Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

4 důležité zásady pro maximálně bezpečné horolezectví

Co vše byste měli vědět a zajistit si, abyste byli v maximálním bezpečí při každé své výpravě?

Horolezectví je obdivovanou disciplínou, protože se do ní vrhají nebojácní jedinci, kteří nemají problém s výškami a mají dost sebejistoty v každém svém kroku. Zde se nepřipouští chybovat. Odvaha a jistota, že vím co dělám, ovšem nejsou nic platné, když vás do hlubin pošle nekvalitní lezecké vybavení nebo nepřipravenost. Co vše byste měli vědět a zajistit si, abyste byli v maximálním bezpečí při každé své výpravě?


Pravidelná kontrola a obměňování horolezeckého vybavení

Veškeré vybavení pro horolezectví musí být v perfektní stavu, jinak si koledujete o malér. Stačí drobná závada a lezení může skončit tragédií. Nepřipadá tedy v úvahu žádné, ani drobné, poškození nebo deformace jednotlivých částí výstroje. Pravidelná kontrola všech pomůcek je nezbytností, minimálně 1x za rok. Protože například životnost lana při pravidelném používání každý víkend je právě 1 – 2 roky. Jestliže si vybavení půjčujete, nemáte se čeho bát. To samozřejmě v případě, když jednáte se spolehlivou půjčovnou lezeckého vybavení. Běžně je však veškerá výbava zrevidovaná a v případě přileb desinfikovaná. Pokud máte vlastní vybavení, pak navštivte odborně způsobilou osobu pro revizi nebo osobu proškolenou výrobcem, ať máte jistotu, že je vše v pořádku.


Dobrý zdravotní stav je pro horolezectví potřeba 

Prvním důležitým bodem je zdravotní prohlídka. Měli byste mít jistotu, že netrpíte něčím, co by mohlo ohrozit vaše zdraví nebo zdraví někoho z vaší výpravné skupiny. Platí to nejen pro ty, kteří budou ve výškách, ale i pro ty, kteří je jistí. Asi byste nechtěli zažít pocit, že vám omdlí člověk, který vás dole jistí, a vy se na něj s hrůzou díváte z několika metrů nad zemí. I z toho důvodu lezte vždy minimálně ve třech lidech. Jistota je jistota.


Dostatečná znalost teorie i praxe správného lezení 

Nepouštějte se do ničeho, co neznáte. Teorie by měla předcházet praxi a praxe s odborníkem v zádech by měla předcházet samostatnou praxi a lezectví na vlastní triko. Ideálním řešením jsou v tomto případě vzdělávací kurzy a školení. A i když v praxi některé teoretické poznatky nepoužijete, je dobré je vědět. Znalost toho, "co dělat, když…", může jednou zachránit život vám nebo vašim kamarádům a blízkým. Ale i úplně cizímu člověku, který se dostane do úzkých. Projděte si všechny možné i nemožné scénáře, ať přesně víte, jak se v té které situaci zachovat. Přejeme vám, ať se do nemilé situace nikdy nedostanete, ale je třeba mít na paměti, že kdo je připraven, není překvapen.


Přehled o místech k lezení, kam se chystám 

Než se někam vydáte, udělejte si důkladný průzkum míst, kde hodláte lézt. Štěstí přeje připraveným. Nedočkáte se tak situací, kdy budete muset v půli cesty změnit plán trasy, protože zjistíte, že někde chybí úchyty nebo že jsou skály neschůdné a špatně udržované. A ač máte rádi adrenalin, doporučujeme vyhýbat se rizikovým místům a nelézt za nepříznivého počasí. Jestliže si budete dávat pozor a nic nepodceníte, pobyt ve výškách bude příjemnou adrenalinovou záležitostí bez zbytečných ztrátách na zdraví nebo na životech.

Ocún WEBEE Climbing set

Singing Rock přilba PENTA

Climbing Technology lezecký úvazek WALL

Tendon lano Speleo Speciál 10.5

PETZL slaňovací a jistící brzda Grigri 2

Ocún express set Kestrel QD DYN 8 - pack 5+1

Ocún lezečky Diamond

Singing Rock FERRATA PACKET EXP

OCÚN KESTREL - pack 5+1

Climbing Technology kladka ORBITER M

BEAL plochá smyce PA 18mm