Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

EN 12277: Navazovací úvazky

Název: Horolezecká výzbroj - Navazovací úvazky - Bezpečnostní požadavky a zkušební metody

Tato evropská norma stanovuje bezpečnostní požadavky a zkoušení navazovacích úvazků, které se používají při horolezectví včetně stěnového lezení. Je použitelná pro celotělové úvazky s označením EN 12277 typ A, úvazky pro malou postavu (děti) s označením EN 12277 typ B, sedací úvazky s označením EN 12277 typ C a hrudní úvazky s označením EN 12277 typ D.

Celotělový úvazek EN 12277 typ A
Celotělový úvazek typu A je určen pro dospělé osoby, který obepíná horní část trupu a stehna. Úvazek v případě úrazu, pádu nebo v bezvědomí, udrží osobu ve vzpřímené (svislé) poloze. Části popruhů, které jsou při visu v kontaktu s tělem uživatele, musí být široké nejméně 43mm. Používání celotělového úvazku je vhodné zejména při lezení s batohem, pro děti nebo pro osoby s nadváhou.

Celotělový úvazek EN 12277 typ B
Celotělový úvazek typu B je určen pro osoby (děti) do 40kg, které nemají vyvinutý pas nebo ho mají nevýrazný a jejich výška je do 140cm. Části popruhů, které jsou při visu v kontaktu s tělem uživatele, musí být široké nejméně 28mm.

Sedací (bederní) úvazek EN 12277 typ C
Sedací úvazek typu C se skládá z bederního pásu a dvou pásů pro nohy (nohavičky), které obepínají nohy. Nohavičky bývají spojené dalším popruhem. Tento popruh je spojen s bederním pásem popruhovým okem, které tvoří tzv. slaňovací oko (nazývané také jako jistící nebo odsedávací). V zadní části bývá bederní pás spojen s nohavičkami elastickými popruhy, které zajišťují správnou polohu nohaviček. Bederní pás a nohavičky bývají nastavitelné pomocí jednodílné či dvoudílné spony různých konstrukcí. Na úvazku jsou dále materiálová poutka a tahací oko o různé nosnosti.  Při samotném použití sedacího úvazu je bod navázání pod těžištěm lidského těla. Při nekontrolovaném pádu může dojít k převrácení těla hlavou dolů.

Prsní (hrudní) úvazek EN 12277 typ D
Prsní úvazek typu D je typ úvazku, který obepíná hrudník. Může být klasického tvaru s jedním širokým popruhem okolo hrudníku a ramínky, které tento popruh nesou. Dále může být tzv. křížový typ ve tvaru čísla 8, který je vyroben z jednoho popruhu překříženého na zádech. Prsní úvazek bývá většinou nastavitelný pomocí jedné nebo více spon. Měl by být seřízen na těle tak, aby byl přiměřeně těsný, žádné jeho části nesmí volně plandat nebo viset a při nádechu jeho navazovací oka byly od sebe vzdáleny max. 2 - 3cm. Použití samotného prsního úvazku pro spojení s lanem se nedoporučuje. Při samotném použití prsního úvazku hrozí ve visu ortostatický šok, tj. zaškrcení okolo hrudníku a v podpaždí s následným kolapsem oběhového systému.