Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Shrnutí Baumpflegetage 2017

Přečtěte si souhrn našeho týmu, jak bylo v Augsburgu na veletrhu a konferenci.

Jako každý rok jsme vyrazili do Augsburgu na největší arboristický veletrh a konferenci. I přes špatné počasí, které nepřálo venkovním přednáškám a ukázkám, se opět potvrdilo, že Německo je lídrem Evropy v tématech arboristiky a stromolezení. Konferenční sály, ve kterých se konaly přednášky, byly po celé tři dny naplněné a o nudu rozhodně nebyla nouze. Jedinou výtkou je snad jen to, že odborná konference, která zahrnuje zejména vědecká a akademická témata, není simuntálně překládaná do evropských jazyků, je pouze v německém jazyce.

Letošní ročník Baumpflegetage byl zaměřen na certifikované vybavení, certifikované bezpečné postupy, zejména v souvislosti s nejasnostmi při SRT technice. Certifikace a bezpečné pracovní postupy tvořily stěžejní témata na konferenci. Jedna přednáška se věnovala tipům karabin a jejich používání ve stromolezení. Filosoficky bylo pojato téma, jednoduše řečeno, co se stromolezcem, který již není schopen vykonávat své povolání ze zdravotních důvodů. Kariéra stromolezce by měla směřovat k zajištění své pozice na trhu, k vedoucím pozicím - stromolezec by si měl vytvořit pracovní skupinu, která pod ním jednou bude pracovat. Přednáška o správné životosprávě a stravování stromolezců, aby eliminovali "opotřebení" svého těla, na předchozí téma plynule navázala. Jedno z velkých témat se zabývalo nosností kotevních bodů v závislosti na druhu dřeviny, druhé se věnovalo zatížení kotevních bodů při práci stromolezce, při manipulace s břemeny při spouštění a vytvoření kotevního bodu pro stromolezce. V praktických ukázkách jsme mohli sledovat zatížení kotevních bodů při používání různých systému při kácení. Ve venkovních prostorách výstaviště probíhaly praktické demonstrace různých typů záchran z SRT výstupů. Velmi netradiční byla i výstava historického vybavení OOPP, u které bylo vždy plno. 

Do poměrně malého prostoru výstaviště se vtěsnali přední výrobci a prodejci z oblasti nejen arboristiky a stromolezení, ale i péče o stromy, výsadby, zajištění korun stromů apod. Zásadních, převratných novinek bylo poskrovnu, největší zájem byl o nové stromolezecké stupačky Edelrid, jejichž opěrka horního polstrování je vyrobena z recyklovaných zbytků lan. Podle nás nejsou špatné, recyklace je velkým tématem naší doby, ale stupačky jsou těžší a pořizovací cena bude vyšší než u Distel stupaček. Francouzský Courant představil spouštěcí zařízení Hulk. Prvně se také objevilo portfolio značky NOTCH od SherrillTree. DMM se pochlubilo svou speciální kladkou pro jednoduchý transport větví za použití lanovky.

Letošní ročník je za námi, těšíme, co přinese ten následující.