Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Vybavení, které se vám bude v zimě hodit, pokud se chystáte na hory

Vše, co vás zahřeje, ochrání, zpříjemní vám cestu a zajistí bezpečnost.

Nebavíme se tady o rodinném výletu, kde pojedete autem, kousek se projdete a pak se svezete lanovkou. Máme na mysli celodenní túru nebo vícedenní přechody hor. V takových situacích jste totiž odkázáni pouze na to, co máte při sobě. Pokud vám něco pochybí, v lese to ničím nenahradíte. Buďte připraveni na chladné a nevyzpytatelné počasí, které zimní měsíce s sebou přináší.


Outdoorové vybavení na "zimní" hory

Co vám doporučíme si s sebou vzít na hory? To, co vás zahřeje, ochrání, zpříjemní vám cestu a zajistí bezpečnost.

Kvalitní oblečení a boty

Kvalitní a teplé oblečení je to první, co byste si měli zajistit. Ať budete mít s sebou cokoliv, bez teplé bundy, kalhot a bot, to nebude příjemná cesta. Na co se zaměřit, abyste se v zimě cítili pohodlně a byli v teple? Tipy na takové oblečení, aby vám nebyla v zimě zima ani horko, jsme psali v našem minulém článku.

Batoh

Batoh si na cesty vybírejte podle toho, co bude vaše cesta obnášet. Rozdíl je, pokud budete přespávat venku "na divoko" nebo se raději uložíte do některé z chat. To totiž dělá velký rozdíl v tom, co všechno s sebou budete potřebovat a co všechno budete muset uskladnit do vašeho batohu. Mějte batoh ideálně v takovém rozměru, abyste na něj nemuseli nic věšet – v zimním období se to nehodí, vlhkost, sníh a mráz by věcem nebyl ku prospěchu. Nezapomeňte však po ruce mít věci na přioblečení, čepici, rukavice a tekutiny.

Stan, spacák a karimatka

Teplý spacák je v zimě samozřejmostí. Vybírejte podle stupňů, do kterých může být použit. Mějte však na paměti, že byste v něm neměli být příliš oblečení a i tak by vám mělo být teplo. Kdybyste na sobě totiž měli více vrstev, spacák se dostatečně nevyhřeje vaším vlastním tělesným teplem a stejně by vám v noci byla zima. Dobře izolující karimatka je také nutností, abyste nespali na tvrdém a studeném povrchu. Stan si vybírejte spíše s předsíňkou nebo prostorem pro uložení věcí a vaření. V předsíňce si budete moci pohodlně převléknout mokré oblečení.


Drobnosti, které se vám budou do zimy hodit

Čelovky a svítilny – v zimě se rychle stmívá, světlo vám proto určitě přijde vhod.

Mačky – jinak nazývané stoupací železa vám usnadní pohyb v ledovém a sněhovém terénu.

Nesmeky – jinými slovy protiskluzové návleky vám zajistí stabilitu při procházkách v městě i v přírodě.

Teleskopické hole – tlumí nárazy na klouby, poskytují stabilitu a umožní vám během chůze optimálně dýchat.

Sněžnice – usnadní vám chůzi v hlubokém sněhu tím, že rozloží tíhu člověka na větší plochu.

Lopata – pro vykopání místa na stan. Úplně vám postačí lehká lopatka do 500g.

Termosky a vařiče – zajistí vám přísun teplých tekutin, které vás příjemně zahřejí, a umožní uspořádat "hostinu" i v nehostinných podmínkách.

Lavinové vybavení – lavinové nebezpečí číhá v zimě všude, obzvláště v místech, kde se nevyskytuje mnoho turistů. Buďte na něj připraveni.



Kromě výše zmíněných věcí, byste neměli zapomenout ani na nabitý telefon, případně doplňkovou power banku či věci pro navigaci. Takto budete mít jistotu, že se neztratíte. Zároveň nepodceňte ani teoretickou přípravu, jak se zachovat v krizových podmínkách a pečlivě si nastudujte trasu, kterou se chcete vydat. Dopředu také dejte vědět svým známých, kde se budete pohybovat a koho mají kontaktovat v případě, že byste se jim delší dobu neozvali. A co především, ať jste sebevíc samotářští, nechoďte do hor sami. Nikdy nevíte co se může stát. Může vás nečekaně chytnou slepé střevo nebo zimnice, a v takovém stavu stěží někam dojdete.