Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Horolezecký úvazek

Horolezecký úvazek se skládá z bederního pásu a dvou pásů nohavic, tzv. nohavičky, které obepínají nohy. Nohavičky jsou vzájemně propojeny popruhem, který je spojen s bederním pásem širokým popruhovým okem, jež tvoří tzv. slaňovací nebo též jistící oko. V zadní části je bederní pás spojen s nohavičkami pružnými popruhy, které slouží k zajištění polohy nohaviček na nohou lezce. Bederní pás lze rozpojit pomocí kovové přezky. Na bocích bederního pásu jsou umístěna materiálová poutka sloužící k nošení výstroje.

Úvazky se dělí podle typu na:
sedací úvazek, který se skládá z bederního pásu, na jehož bocích jsou materiálová poutka, a dvou pásů nohavic. Používá se nejčastěji při lezení s horním jištěním nebo při sportovním lezení.
celotělový úvazek je složen ze vzájemně propojených popruhů, které obepínají celý trup těla a stehna. Je ideální pro malé děti nebo se používá ve vysokohorské turistice, kde může dojít k visu ve volném prostoru, ideální je také pro použití s batohem na zádech.
prsní úvazek obepíná hrudník, je buď jednoduchého tvaru (jeden popruh okolo hrudi, popruh na každém rameni), nebo je tzv. křížový (jeden popruh překřížený s druhým na zádech). Lze jej použít pouze v kombinaci se sedacím úvazkem.
kombinovaný úvazek je použití samostatného sedacího a prsního úvazku, které se spojí spojovací smyčkou. Používá se při navazování na lano, při lezení nebo slaňování s batohem na zádech, nebo při hrozbě dlouhého a tvrdého pádu.

Bezpečnostní požadavky celotělových úvazků, sedacích úvazků či hrudních pro horolezectví, včetně stěnového lezení, stanovuje norma EN 12277. Norma rozděluje úvazky na 4 typy:
- typ A: celotělový pro dospělé osoby
- typ B: celotělový pro malé osoby (hmotnost osoby je do 40kg)
- typ C: bederní neboli sedací
- typ D: hrudní neboli prsní

Úvazky se dají rozdělit také podle činnosti, v které jsou používány, tedy konkrétně pro:
sportovní lezení: úvazky jsou lehké, jednoduché pro nasazení a sundání. Používají se při lezení na umělých stěnách a malých skalách.
technické lezení: úvazky jsou zejména pohodlné, bederní pás je pevný a tuhý, aby poskytl oporu při dlouhých cestách. Úvazek je opatřen čtyřmi a více materiálovými oky.
ledy a mixy: tyto úvazky jsou podobné těm pro technické lezení, nicméně jsou uzpůsobené pro zimní podmínky.
vysokohorská turistika: snadno přenosné, lehké úvazky s max. čtyřmi materiálovými poutky, ideální pro celoroční používání.
specializované, mezi které patří canyoning a speleo úvazek, které se od jiných liší pouze vyrobenými materiály, které odvádějí vodu od těla, nebo záchranářské sedáky, které nejsou určené pro lezení, big wall apod.