Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Nakloněný smrk ze seriálu reálných úrazů ve stromolezení a při práci ve výškách

Pátý příspěvek seriálu worksafety.cz. Opět se setkáváme s nakloněným smrkem, který zkomplikoval kácení.

Pátý příspěvek seriálu worksafety.cz.
Opět se setkáváme s nakloněným smrkem, který zkomplikoval kácení.


Místo: Dolní Kubín, Slovensko

Datum: listopad 2015

Počasí: velká zima, chvílemi sněžení

Dřevina: smrk

Pracovníci na místě: majitel a jeho syn, stromolezec a pozemák

Podrobný popis události

Volal nám jeden pán, že potřebuje pokácet 5 smrků v Dolním Kubíně. Bylo to blízko, proto jsme s kolegou ještě večer po kácení třešně zajeli na obhlídku. Přijeli jsme na místo, majitel nám vysvětlil, co a jak. Dozvěděli jsme se, že stromy měly před dvěma lety skácet technické služby, přišli tam a zjistily, že jsou smrky propletené přes kabely osvětlení, přívody elektrické energie do domů a 6 metrů od smrků se nacházelo vysoké napětí, nad kterým se jeden smrk nebezpečně nakláněl. Po technických službách přišli hasiči, dřevorubec a arborista, všichni se toho však báli. My jsme do toho šli, protože máme rádi výzvy. S majitelem jsme se dohodli, měl ovšem podmínku, že nám bude pomáhat on a jeho syn.

Další den jsme vstávali brzy ráno, připravili jsme si věci k lezení a zkontrolovali vybavení. V 7:00 jsme byli připravení pod smrky. Jelikož jich bylo 5, rozdělili jsme si je. Šel jsem na největší, který měl výšku cca 27 - 30 metrů, kolega si vzal menší smrk vysoký cca 24 - 26 metrů. Vyřezali jsme je, ale práci nám ztížily domy, plot a ořezané větve pod smrky. Slezl jsem dolů, dal jsem kolegovi druhé lano a shazovali jsme do lana přes spouštěcí buben. Všechno bylo v pořádku, dokud jsme se nedostali k poslednímu nahnutému smrku. Všichni přemýšleli, co s ním, jak ho skácet, nahýbal se nad hlavní cestu a nad dráty vysokého napětí. Asi po půl hodině jsme dospěli k závěru, že po něm vylezeme ve stupačkách, bylo to však velmi riskantní rozhodnutí. Postupně jsme ho odvětvili do výšky asi 18 metrů. Nad námi zůstal terminál dlouhý ještě cca 5 metrů. Nechtěli jsme jít výše, protože smrk se nehezky nakláněl. Neměli jsme ho ani jak zajistit, protože jsme ostatní smrky pokáceli. Slezl jsem dolů, kolega vylezl nahoru. Rozhodli jsme se celý zbylý terminál spustit do lana přes buben. Věděli jsme, že se to neobejde bez problémů vzhledem k velikosti spouštěného kmene. Kolega začal řezat, ale jakmile dokončil řez, terminál se začal natáčet na druhou stranu, než kam měl spadnout. Navíc mu zasekl lištu motorovky. My dole jsme nemohli dělat vůbec nic, jen se koukat, co se stane. Po dlouhém boji kolega převalil terminál. Protože měl kolega nohu na stupačce a protože terminál padal na opačnou stranu, lano z bubnu se mu zamotalo do stupačky a stáhlo ho o pár (dva až tři) metrů níž. Níže nespadl díky lanyardu. Zároveň ho ale omotala motorová smyce kolem břicha. Musel jsem vylézt nahoru za ním a vymotat ho ze sevření lan. Všechno ho bolelo a nemohl se hýbat. Došli jsme k autu a já jsem ho odvezl do nemocnice. Naštěstí neměl nic zlomené, ale modřiny měl pěkné. Ukázalo se, že má naražené palce a popraskané kloubní pouzdro na pravé ruce. Po měsíci rekonvalescence se vrátil více méně do normálu.

Chyby a poučení

Neměli jsme na takový nakloněný strom lézt. Na naši obranu jsme nemohli nic jiného dělat, protože jeřáb by se tam nedostal. Strom jsme měli uvázat a řešit ho jako první. Kdybychom ho přivázali a zajistili, mohli bychom vylézt výše a všechno by bylo v pořádku. Ne nadarmo platí pravidlo: dvakrát měř, jednou řež.

Hodnocení worksafety.cz

Jak už bylo zmíněno strom měl být řešen jako první a využít ostatní stromy k vytvoření plovoucího kotevního bodu a zároveň k vyvázání (zajištění) nakloněného stromu proti případnému zlomení nebo vyvrácení. Danou situaci hodnotíme pouze podle zaslaných informací. Problém se změnou směru pádu špičky vznikl tím, že na špičce nebylo instalováno lano na bezpečné přetažení jiným směrem, než je přirozené těžiště stromu. Při kácení do lana je důležité, aby jednotlivá lana na stromě vedla mimo pracovníka včetně pozice ve stupačkách. Lano při kácení musí být vždy napnuté, aby nedošlo k omotání okolo lezce, případně nějaké překážky. Jelikož je tato popsaná situace dosti komplikovaná a objevilo se x problematických faktorů, nedokážeme přesně popsat bezpečné řešení.

Dvakrát měř a jednou řež – s tím souhlasíme, dodáváme, že je důležité mít veškeré kroky dopředu maximálně zhodnocené a předvídat jakékoli případné problémy a komplikace. Pokud zjistíme, že daná situace je pro nás riziková, ohrožující, musíme danou činnost ihned zastavit a vyřešit vhodným, nápravným a bezpečným opatřením. Je velice důležité, aby byla správně provedena záchrana druhým lezcem. Jak jsme psali v jiných článcích, nikdy nevíte, jaké zranění pracovník má, proto je vždy vhodnější volat záchranou službu. Nezapomínejte, že lidi po úrazu jsou zaplaveni adrenalinem a nemusejí vnímat závažné zranění, (krvácení, skryté vnitřní zranění). Nepodceňujte tedy volání záchranné služby!


Zažili jste něco podobného? Stal se vám pracovní úraz, byli jste svědky nehody, zažili jste nenadálou nebezpečnou situaci? Napište nám, sdílejte svůj příběh, abychom se všichni mohli poučit. Ti z vás, kteří se podělí o svůj detailní příběh, budou odměněni 1000Kč poukazem na nákup na worksafety.cz. 

Více informací v tomto článku, formulář k vyplnění zde.

V seriálu Reálné úrazy ve stromolezení a při práci ve výškách bylo publikováno: 

Včelí příhoda

Kácení topolu s hnilobou

Kácení nakloněného smrku

Nečekaný pád větve při kácení

Nakloněný smrk podruhé

Na bezpečné kácení jeden člověk nestačí

Postupné kácení dvou smrků vedle sebe