezení na skále se pak pro větší přilnavost používalo konopných podešví. Velkým zlomem byl rok 1839, kdy byl objeven proces vulkanizace kaučuku (pozn. schopnost kaučuku být převeden na pryž). Dalším významným bodem bylo vynalezení profilované podešve, a to zakladatelem dnes známé firmy Vibram, Vitalem Bramanim v roce 1937. Tato podešev umožňovala snadnější a bezpečnější pohyb v horském terénu.

Na lezecké obuvi se později začíná používat styropor tzv. mechovka. Svršek "lezeček" se vyrábí z usně – veluru. Dobrou vlastností tohoto materiálu je poddajnost, na druhou stranu je však příliš tažný. První lezecká obuv se vyrábí bez obsázky a je kotníčkového střihu. Na podešev se užívá již zmíněný styropor. Koncem 80. let se lezení začíná přesouvat na vápencové skály. Styropor je pro tento druh skalních útvarů nevyhovující kvůli špatné přilnavosti - nemá hranovou stabilitu. To znamená, že nedrží tvar na hraně podešve. Při lezení na pískovcových skalách jsou požadavky na hranovou stabilitu nižší, protože se zde využívá techniky "na tření". Pokládá se co největší plocha podešve na skálu. Při lezení na vápencových skalách díky odlišné členitosti terénu je potřeba využívat pro stupy malé lišty. V konečném důsledku to znamená, že horolezec využívá špičky obuvi. V 80. letech se na lezecké obuvi začíná používat pryžová obsázka, která se vyrábí z měkčí pryže než podešev. Koncem 80. let přichází na trh kompaktní pryž, která je měkká a má dobrou přilnavost - ta se s menšími úpravami používá dodnes.


Požadavky na lezeckou obuv

Mezi základní požadavky na lezeckou obuv patří především dobrá adheze (přilnavost) – nesmí na skále prokluzovat. Podešev musí být měkká a musí mít dostatečnou hranovou stabilitu. Obsázka stabilizuje tvar a brání zvýšené roztažnosti, dále zvyšuje životnost obuvi. Dává možnost využití adheze na nerovném terénu při takzvaném "spárovém" lezení – noha je zaklíněna do spáry ve stěně. S rozvojem lezeckých schopností pro lezení v převisech se vyrábí lezecká obuv s obsázkou, která částečně kryje nárt. Podešev bývá vytažena až na patu. To umožňuje tzv. "hákování" – při příliš exponovaném terénu je zapotřebí zvednutí nohy na úroveň hlavy a položit nohu na skálu patou. Dalším požadavkem je dostatečná pružnost v patě, aby lezecká obuv přiléhala a nevyzouvala se. To se docílí patním páskem. Anglicky – slingshot heel. Na povrchu pryže v nártové části se vytváří různé průseky. Původně se zde nejednalo jen o design, ale o účelnost. Při extrémním lezení v převislých stropních stěnách se užívají jako záchytná místa. Americká firma Mad Rock přichází s perforovanou patou.

Při výrobě lezecké obuvi se všichni výrobci snaží o vytvoření dobré pryže s dobrými vlastnostmi a snaží se zvýšit hranovou stabilitu. Paradoxem je, že pryž vyšší kvality pro lezeckou obuv má kratší životnost.


Konstrukce svršku a používané materiály

Na svršek obuvi se dnes nejčastěji používají syntetické materiály, tzv. poromery, a to syntetický nubuk nebo velur. Svršky se dále vyrábí podšívkované nebo nepodšívkované. Podšívkováním se dosahuje zpevnění stability tvaru. Nepodšívkované jsou měkčí, tvar boty se lépe přizpůsobuje noze a nabízí větší citlivost při lezení. Dalším důležitým dílcem lezecké boty je podkroužek – podložení šněrování, který zpevňuje a při utahování se useň netrhá. Může být vnější nebo vnitřní, což je pouze otázka designu. 

Konstrukce šněrování je pomocí vyseknutých dírek nebo našíváním PAD poutek, což urychluje šněrování a nabízí utažení boty jedním tahem. Na podšívky je nejčastěji používán PAD – Cambrelle, což jsou bikomponentní vlákna. Dalším materiálem může být česaný silon nebo bavlna. Vrchovým materiálem je štípenkový velur z hověziny o tloušťce 1,8 – 2,0mm pro podšívkované dílce a 2,0 – 2,2mm pro nepodšívkované dílce. Dobrými vlastnostmi tohoto materiálu je nasákavost a rychlé přizpůsobení se tvaru nohy. Za závadu ovšem můžeme považovat velkou tažnost a menší pevnost. V posledních pěti letech se začínají užívat syntetické plošné materiály - poromery, které jsou prodyšné.

Pro uzavírání obuvi se používají šněrovadla z PES materiálů, která se dobře utahují. Dalším řešením je systém rychlého uzavírání Velcro, které se používá zejména pro sportovní lezecké boty. Uzavírání je tvořeno dvěma až třemi PAD pásky nebo jedním navzájem překříženým. Lezecká obuv bez uzavírání se pouze nazouvá a pro umožnění obutí se v nártové části užívá pružinka.

Nejdůležitějšími požadavky na svršek lezecké obuvi jsou: dostatečné sevření chodidla s bota se nesmí na noze protáčet.


Druhy lezeček

Šněrovací lezečky
- noha má větší oporu a je svírána po celé ploše pevně
- díky tkaničkám můžete skvěle regulovat roztažení boty
- připravte se na delší dobu strávenou šněrováním
- výhodou je vysoká životnost a fixace nohy
- nehrozí protáčení boty nebo její vyzutí

Lezečky na suchý zip
- výhodou je snadnější nazouvání a vyzouvání
- nevýhodou je určité opotřebení materiálu suchého zipu a jehomenší či větší ztráta funkčních vlastností
- jsou středně tvrdé

Nazouvací lezečky, neboli tzv. nazouváky
- jsou měkké, pohodlné a příjemné na nošení
- výhodouje příjemné a rychlé obouvání a sundávání bot
- nevýhoda je v systému upevnění na noze, který má menší životnost (guma se časem vytahá nebo se jinak poškodí)
- nejhůře z výše uvedených typů lezeček fixuje nohu a vyrovnává určité nerovnosti


Tvrdost, tvar kopyta a velikost lezeček

Pokud jste začátečník, doporučujeme, abyste vybírali takové lezečky, které jsou tvrdé, čímž poskytnou Vašemu chodidlu skvělou oporu. U začátečníků většinou chodidla nebývají ještě dostatečně pevná. Neméně další důležitou věcí je tvar kopyta. To by mělo být spíše rovného charakteru, ne prohnuté. Pata by vás rovněž neměla vyloženě svírat. Takto popsané lezečky mají většinou mezipodešev, která snižuje citlivost, ale zvyšuje pohodlnost. 

Velikost lezecké boty by měla být taková, aby jste se v ní v první řadě cítili pohodlně. Noha Vás nesmí tlačit na jednom místě, ale měli by jste cítit tlak po celé ploše nohy. Jednoduše řečeno, lezečka Vás musí objímat.


Tipy lezeček pro Vás

Vytipovali jsme pro Vás některé modely lezeček, které můžete najít na našem e-shopu, a to jak pro muže, ženy, tak i pro děti.


Ocún lezečky Rebel LU

(pro muže)

Tyto univerzální lezečky jsou určeny nejen lezcům s vysokými ambicemi, ale i těm, co lezou pro radost, ať už na skále či umělé stěně. Důležitým prvkem těchto boj je kopyto Asymmetrix. Dále anatomicky prohnutá mezistélka, která v přední části podporuje prsty a pata, která taktéž skvěle sedí. Systém rychlého šněrování umožňuje ještě preciznější vyladění mezi výkonem a komfortem. Pohodlí je také zajištěno polstrovaným jazykem, který je prodyšný. Palec a svrchní část boty je chráněna proti prodření pogumováním. 



Ocún lezečky Ozone Lady

(pro ženy pokročilé)

Tyto pohodlné a funkční dámské lezecké boty jsou konstruovány pro ženy s ohledem na jejich specifickou anatomii nohy. Jsou vyrobeny ze syntetické kůže na bázi mikrovlákna, tudíž jsou na noze velmi příjemné a zároveň skvěle sedí. Jsou velmi stabilní a výborně drží na lištách a drobných stupech. Prohnutá a ostrá špička je vhodná do převislých cest a malých dírek.



Ocún lezečky Hero QC

(pro děti)

Tento elegantní dětský model lezeček je určen pro malé lezce. Má rychlo zapínání na suchý zip a je proveden v atraktivní limetkové barvě. Lezečky jsou tvarovány s ohledem na pohodlí dětské nohy a splňují ortopedické požadavky dětské obuvi. Komfort navíc zajišťuje plně podšitá konstrukce s elastickou patou. 



Lezečky neodmyslitelně patří k výbavě každého lezce, ať už začínajícího nebo zkušenějšího. Až budete vybírat lezečky, vybírejte s rozvahou a klidem. Vždyť při lezení je potřeba mít své nohy obuté skutečně v kvalitní a perfektně padnoucí botě, aby byl zážitek z výkonu skutečně dokonalý...


Zdroj informací:

Prof. Ing. Vratislav Ducháček, DrSc., Ing. Antonín Kuta, Csc., Základy gumárenské technologie, Praha 1999

DRÁBEK, Tomáš. Design lezecké obuvi pro firmu TRIOP. Zlín, 2008, 40 s. Bakalářská práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta multimediálních komunikací. Vedoucí práce Doc. ak. soch. Jan Zamazal.

Jak si vybrat lezečky: Hory-Outdoor-Adrenalin. POHORA.CZ: Hory-Outdoor-Adrenalin [online]. [cit. 2016-06-30]. Dostupné z: http://www.pohora.cz/vybaveni/jak-si-vybrat-lezecky/

Ocún lezečky Crest LU

Ocún lezečky Rebel LU

Ocún lezečky Diamond

Ocún lezečky Ghost QC

Ocún lezečky Ozone Lady

Ocún lezečky Hero QC

Ocún lezečky Strike QC

Ocún lezečky Oxi

Ocún lezečky Pearl