Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak být připraveni na zasypání lavinou

Hrozba laviny je všudypřítomná a doporučujeme být na ni připraveni. Jak dlouho se dá pod lavinou přežít, jak správně použít svatou trojici anebo jak sesuvu laviny pokud možno předejít?

Když v zimě vyrazíte do hor, nemusí to být jen kochání se krásnou zasněženou krajinou, adrenalin a příjemný relax. Mnohdy jde i o život. Obzvláště pokud jste skialpinista, freerider nebo turista na sněžnicích a pohybujete se volném terénu, měli byste mít u sebe v každém případě lavinový vyhledávač, lopatu a sondu. Hrozba laviny je všudypřítomná a doporučujeme být na ni připraveni. Jak dlouho se dá pod lavinou přežít, jak správně použít svatou trojici anebo jak sesuvu laviny pokud možno předejít? To vám hned prozradíme.


Jak správně použít svatou trojici?

Nejprve vám doporučíme, pořídit si skutečně kvalitní vybavení. Zažít bezmoc, když se vám po třetím odhrnutí hordy těžkého a mokrého sněhu zlomí lopata, nebude nic příjemného. Tím totiž odsoudíte na smrt svého kamaráda zasypaného lavinou. A nyní zpět k tzv. svaté trojici. Není to nic jiného než lavinový vyhledávač, sonda a lopata.

Lavinový vyhledávač byste během volného pohybu v terénu měli mít připnutý pomocí popruhů na těle pod spodní vrstvou sportovního oblečení. Zabrání se tak jeho stržení, vypadnutí z kapsy či ztrátě v případě sesuvu laviny. Než vyrazíte na svah, měli byste s lavinovým vyhledávačem umět velmi dobře zacházet. Tak, aby to bylo rychlé a rutinní, bez dlouhého přemýšlení. Základní funkcí lavinového vyhledávače je, že po zapnutí vysílá nepřetržitě signál o frekvenci 457 kHz. Po přepnutí se změní na přijímač, který dokáže lokalizovat signál z vyhledávačů na tělech zasypaných.

Lavinová sonda je lehká skládací tyčka, která se obvykle nosí v batohu nebo připevněná na něm. Používá se při dohledávání zasypaného propícháváním sněhu v místě, které ukáže pípák (lavinový vyhledávač). Na svahu ji nikdy nepokládejte, aby vám neujela dolů. Při „sondování“ je také potřeba mít už jistou zkušenost, abyste poznali, zda jste objevili pozitivní nález (zasypaného člověka) či nikoliv.

Kvalita lavinové lopaty, jak už jsme zmínili výše, je nezbytná. Čím kvalitnější lopata je, tím rychleji jste sníh schopni odhrabat, a tím spíše máte šanci zachránit zasypaného lavinou.

Skvělou vychytávkou jsou lavinové airbagy (batohy). Jdete díky nim krásně vidět, je větší šance, že se při sesuvu laviny udržíte na jejím povrchu, a rovněž chrání citlivé části, jako jsou hlava a krk.



Jak dlouho se dá pod lavinou přežít?

Začneme tím, proč byste se vůbec měli laviny bát. V horském terénu mimo sjezdovky hrozí mnohá nebezpečí, ale v případě laviny jde vyloženě o čas. Odborníci uvádí, že na vyproštění člověka ze sněhového sevření mají zachránci maximálně 18 minut. Po pouhé čtvrt hodince už hrozí udušení. Nelze tedy spoléhat na to, že vám pomohou záchranáři, když když dojde k zasypání lavinou. To by jednoduše nestihli. V tom jste tedy sami a profesionální horská služba vám může pomoci až při následném ošetření, péči a převozu vrtulníkem z nebezpečných míst.

Jak se chovat v lavině?

To se lehko řekne a hůř dělá, ale je určitě dobré posbírat pár informací, jak se v takové situaci zachovat. Jakmile zjistíte, že se vám sníh pod nohama posouvá, slyšíte divné zvuky a skřípání a nebo už vidíte valící se sníh za vámi, zachovejte si především klidnou hlavu. Zbavte se všech věcí, které vás příliš zatěžují, jako jsou například lyže, hůlky, sněžnice nebo těžký batoh, a snažte se plaveckými pohyby dostat na povrch laviny, ke kraji sesuvu nebo se chytit větších trosek.

Abyste mohli v lavinovém zavalení co nejdéle přežít, měli byste zachráncům co nejvíce usnadnit vaše nalezení a sobě přidat minuty k dobru. Jak? Když ucítíte, že lavina zpomaluje, snažte se vystrčit ruku. Je dost pravděpodobné, že budete dezorientovaní, ale i tak se vyplatí to zkusit. Než se pak sníh úplně zastaví, dejte si obě ruce před obličej a vytvořte si dlaněmi co možná největší prostor pro dýchání, tedy vzduchovou kapsu. A abyste si tento kyslík rychle nespotřebovali, zklidněte se a snažte se relaxovat, abyste vydrželi dýchat co nejdéle. Zbytečně nekřičte, jen když nad sebou uslyšíte pohyb.


Jak se vyhnout smrtelnému nebezpečí v podobě laviny?

Nyní vám uvedeme několik základních bodů, které vám pomohou vyhnout se lavinovému nebezpečí.

1. Dbejte pokynů místní horské služby a nepouštějte se na na nebezpečné lavinové svahy.

2. Pořádně si dopředu zjistěte co nejvíc informací o oblasti, do které se chcete vydat, a sledujte informace o lavinovém nebezpečí (ideálně ranní lavinové zpravodajství horských středisek).

3. Vyhýbejte se svahům, které mají sklon větší než 30°.

4. Nevydávejte se na túry a skialpy pokud napadne třicet a více cm nového sněhu.

5. Vybírejte si spíše svahy, kde fouká vítr.

6. Jestli jste skialpinisti, tak nejezděte ve velkých skupinách, ale po jednom s dostatečnými rozestupy. Platí to však i pro horolezce. Je lepší rozdělit hmotnost skupiny na větší plochu.

7. Choďte v jedné stopě. 

A co je důležité, před túrou/výjezdem si zkontrolujte správnou funkčnost vyhledávací sondy.

Sevření sněhem opravdu není legrace. Stačí, abyste byli zasypaní jen po pás, a ani tak se vlastními silami nedokážete vyprostit. Dávejte si proto pozor, buďte obezřetní a vyhýbejte se rizikovým úsekům. Bohužel nemáme 7 životů jako kočky, tak na to nezapomeňte. A především, nikdy se nevydávejte do hor sami, ale minimálně ve dvou a více lidech.

PIEPS lavinový set MICRO II BT

PIEPS lavinový set DSP SPORT S

PIEPS lavinový set DSP SPORT T

PIEPS lavinový vyhledávač DSP SPORT

PIEPS lavinový vyhledávač MICRO BT SENSOR

PIEPS DSP PRO lavinový vyhledávač

PIEPS DSP PRO ICE lavinový vyhledávač

Climbing Technology lavinová sonda FINDER 240

PIEPS lavinová sonda PROBE ALU

PIEPS lavinová sonda PROBE CARBON

PIEPS lavinová sonda iPROBE II

PIEPS lavinová lopata TOUR

PIEPS lavinová lopata TOUR-T

PIEPS lavinová lopata RACER-T

PIEPS lavinová lopata C 660

PIEPS JetForce Tour Rider 24 - lavinový batoh

PIEPS JetForce TOUR PRO 34 - lavinový batoh