Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Chrániče sluchu

Chrániče sluchu se využívají při dlouhodobém pobytu v hlučném prostředí, kde může hrozit poškození sluchu i vedlejší projevy, jako jsou tinnitus, bolesti hlavy, poruchy spánku aj. Vyrábí se jich několik druhů podle toho, v jakých podmínkách se využívají a jakým způsobem se nosí. Obecně však nejvhodnější chránič sluchu zajišťuje, aby byla hladina hluku na ušním bubínku uživatele asi o 5 až 10 dB nižší než hladina vyvolávající akci.

Za nadměrný hluk, před kterým je potřeba uši chránit, patří například sekání trávy, vrtání nebo řezání. Lidé, kteří se v takovém prostředí často vyskytují, by měli chrániče sluchu určitě používat. Jedná se o pracovníky ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, ocelárnách a slévárnách, v automobilovém průmyslu a v dalších odvětvích s nadměrným hlukem.


Typy chráničů sluchu

Pasivní chrániče sluchu

Pasivní chrániče sluchu nemají žádné přídavné zařízení, pouze pohlcují nebo odrážejí zvuk. Můžeme je rozdělit na: 

Mušlové chrániče sluchu (dle normy EN 352-1)
Dvě mušle plně zakrývající uši a obvykle spojeny náhlavním obloukem. Spojovací oblouk může být umístěn na hlavě, v zátylku, pod bradou nebo jako součást bezpečnostní přilby.

Akustické přilby 
Pokrývají celou hlavu včetně krku a brady a omezují kostní vedení zvuku do vnitřního ucha.

- Zátkové chrániče sluchu (dle normy EN 352-1)
Vkládají se do zvukovodu či přes něj, aby jej utěsnily. Mohou být jednorázové nebo pro opakované použití (ty jsou účinnější).

Individuálně tvarované zátkové chrániče 
Na míru zhotovené chrániče podle otisku ucha uživatele. Zajišťují maximální pohodlí, skvěle padnou, a proto výborně chrání sluch.

Nepasivní chrániče sluchu

Nepasivní chrániče sluchu jsou vlastně pasivní chrániče sluchu s doplňkovými funkcemi (obsahují mechanické nebo elektronické součástky se speciálními funkcemi).

Mezi doplňkové funkce patří například:

- komunikační zařízení, díky kterému je chráněn sluch, ale zároveň je možné přijímat speciální informace či výstražné signály (funguje na principu hladinové závislosti - chrání sluch před impuslním nebo přerušovaným hlukem, ale během klidových intervalů umožňuje komunikaci a slyšitelnost výstražných signálů),
- systém omezující hladinu hluku podle potřeby,
- odposlechy neboli „In-Ear Monitory”, které používají například muzikanti, moderátoři nebo sportovní komentátoři.


Kdy použít mušlové chrániče a kdy zátkové

Jestliže se pohybujete v prostředí s vyšší vlhkostí nebo vysokou teplotou, zvolte zátkové chrániče sluchu. Fyzická práce v takovém prostředí působí silné pocení a s mušlovými chrániči byste se cítili velmi nekomfortně. Zároveň se tím snižuje jejich přilnavost a tedy i těsnění. To stejné platí i naopak pro extrémně nízké teploty.

V prostředí, kde je větší znečištění a prašnost jsou vhodné spíše mušlové chránič sluchu. Použitím zátkových chráničů totiž hrozí nebezpečí zanesení nečistot do ucha a vzniku a zánětů. Pokud je to ovšem nutné, jsou nejlepší variantou omyvatelné zátkové chrániče se stopkou nebo úchytem. Naopak naprosto nevhodné je používání pěnových špuntů do uší.

Lidé nosící brýle by měli používat spíše zátkové chrániče sluchu. To proto, že při nošení mušlových chráničů sluchu mohou rámečky brýlí překážet správnému dosednutí těsnících polštářků kolem uší.



Více o ochraně sluchu a tipy worksafety.cz na kvalitní chrániče sluchu si přečtete v tomto článku.