Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Cestujete do daleké ciziny? Myslete na své zdraví a používejte kvalitní čističe vody

SteriPen: pro všechny cestovatele, kteří chtějí při svých výpravách pít nezávadnou vodu.

SteriPen: pro všechny cestovatele, kteří chtějí při svých výpravách pít nezávadnou vodu.


Při cestování patří k základním a nejdůležitějším potřebám dostatek tekutin - vody. Až 80% všech cestovních onemocnění má na svědomí kontaminovaná voda. Tento fakt uvádějí statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO), podle nichž tak každý druhý cestovatel někdy onemocněl z nečisté vody.

Někteří z tuzemských turistů pijí z lokálních studánek – obvykle zaženou žízeň a žádné nepříjemné komplikace nemají. Jenže i kvalita zdejší vody výrazně klesá a s nárůstem obliby exotických destinací v tropických a subtropických regionech se i čeští turisté čím dál častěji dostávají do situací, kdy je třeba vodu vyčistit. Ve většině exotických a rozvojových zemích není dostupná bezpečná vodovodní síť a k dispozici je voda pouze povrchová z místních studen a nádrží, která je velmi často kontaminována lidskými nebo zvířecími exkrementy, mršinami a odpadky.

Mezi nejběžnější zdravotní rizika, která vás na cestách mohou potkat, jsou infekce způsobené patogenními organismy – bakteriemi, viry, prvoky, jejichž nejčastějším projevem jsou infekční průjmová onemocnění.


Jednou z možností, jak se doslova řečeno "zbavit" všech patogenních organismů, je použití UV filtrace SteriPEN. K čištění vody využívá SteriPEN ultrafialové (UV) paprsky, které jsou v ničení vodních bakterií, virů a prvoků velmi účinné. SteriPEN zabíjí 99,9% škodlivin obsažených ve vodě. Je účinný proti bakteriím, virům a cystám, množícím se ve vodě, včetně infekční žloutenky. V posledních letech oblíbenost SteriPENu výrazně stoupla na úkor chemických prostředků (tablet).

Jaké jsou výhody čističů vody SteriPEN?

- snadnost použití – UV lampu ponoříte do sklenice (lahve) vody a za 90 vteřin je voda připravena ke konzumaci
- malé rozměry
- účinnost

Jaké jsou nevýhody čističů vody SteriPEN?

- závislost na baterií
- určeny pro vodu bez silného kalu

Představíme  vám jednotlivé typy čističů vody SteriPEN, které je možné objednat na našem e-shopu.



SteriPEN čistič vody Adventurer Opti

Jedná se o malý, ale zároveň velmi výkonný čistič vody, který, pro vyšší bezpečnost disponuje optickou kontrolou ponoření do vody. Tuto optickou kontrolu lze použít také jako záložní LED svítilnu. Čistič vody SteriPEN Adventurer Opti je určen do míst, kde se používá voda z přírodních zdrojů, při cestách do rozvojových zemí, kde je kvalita vody nedostatečná, nebo při pobytu v oblastech se zvýšeným rizikem přírodních katastrof. Jeho hmotnost včetně baterií (součástí balení) je pouhých 103g a disponuje rozměry 15,5 x 3,3 x 2,2cm a životnost lampy tohoto čističe je 8000 cyklů při čištění 1 litru vody. Životnost plně nabité baterie je 100 cyklů při čištění 0,5 litrů vody. Nezanechává chemickou chuť, ani zápach a ošetřuje vodu i ze sněhu. 



SteriPEN čistič vody Ultra

Tento čistič vody byl novinkou roku 2013 a kdokoliv si ho vyzkoušel, ten si ho zamiloval. Obsahuje Li-Ion baterii, která se dobijí přes micro - USB kabel, který je součást balení. Nemusíte dokupovat nové baterie, šetříte životní prostředí. Díky LED displeji s vámi tento čistič vody komunikuje - pomocí ikon poznáte, kdy je voda čistá, za jak dlouho se vyčistí, jaký je stav baterie atd. SteriPEN Ultra ošetří 50 litrů vody na jedno nabití a ošetřuje vodu i ze sněhu. SteriPEN čistič vody Ultra je určen do míst, kde se používá voda z přírodních zdrojů, při cestách do rozvojových zemí, kde je kvalita vody nedostatečná, nebo při pobytu v oblastech se zvýšeným rizikem přírodních katastrof. Jeho hmotnost je 140g včetně baterií (součástí balení) a disponuje rozměry 18,6 x 4,1 x 3,2cm. Životnost lampy tohoto čističe je 8000 cyklů při čištění 1 litru vody a životnost plně nabité baterie je 50 cyklů při čištění 0,5 litrů vody. Taktéž nezanechává chemickou chuť. Dodává se včetně neoprenového pouzdra.



SteriPEN čistič vody Classic 3 s filtrem

Jedná se o jeden z nejprodávanějších čističů vody na trhu, který se pyšní několika outdoorovými cenami. Jeho velkou výhodou je dlouhá výdrž baterií. SteriPEN čistič vody Classic 3 s filtrem je určen do míst, kde se používá voda z přírodních zdrojů, při cestách do rozvojových zemí, kde je kvalita vody nedostatečná, nebo při pobytu v oblastech se zvýšeným rizikem přírodních katastrof. Jeho hmotnost je 162g včetně baterií (nejsou součástí balení) a disponuje rozměry 19 x 3,8 x 3,8cm. Životnost lampy tohoto čističe je 8000 cyklů při čištění 1 litru vody a životnost plně nabité baterie je 200 cyklů při čištění 0,5 litrů vody. Čistič vody SteriPEN Classic 3 nezanechává chemickou chuť a ošetřuje vodu i ze sněhu. Dodává se včetně filtru hrubých nečistot a neoprenového pouzdra.



SteriPEN čistič vody Aqua Mini Pack

Tento skutečně mini čistič vody disponuje takovými rozměry, že se vejde téměř kamkoliv, např. i do lékárničky. Jeho hmotnost je pouhých 83g (bez baterií). Jeho celková hmotnost je závislá na typu baterií, které si zvolíte. Tedy v případě použití lithiových je jeho hmotnost 141g, alkalických 178g a dobíjecích 191g. Podle typu baterií je také dán počet čištění 1 litru vody - lithiové 150, alkalické 50 a dobíjecí 100. Životnost lampy tohoto čističe je 3000 cyklů při čištění 1 litru vody. SteriPEN čistič vody Aqua Mini Pack je určen do míst, kde se používá voda z přírodních zdrojů, při cestách do rozvojových zemí, kde je kvalita vody nedostatečná, nebo při pobytu v oblastech se zvýšeným rizikem přírodních katastrof. Čistič vody nezanechává chemickou chuť a ošetřuje vodu i ze sněhu.



SteriPEN univerzální vodní filtr

Jako doplněk k čističům vody je možné použít také univerzální vodní filtr. Ten je určen pro odstranění mechanických nečistot z vody. Před čištěním vody je vhodné provést filtraci mechanických nečistot pomocí filtru s čtyřmikrónovým sítkem. K tomu poslouží právě universální vodní filtr SteriPEN, který má jedinečný tvar a je tak možné ho použít pro různé průměry hrdel lahví.



Při výběru čističe vody je důležité zamyslet se, do jakých míst cestuji, kolik mám místa v kufru či batohu, zda budu mít přístup k elektrické síti pro dobíjení baterie. Důležité je také naplánovat, kolik lidí bude na čističi závislých vzhledem k počtu cyklů, které jsou dány jednotlivými modely. 

Plánujete-li cestu do odlehlých míst a chcete pít skutečně nezávadnou vodu, doporučujeme nákup čističů vody SteriPEN. Zdraví máme jen jedno a je třeba ho chránit!

SteriPEN čistič vody Adventurer Opti

SteriPEN čistič vody Ultra

SteriPEN čistič vody Classic 3 s filtrem

SteriPEN čistič vody Aqua

SteriPEN univerzální vodní předfiltr FitsAll


Zdroj informací:
Pitná voda z potoka za 90 sekund.: Návod, jak filtrovat vodu na cestách. Cestování: iDNES.cz [online]. Praha 5: MAFRA, 2011 [cit. 2017-03-07]. Dostupné z: http://cestovani.idnes.cz/kvalitni-pitnou-vodu-za-90-sekund-dot-/po-cesku.aspx?c=A110512_131646_igcechy_tom