Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Přinášíme seriál článků věnující se indoor lezení

Nový seriál na blogu worksafety.cz se věnuje indoor lezení. V první části naleznete seznámení s lezením na umělých stěnách.

Nový seriál na blogu worksafety.cz se věnuje indoor lezení.
V první části naleznete seznámení s lezením na umělých stěnách.


Patříte k těm, kteří by se rádi vrhli na lezení, ale stále máte obavy, jak s tímto sportem začít? Máte kamaráda nebo nějakého človíčka, který vás láká, abyste s ním lezení vyzkoušeli a zašli například na umělou stěnu? I to je jedna z možností, jak k lezení "přičuchnout" a nabrat první lezecké zkušenosti.


Co je umělá lezecká stěna?

Umělá lezecká stěna je sportovní zařízení, které slouží k  tréninku skalního lezení - horolezectví. Umožňuje výcvik lezeckých technik, rozvoj specifických svalových skupin používaných při lezení a také nácviku jištění jedno délkových lezeckých cest.

Umělé lezecké stěny lze rozdělit na venkovní (outdoorové) a stěny vnitřní (indoorové), které se nacházejí ve sportovních halách nebo v tělocvičnách. Hlavní výhodou indoorových stěn je, že umožňují pravidelný trénink bez ohledu na počasí nebo denní dobu. Umělé stěny bývají většinou konstruovány z desek nebo panelů uchycených na pevné konstrukci. Konstrukce určuje tvar a profil stěny. Desky nebo panely mají často povrch, který imituje skály. Dále bývají opatřeny sítí montážních otvorů, které umožňují variabilní uchycení chytů a stupů.

Moderní indoorové stěny poskytují různě převislé a tvarované profily umožňující expertům tvrdý trénink a vedle toho také lezení pro začátečníky nebo mírně pokročilé lezce. U novějších stěn se povrch více či méně snaží napodobit přírodní skálu včetně krápníků, spár různých šířek, děr nebo boulí. Větší stěny bývají vybaveny fixními jistícími body (borháky, nýty, slaňovacími řetězy), ve kterých jsou v některých případech již umístěny expresky. Nízké stěny, určené k lezení bez lana, jsou slangově označovány jako "bouldrovky" (z anglického výrazu bouldering). Ke zmírnění pádu z těchto stěn se běžně používají speciální žíněnky - bouldermatky. Umělé stěny jsou hojně využívány širokou veřejností a z lezení na umělé stěně se stala i sportovní disciplína, ve které jsou pořádány soutěže včetně světového poháru.

Umělé lezecké stěny jsou vhodné pro každého lezeckého nadšence. Jak pro začínající lezce, děti, seniory, hendikepované tak i pro zkušené, kteří potřebují trénovat během celého roku.  Pokud jsou tedy dodrženy bezpečnostní zásady správného postupu jištění a správný výběr horolezeckého vybavení, můžete vyrazit i vy na umělou stěnu.



Jak tedy začít?

Pokud zrovna nemáte parťáka, který by vás prakticky provedl základy lezení a předal vám své zkušenosti, doporučujeme přihlásit se na některý z veřejných lezeckých kurzů, který je veden kvalifikovanými instruktory. Instruktor vás zasvětí do tajů lezecké techniky, postupů jištění, správného pohybu po stěně a pravidel bezpečného lezení. Sami se do lezení rozhodně nepouštějte!

Pokud si zatím nejste jisti, zda se budete lezení opravdu věnovat a nechcete prozatím investovat do vlastního lezeckého vybavení, i to má řešení. Součástí některých indoorových stěn jsou půjčovny, kde vám rádi pomohou a doporučí to správné vybavení.


Rádi byste věděli, jaké základní vybavení je potřeba mít na umělou stěnu? To vše se dozvíte v dalším článku našeho seriálu o indoor lezení.

Seriál worksafety.cz INDOOR LEZENÍ obsahuje: 

- Všeobecné seznámení s lezením na umělých stěnách
- Základní vybavení pro lezení na umělých stěnách
- Tipy na indoorové lezecké stěny: 
     Jihočeský kraj
     Jihomoravský kraj
     Karlovarský kraj
     Kraj Vysočina
     Královehradecký kraj
     Liberecký kraj
     Moravskoslezský kraj
     Olomoucký kraj
     Pardubický kraj
     Plzeňský kraj
     Praha
     Středočeský kraj
     Ústecký kraj
     Zlínský kraj

Ocún lezecký úvazek WeBee 3

Úvazek Singing Rock VERSA

Climbing Technology lezecký úvazek ON-SIGHT

Climbing Technology přilba GALAXY

Singing Rock přilba PENTA

KONG KOSMOS univerzální přilba

Ocún lezečky Crest LU

Ocún lezečky Oxi

Ocún lezečky Ozone

OCÚN dětský celotělový úvazek MOJO

Singing Rock dětský úvazek BALA

PETZL dětský postroj OUISTITI (4-9 let)

OCÚN dětský sedací úvazek WeBee Kid

Climbing Technology dětský úvazek ASCENT JUNIOR

PETZL dětský úvazek MACCHU

PETZL dětská přilba Picchu

CAMP dětská přilba ARMOUR JR

Ocún lezečky Hero QC

Singing Rock lano MYSTIC 10.1 DRY

Tendon lano Indoor 10.2

BEAL lano WALL MASTER 10,5mm ACTIVE LINE

PETZL slaňovací a jistící brzda Grigri 2

CAMP poloautomatické jistítko MATIK

EDELRID brzda EDDY

Climbing Technology express set LIME SET NY - samostatná

Singing Rock Expres set COLT

Ocún express set Falcon QD PAD 16

Singing Rock BUDDY SET

Ocún Belay set Eagle / Ferry

PETZL UNIREVERSO

Ocún pytlík na magnézium LUCKY

Singing Rock pytlík na magnézium CHALK BAG COMIC

PEZTL pytlík na magnézium BANDI

Ocún magnézium Chalk Ball 35g

Singing Rock dóza magnézia MAGNUM 100g

BEAL tekuté magnézium PURE GRIP 250ml

DMM batoh ZENITH

Climbing Technology batoh FALESIA

Grivel batoh BRENTA