Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Správná outdoorová obuv – podle čeho vybírat

Jak vybrat správnou outdoorovou obuv, aby padla jako popelčin střevíček? Přečtěte si našeho rádce.

Bolest nohou, to je to nejhorší peklo, které nás může na treku či dovolené potkat. Nohy jsou tím, co nás nese, a tudíž potřebujeme, aby byly v maximálním pohodlí. Jak vybrat správnou outdoorovou obuv, aby padla jako popelčin střevíček?


Vhodná velikost obuvi vás ochrání před peklem

Základem je, že bota musí skvěle sedět, nikde nesmí nic tlačit, ale ani na noze nesmí tzv. plandat. Vyvarujete se tak otlakům, puchýřům a odřeným patám.

Podle velikostních tabulek se orientujte, ale především dejte při výběru dámské a pánské outdoorové obuvi pro venkovní aktivity na svůj pocit po nazutí boty na nohu. Máte běžně velikost 40? Každý pár bot může být jinak ušitý, takže si pro jistotu vyzkoušejte i velikost o číslo větší. Třeba budete překvapeni a lépe vám sedne právě ta větší velikost. Vždy mějte raději srovnání a nejlépe vybranou obuv vyzkoušejte i v různých situacích – při chůzi pro rovině, z kopce, do kopce i na šikmém povrchu. Jen tak bude vaše konečné rozhodnutí o nákupu správné.

Tip

Důležité je vybírat outdoorovou obuv i podle stavby nohy. Pokud máte vyšší nárt a širší oblast prstů, vybírejte si boty určené právě pro tyto dispozice. Chůzi v úzké botě byste proplakali. Rovněž doporučujeme vyzkoušet různé značky bot. Někteří výrobci vyrábí užší obuv než jiní, takže když vám nesedí velikost u jednoho výrobce, může vám perfektně padnout u druhého.

Co by se vám nemělo dít: 

- v botě by se neměla zvedat pata,
- jazyk by neměl uhýbat do stran ani tlačit,
- prsty by neměly bolestivě narážet do špičky a stlačovat se,
- okraj boty by neměl řezat do achilovky,
- noha by se v botě neměla protáčet, ale měla by pevně sedět na svém místě.

Odlišné je pak vybírání obuvi na léto a pro zimní pochody ve sněhu. Zimní boty byste měli mít o něco větší, aby se vám tam vešla i hrubá ponožka. Obecně byste měli boty nakupovat přesně tak, jak v nich budete chodit i venku, tedy s vhodným typem ponožky.

Pro každý sport speciální obuv

Bylo by skvělé mít na vše jedny univerzální boty. Ovšem různé podmínky vyžadují i různé vlastnosti bot. Některé musí být měkké, jiné naopak dostatečně pevné apod. Při výběru se proto dívejte do správné kategorie. Horolezci by měli být vybaveni kvalitními lezeckými botami, které na noze sedí jako ulité, milovníci trekingu těmi trekovými a to stejné platí i pro další outdoorové aktivity: via ferrata, stromolezectví, vysokorské túry, běh a jiné.

Tipy pro výběr outdoorové obuvi

- Čím těžší batoh na cesty berete, tím tužší podešev a svršek boty budete potřebovat.
- Čím horší terén, tím pevnější boty přijdou vhod. Pohorky jsou zde dobrou volbou.
- Absolutní nepromokavosti v dlouhodobě vlhkých podmínkách docílíte jedině s nazutím skeletů, duplexů, které se skládají z vnitřní zateplené boty a vnější plastové skořepiny.

Výběr správné obuvi nepodceňujte. Nohy máte jen jedny, tak je hýčkejte, především na dlouhých výšlapech. Během cest se tak budete moci věnovat krásám okolí a nebudete v myšlenkách u bolavých nohou. Držíme palce při výběru a ať boty dlouho slouží!

Tango lezecké boty LIGHT

Pfanner boty Brixen Trekking Shoes

Pfanner boty Zenith STX - pánské

SCARPA lezecké boty MARMOLADA TREK

Prabos boty S20505 Tundra GTX

Tango lezecké boty VI

Fitwell lezecké boty SAFETY

Pfanner boty Brixen Advanced Trekking Shoes

Fitwell lezecké boty BIG WALL ROCK

Fitwell lezecké boty BIG WALL

SCARPA boty TECH-ASCENT GTX

SCARPA trekingové boty TERRA GTX

SCARPA trekingové boty KAILASH GTX

Pfanner boty Sirius STX Mountaineering Boots

Pfanner boty Matterhorn Alpine Shoes

Moravia Plast KLOKAN - masážní obuv - modrá

Pfanner boty Zenith STX - dámské