Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž

Jaký nůž si ale vybrat, když jich je v nabídce několik druhů? Přečtěte si o přednostech nožů a na co se při nákupu nože zaměřit.

Ačkoli si v dnešní době tyká mnoho mužů především s kuchyňskými noži a v kuchyni tráví mnohdy více času než ženy, nic to nemění na tom, že by každý muž měl mít i nůž pro outdoorové aktivity. Horolezci a výškoví pracovníci "jakbysmet". Jaký nůž si ale vybrat, když jich je v nabídce několik druhů? Řekneme vám jejich přednosti a na co se při nákupu nože zaměřit. Výběr kvalitního nože už totiž dávno není jen o jeho primární funkci – řezání a krájení, ale "dnešní" nože toho umí mnohem více. Pojďme se nyní společně podívat na jednotlivé typy nožů.


Nože s pevnou čepelí 

Nůž s pevnou čepelí se nijak nepohybuje, čepel a rukojeť tvoří jeden pevný celek. Aby se nůž dobře držel a lépe se s ním manipulovalo, je složen z pravé a levé střenky. Ty dohromady tvoří rukojeť. U nožů s pevnou čepelí jsou střenky upevněny k trnu nebo stopce. Větší pevnost zaručuje stopka, jelikož trn má mnohem menší šířku a tedy i stabilitu. Ovšem pro běžné využití vám postačí i nůž s trnem. Konstrukce se stopkou je ale nejpraktičtější. To z toho důvodu, že pokud dojde k poškození střenek, lze stopku nahradit něčím jiným, co máte po ruce, aby se vám nůž dobře držel. Můžete ji omotat například šnůrou nebo kusem látky. Zároveň je takový nůž vhodným pomocníkem i pro hrubé práce. Nicméně, ať už si pořídíte nůž s trnem nebo stopkou, měli by procházet celou délkou rukojeti. 

Pro lepší přenositelnost a ochranu před zraněním jsou nože k dostání s pouzdrem na čepel. 


Zavírací kapesní nože

Jeden z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších nožů vůbec. Jeho praktičnost je jasně daná tím, že je možné jej nosit po kapsách nebo v batohu, aniž by rozpáral vás nebo vaše věci. Čepel zavíracího nože je pohyblivá a zavřením se skryje do rukojeti. Je to velmi praktické a takový nůž i díky jeho velikosti můžete nosit bez obav kdekoliv. Sice se říká, že každý muž má mít nůž, ale v tomto případě nůž může směle nosit i žena a to i v malé kabelce. Rozměr a skladnost tohoto nože tedy ocení nejen muži, ale i ženy.

Zavírací kapesní nůž má podobnou konstrukci jako nůž s pevnou čepelí, jen jsou jeho střenky upevněny k vložkám, nikoli k trnu nebo stopce. Tato pohyblivá média umožňují čepel nože složit do vnitřního prostoru střenek a zmenši tak velikost nože na polovinu.

Základní variantou tohoto typu nože je nůž s jednou čepelí. Setkat se však můžeme i s víceželízkovými zavíracími noži. Ty jsou složeny s malé a velké čepele a případně i otvíráku konzerv, korunkových závěrů, vývrtky či bodce. Vyšperkovaným modelem je pak nůž Leatherman obsahující navíc i kleště a jiné nástroje. Takový nůž řadíme mezi tzv. nářaďové nože. Každopádně s multifunkčním kapesním nožem se vám určitě nestane, že byste na něco nebyli připraveni ;-)

Nože se obvykle vyrábí z nerezové oceli. To zaručuje odolnost proti korozi a dostatečnou tvrdost. Střenky pak můžeme pořídit ze dřeva, z kovu nebo moderních uhlíkových vláken. Pokud potřebujete zavírací kapesní nůž, který vydrží těžší práci, pak si zvolte takový, který má vyztužený otevírací čep, na kterém se pohybuje čepel. Vydrží díky tomu i hrubší

Bezpečnost je rovněž důležitá – pojistka zajišťující čepel. Setkat se můžeme s variantami LinerLock a FrameLock. LinerLock je systém jištění čepele, který funguje na principu pružinové přepážky. FrameLock je zjednodušená verze LinerLocku. Na trhu jsou však nože s dalšími typy pojistek, většinou to záleží na výrobci. Jako příklad si můžeme uvést Backlock, Button Lock, Arc Lock - SOG a další.

A na co si dát při výběru zavíracího nože pozor? Čepel by se neměla hýbat do stran a ostří v zavřeném stavu by se nemělo dotýkat jiné kovové části nože.



Multifunkční nože

Pokud chcete být připraveni na každou příležitost, pak se vám bude určitě zamlouvat multifunkční nůž, jehož součásti si můžete zvolit přesně podle svých potřeb. K zakoupení jsou na trhu nože obsahující oko na připnutí karabiny, otvírák, pilník, kladívko, vývrtku, zubaté ostří na řezání lan či jiných třepivých materiálů, šroubováky nebo kleště. Některé nože jsou opatřeny dokonce fluorescenční rukojetí nebo píšťalkou.



Záchranářské nože

Hezkým příkladem záchranářského nože je nůž RESCUE od značky Singing Rock. Singing Rock RESCUE obsahuje čepel dlouhou 80mm, která je vylepšena speciálním tvarovým výbrusem a háčkem pro řezaní lan, popruhů a bezpečnostních pásů ve voze. Najdete v něm také otvírač rozvodových skříní, řezák na sklo a kladívko k rozbití skla. Nespornou výhodou je také to, že lze otevírat pouze jednou rukou. Díky pružnému klipu jej navíc snadno upevníte na opasek.



Další typy nožů 

Tábornické nože – k přípravě stravy, dřeva na oheň či ke zbudování přístřeší.
Nože na přežití – vydrží nešetrné zacházení a bojové podmínky, nože mohou obsahovat vlasec, háček, olůvko, škrtátko, pilku, gumu do praku atd.
Lovecké nože – především ke stažení a porcování ulovené zvěře, s univerzálnějším loveckým nožem však i postavíte přístřešek, rozděláte oheň nebo připravíte stravu.
Potapěčské nože – z kvalitních korozivzdorných materiálů. Dělají se i barevné, aby bylo možné nůž pod vodou rychleji nalézt. Upevňují se na nohu nebo na ruku. 

Do kvalitního nože se vyplatí investovat. Jen tak získáte nůž, který vás v náročných podmínkách nezradí. Při výběru se nestyďte si nůž ohmatat a vyzkoušet. Měl by se vám dobře držet a práce s ním by měla být snadná a přirozená.

Singing Rock nůž WORK

EDELRID nůž Ropetooth

PETZL nůž SPATHA

Stein nůž Emergency Knife

Singing Rock nůž CULTER

Trango nůž PIRANHA

Leatherman nůž CRATER C33TX

Singing Rock nůž RESCUE