Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Timbersport

Co je to TIMBERSPORTS?

Jedná se o druh dřevorubeckého sportu, jehož počátky sahají do roku 1870, kdy se dva dřevorubci v Ulverstone v Tasmánii vsadili, který z nich pokácí strom rychleji. Existují historické záznamy o desítkách soutěží uskutečněných v letech 1870 a 1890. Nicméně tyto soutěže se v té době neřídily žádnými zavedenými pravidly. Vše se změnilo v roce 1890 založením první australské asociace sportovních dřevorubců. První Mistrovství světa dřevorubců se pak konalo v Latrobe v Tasmanii v roce 1891. Odtud se sportovní dřevorubectví rozlétlo po celém světě. Vznikaly nové dřevorubecké soutěže, které pocházejí z tradičních lesnických činností. Zatímco některé z nich výslovně simulují kácení a přesekávání stromů, jiné se zaměřují více na dovednosti v manipulaci s pilami a práci se dřevem.

Současné pojetí TIMBERSPORTS

Od roku 1984 je rozšířena po celém světě moderní podoba dřevorubeckých soutěží pod názvem STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES. Oficiálně je do nich zapojeno více než 20 států a tisíce sportovců. V rámci evropských a světových soutěží do nich nastupují od roku 2001 také zástupci České republiky.


Disciplíny STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES

Springboard

Adrenalinová disciplína pochází z dob, kdy dřevorubci nemohli "přepílit" mohutné stromy, protože jejich pily byly příliš krátké. Dřevorubci tak vysekali do stromu kapsu, do které umístili springboard (prkno). Z tohoto prkna ve výšce pak mohli strom porazit jednodušeji. Sportovní dřevorubci užívají dvou prken. Z prvního prkna se vyseká druhá kapsa, do které se umístí druhý springboard. Teprve z tohoto prkna ve výšce kolem tří metrů, závodník přesekává blok o průměru 27cm upevněný na vrcholu kmene. 

STIHL Stock Saw

Tato disciplína poměřuje zručnost závodníků v řezání klasickou motorovou pilou. Závodníci používají k přeřezání dvou kotoučů z ležícího kmene průměru 40cm sériově vyráběnou motorovou pilu STIHL MS 661 připravenou od organizátora. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Oba kotouče musí být odříznuty kompletní a ve vyznačené výseči o šířce 10cm, jinak je závodník diskvalifikován. Měření času se zastaví po úplném doříznutí druhého kotouče. 

Standing Block Chop

Jde o přesekávání stojícího kmene o průměru 30cm. Disciplína simuluje kácení stromů a odkrývá tak zručnost závodníka v zacházení se sekerou. Závodníci používají na míru vyrobené sekery, upravené pro typ dřeva, který se přesekává. Závodník naseká blok nejdříve do poloviny z jedné strany, poté jej oběhne a doseká ze strany druhé.

Single Buck

Řezání ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín. Měření času začíná se signálem rozhodčího a končí s kompletním odříznutím kotouče z bloku o průměru 46cm. V této disciplíně rozhoduje rytmus a dynamika závodníka. Pila musí řezat na celou svoji délku a zcela rovně, protože při sebemenším vychýlení ztrácí závodník drahocenný čas.

Underhand Chop

Při této disciplíně závodníci stojí na ležícím kmeni o průměru 32cm a v půli jej přesekávají nejdříve z jedné strany, potom se otočí a dosekají kmen z druhé strany. Důležité je dodržovat přesnost jednotlivých seků, což výrazně zkracuje čas. (na obrázku) 

Hot Saw

Cílem této disciplíny je odříznutí tří kompletních kotoučů v 15cm široké výseči z ležícího kmene o průměru 46cm v co nejkratším čase. Výkon těchto nechlazených speciálů přesahuje 62 koní a jejich cena je přes 100.000Kč. Síla, velikost a hluk cca 25 kilogramových motorových pil dělají z Hot Saw jednu z nejatraktivnějších disciplín dřevorubeckých sportů.


Zdroj informací
STIHL: Timbersports. STIHL: Timbersports [online]. [cit. 2017-05-31]. Dostupné z: http://www.stihl.cz/timbersports.aspx