Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Otevřené mistrovství ČR v průmyslovém lezení má své vítěze

Nahlédněte očima jednoho z účastníků do světa závodů v průmyslovém lezení.

Ve dnech 26.11. – 27.11. 2016 se v hale Polygonu firmy Singing Rock s.r.o. konalo otevřené MČR v průmyslovém lezení STEEL 2016. Tento závod byl určen pro ty, kteří se živí prací ve výškách, jsou záchranáři, speleologové nebo jsou pouze nadšenci lanových aktivit.

Této skvělé akce se zúčastnilo celkem 67 závodníků v mužské kategorii a 6 závodnic v ženské kategorii. Mistrovství mělo i mezinárodní zastoupení. V soutěži závodilo 30 účastníků z Polska, sedm z Ruska, pět z Německa, pět z Maďarska, pět z Rumunska, tři z Velké Británie, dva z Turecka, tři ze Slovenska a třináct účastníků hájilo barvy České republiky.

Před zahájením samotných závodů byli všichni účastníci seznámeni s bezpečností práce, evakuačním plánem a jakým způsobem se chovat v případě mimořádné události.

Následně byli vysvětleny pravidla závodu a představeny jednotlivé disciplíny. Klíčovým prvkem celých závodů byla BEZPEČNOST, tudíž všechny disciplíny musely být provedeny dvoulanovou technikou. Další podmínkou závodů byl čas. Na zdolání každé disciplíny měl závodník 10 minut. Pokud disciplínu zvládl rychleji a zbýval mu čas, mohl následně opakovat danou disciplínu znovu. V každé disciplíně závodník sbíral za jednotlivé úkoly body, které se mu sčítaly. V případě udělání chyby dostal penalizaci 1 minutu, která se mu odečetla z časového limitu 10 minut.



Jak tedy probíhalo soutěžní klání?

Sobota byla věnována závodu jednotlivců ve čtyřech skvěle připravených disciplínách. Ty prověřily všeobecné schopnosti a dovednosti lezců v různých typech simulací prací ve výškách.  


První disciplína – UZLY

Zde musel závodník předvést schopnost správného navázání různých druhů kotevních a spojovacích uzlů na předem připravených kotevních bodech. Následně musel provést bezpečný výstup po příhradové konstrukci, přejít do slanění, vrátit se zpět na zem a kompletně odinstalovat jím nainstalované pracovní lano. Po rozvázání všech uzlů se závodník přesunul k druhému stanovišti, na kterém musel provést navázání jiných používaných uzlů a opět absolvovat celou trasu znovu.



Druhá disciplína – LEGO

U této disciplíny musel závodník nejdříve provést přestup po horizontálních kotevních bodech. Na konci tohoto stanoviště si musel do předem připraveného kyblíku nasypat kostky lega a následně provést přestup z lana na lano Rope to Rope a přemístit se ke konstrukci, kde byla připravena základová deska lega. Na tu musel závodník vyskládat dle plánku černou šipku. Po zdárném sestavení šipky byl úkol splněn a závodník, pokud mu zbýval čas do 10 minut, mohl pokračovat v dané disciplíně znovu.



Třetí disciplína – KLÁDA / POLE

Tato disciplína byla simulací klasického lanového výstupu, kde závodník nejdříve musel nainstalovat výstupové lano na zavěšenou kládu, dále přejít do výstupových lan, vystoupat a zazvonit na vrcholový zvoneček. Následně přejít do slanění a provést traverz Rope to Rope skrz zavěšenou pneumatiku. Po zdolání tohoto traverzu přešel do slanění, dotkl se země a mohl se vracet zpět na začátek disciplíny.



Čtvrtá disciplína – SPRINT

Nejjednodušší a nejrychlejší disciplína. Jednalo se o výstup v co nejrychlejším čase do výšky cca 12 metrů, na jehož konci musel závodník zazvonit na zvoneček. Následně musel přejít do slanění na druhé lano, na kterém zhruba 3 metry nad zemí byl uzel, který musel přestoupit. Celou disciplínu musel zvládnout v co nejkratším čase.



Po ukončení disciplín se provedl součet všech bodů a tři nejlepší postoupili do finále, ve kterém měli jednoduchý úkol – transportovat pneumatiku ze zavěšených lan přes překážku do vymezeného prostoru.


Po ukončení finále se konalo vyhlášení celkových výsledků jednotlivců jak v ženské, tak v mužské kategorii.

Mezi ženami zazářily na 1. místě Birte Kahlbrock z Německa, na 2. místě Anastasia Venskaiia z Ruska a na 3. místě Miloslava Göblová z ČR. 



Mezi třemi nejlepšími muži se umístili na 1. místě Daniil Cherednichenko z Ruska, na 2. místě Nils Henneken z Německa a na 3. místě Ivan Ilin z Ruska. 



Dále byl vyhlášen mistr a mistryně ČR v průmyslovém lezení.

Hurá – náš šéf Petr Ledvina obhájit titul mistra ČR z loňského roku a opět s ním bude chvíli k nevydržení… :-) Mistryní ČR se stala Miloslava Göblová.



Po sobotním soutěžním dni se všichni odebrali na večerní společnou zábavu, na kterém s mírou holdovali dobrému jídlu a nápojům. Jako každý rok se sešla partička nadšenců, která vymyslela večer plný zajímavých a veselých soutěží. Atmosféra byla velice příjemná, přátelská a užil si ji každý.


Nedělní den byl věnován závodům tříčlenných týmů, kterého se zúčastnilo 19 družstev. Úkolem každého týmu bylo transportovat část konstrukce mezi dva zavěšené díly konstrukce, zde je spojit šrouby a posadit se na zavěšenou konstrukci. Následně vše demontovat a vrátit na původní místo. V průběhu plnění úkolu byla možnost sledovat různé postupy a způsoby řešení dané situace.

Závěrem druhého dne soutěže proběhlo vyhodnocení týmového závodu a vyhlášení výsledků. Na 1. místě se umístil tým No Name z Polska (ve složení Nowak, Bochenek, Michalak), na 2. místě tým český tým Sambar (Kraydl, Hóta, Štilip) a na 3. místě Trainer Kollektiv z Německa (Henneken, Drangeid, Kahlbrock). Náš tým Worksafety.cz se umístil na 11. místě ve složení Ledvina, Šnejdar, Moravec.



Shrnutí letošního závodu STEEL 2016:

* super organizace,

* skvěle připravené a promyšlené disciplíny,

* super atmosféra,

* konec nadvlády polských lezců – vystřídali je ruští kolegové. 

Smutnou zprávou celé akce je ubývající zájem českých lezců o tuto jedinečnou akci. Tým Worksafety se ptá: "Co je tou pravou příčinou? Proč nemá český výškař zájem zúčastnit se této události, i když se koná v ČR a dostupnost dojezdu je přijatelná oproti zahraničním účastníkům, kteří neváhají přijet i tisíce kilometrů?" Nevíme...

Přijeďte i vy příští rok porovnat své schopnosti a dovednosti v práci ve výškách! 


Níže naleznete výběr fotografií ze závodů Singing Rock Steel 2016. Na závody očima fotografa worksafety.cz se můžete podívat na našem flickrovém účtu. Více fotografií naleznete na oficiálních facebookových stránkách

Ve druhé galerii níže si můžete prohlédnout výsledkovou tabulku jednotlivců i týmů.