Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Kácení stromů je v plném proudu

Připomínáme nejdůležitější fakta pro možnost kácení stromů.

Připomínáme nejdůležitější fakta pro možnost kácení stromů. 

Tak jako každým rokem i letošní podzim přinesl období vegetačního klidu - čas, kdy je možné začít s kácením stromů. My vám v tomto článku připomeneme nejdůležitější fakta, bez kterých není možné s kácením začít.


Nejdůležitější faktory, kterými je nutné se při kácení stromů řídit: 


Kácení stromů je řízeno vyhláškou č. 189/2013 Sb., která nabyla účinnosti 15. července 2013.

Kácení stromů se provádí v období mezi 1.11. a 31.3. v době tzv. vegetačního klidu, ve kterém se růst a jiné životní funkce v přírodě zpomalují až zastavují.

Stromy, které mají ve výšce 130cm nad zemí obvod menší než 80cm, smí být pokáceny bez povolení příslušného úřadu. Ten, kdo pokácí bez povolení vyšší či silnější stromy, se vystavuje riziku udělení pokuty!

Kácení na vlastním pozemku, který je veden v katastru nemovitostí jako zahrada, je povoleno dle podmínky výšky a obvodu stromu. Novela dále povoluje kácet pouze ovocné dřeviny bez podmínek vzrůstu stromu.

Ovocné dřeviny, které je možné kácet bez povolení podle Přílohy vyhlášky č. 378/2010 Sb. o stanovení druhového seznamu pěstovaných rostlin: Angrešt, borůvka, broskvoň, citronečník, citrus, hrušeň, jabloň, jahodník, kaštanovník jedlý, kdouloň, kumkvat, líska, maliník, mandloň, meruňka, olivovník, ořešák vlašský, ostružiník, pistáciovník, rybíz, slivoň, slivoň japonská, smokvoň, třešeň, višeň.

Z toho vyplývá, že na jakýkoliv jiný strom, který není uveden v seznamu ovocných dřevin a který má ve výšce 130cm od zemně větší obvod než 80cm, potřebuje majitel zahrady povolení!

Výjimkou je situace, kdy je strom prokazatelně zcela suchý nebo bezprostředně ohrožuje životy a zdraví obyvatel nebo hrozí-li škoda značného rozsahu. Ten, kdo za těchto podmínek provede kácení, oznámí je orgánu ochrany přírody do 15 dnů od provedení kácení a čímž splní tzv. ohlašovací povinnost. Před pokácením je nutné strom zdokumentovat.

Povolení pro pokácení stromu vydává: obecní, městský úřad nebo dané odbory životního prostředí. Zažádat o něj musí majitel pozemku nebo nájemce se souhlasem majitele. Formulář bývá k dispozici na úřadě nebo lze napsat písemnou žádost, která musí obsahovat jméno a adresu žadatele, doklad o vlastnictví pozemku, specifikaci dřevin (počet, druh), obvod stromů vyšších 130cm a v neposlední řadě odůvodnění žádosti. Během 90 dnů musí úřad rozhodnout o povolení či zamítnutí žádosti.

Ochrana lesních stromů je zajištěna lesním zákonem 289/1995 Sb., podle kterého musí být při kácení stromů vždy zachovány funkce lesa a genofond lesních dřevin. Kácení zde probíhá dle platných lesních a hospodářských plánů a osnov.


My jsme pro vás připravili několik vytipovaných výrobků, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou klíčovými pomocníky při kácení stromů. Všechny tyto produkty jsou k dispozici a k dostání na našem e-shopu.

Protos Integral přilba ARBORIST s magnetickým páskem

BM Velká lékárnička Arborist

Skylotec arboristický postroj KOLIBRI CLICK

Distel stromolezecké stupačky Alu Velcro krátké hroty Amerika

Teufelberger spouštěcí lano SIRIUS 14mm - metráž

Notch Port A Wrap Medium třecí zařízení

Spouštěcí buben PEPA - střední

Upínací popruh 5t - 6m

ISC ocelová spouštěcí kladka 100kN

English Braids kotevní smyce ALLIANCE 16 mm - 5 m

Notch plastový klín POCKET WEDGE

Teufelberger kotevní smyce s okem SIRIUS 14 mm

Teufelberger kotevní smyce SIRIUS 14 mm + kroužek Antal

Teufelberger kotevní smyce tREX 11,1 mm + kroužek Antal

Teufelberger nastavitelná smyce tREX 11,1 mm + kroužek Antal

Tango neprořezné boty EXTREME

Pfanner neprořezné kalhoty GLADIATOR EXTREME

Sip Protection Cuffs nátepníky proti pořezu – červená, černá

Silky ruční pila Sugoi 420-6.5

ISC kladka 70kN

Set arboristický lanyard FRANK

Singing Rock D karabina ocelová šroubovací 50KN

Singing Rock OVÁL karabina ocelová triple lock

PETZL slaňovací brzda RIG