Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Byli jsme na Grimpday 2015 aneb report z mezinárodní soutěže záchranných týmu

Originální soutěž záchranářů přitáhla do belgického Namuru nejen místní špičku, ale i velmi úspěšný český tým. Kvalitní soutěže a spousta skvělého vybavení k vidění, takový byl našima očima Grimpday 2015.

V belgickém městě Namur se minulý víkend konal každoroční závod GRIMPDAY, který pořádají místní hasičské jednotky. Kromě závodů zaměřených na lezecké záchranné dovednosti se jedná i o mezinárodní setkání pátracích a záchranných týmů, které tak mohou porovnat své síly, vybavení, jednotlivé techniky a zejména nabrat zkušenosti při různých typech záchrany zraněného.

Grimpday se sice koná dva dny, nicméně Petr Ledvina z worksafety.cz s Lukášem Neklanem ze Singing Rocku dorazili až na druhý den časně ráno, aby přivezli novinky ze světa záchranných prací. Namur je město bohaté historie a účastníkům závodu nabídl jako místo konání unikátní pevnost, tzv. citadelu, která celému dni a závodům dodala přímo rytířský nádech. Naši reportéři se sice závodů přímo neučástnili, ale nadšeně pozorovali profesionály v akci, porovnávali jednotlivé lezecké techniky a trendy v záchranářství vůbec. No a samozřejmě fandili českému týmu! 

"Grimp" v překladu označuje jakoukoli jednotku, která zasahuje v nebezpečném prostředí. Na Grimpday se sjíždějí jednotky z celého světa, krom evropských týmu zde najdete zástupce z Kanady, Ruska, Taiwanu či Hong Kongu. Letos se o stupínek vítězů popralo celkem 33 týmů, přičemž každý tým má minimálně 5 členů, převážně lezců, ale i mediků. V každém týmu je navíc jedna osoba, která hraje zraněné, respektive zachraňované osoby. Každý tým s sebou veze i další osobu, která přejímá roli rozhodčího, kontrolora, měřiče času apod., a zpravidla každý tým má svého překladatele. 

Na každý ze dvou soutěžních dnů bylo připraveno pět disciplín, které jsou zaměřeny převážně na evakuaci či záchranu zraněných z těžko přístupných míst. Letos jsme byli svědky záchrany zraněného slacklinisty, transportu zraněné osoby přes dvě hrany z kopce, transportu osoby ze stráně přes jednu hranu, Tyrolské traverzy, která představovala transport osoby z vrchu do rokliny, záchrany zraněného ze skály či záchrany zraněného parašutisty ze stromu, a nebo třeba poměrně netypický transport zraněného koně z vody. Každá disciplína je měřena na čas a při případných chybách dochází k penalizaci a nedodržení předepsaných norem se trestá diskvalifikací. Zajímavostí je, že každý tým si s sebou přiveze vlastní vybavení standardně používané při zásazích, které pořadatelé zkonotrolují, zda je v odpovídajícím stavu a zda je v souladu s belgickými předpisy a zároveň v souladu s předpisy země, ze které účastníci pocházejí. Závodníci si můžou vzít cokoli, co je řádně certifikované, nicméně co si přivezou, to musí nosit s sebou po celou dobu závodu, proto každý přistupuje k výběru vybavení více než diplomaticky.

Hlavním sponzorem akce je firma Petzl, která ve vybavení účastníků také nápadně převažovala. Mezi další značky, které jsme mohli vidět v akci, patří Beal, Courant, Rock Exotica, DMM, Skylotec, v neposlední řadě čeští Singing Rock a Lanex. Ostatně nebyli to jenom čeští výrobci, ale i český tým, který se letos GRIMPDAY účastnil už podruhé a doslova všem vytřel zrak, neboť česká jednotka skončila na nádherném třetím místě! Lepší byli pouze Francouzi, respektive jejich jednotka Grimp 54, na prvním místě a na druhém místě belgická jednotka RISC SIAMU Bruxelles.

Čechy ze HZS SŽDC Praha vedl velitel Václav Formánek z JPO Praha, v jeho týmu byli Roman Kešner, Vít Balej, Pavel Kotouč, Standa Kouba, Jakub Ptačinský, Vašek Kverka, Denisa Mudrová a Jiří Dlabaja.

Moc gratulujeme vítězům, zejména tedy Čechům, ale také děkujeme všem účastníkům za skvělou podívanou! Příští rok se vynasnažíme pošetřit si oba dny a belgické závody si tak užít se vším všudy. Už teď jsme zvědaví, jaké situace si pro závodníky organizátoři vymyslí a připraví na příští rok!