Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jaké bylo Mistrovství České republiky ve stromolezení 2015

Skvěle připravené závody opět hostily nejlepší stromolezce ČR, aby si změřili své síly. Letošní ročník opět nedal svým účastníkům nic zadarmo a každé vyšší umístění stálo spoustu potu a trochu toho příslovečného štěstí. A jak tedy závody probíhaly a jak dopadl náš favorit Jirka Voda?

15. ročník závodů České republiky ve stromolezení hostilo město Olomouc, kde v malebném parku Smetanovy sady, sousedícím s výstavištěm Flora Olomouc, soupeřili špičky českého stromolezectví. Počasí přálo závodníkům, divákům, ale nejvíce si díky přiznivým podmínkám určitě oddechla nová hlavní organizátorka soutěže Klára Šponarová. Krom její úlohy hlavy pořadatelského týmu určitě stojí za zmíňku i pozice hlavního rozhodčího, kterou zastal bývalý úspěšný závodník Tomáš Hupač. Klára i Tomáš se svých rolí zhostili na jedničku a patří jim velké díky jak od závodníků, tak i od diváků! Pořadatelé se také zasloužili o to, aby si závodníci, rozhodčí i pomocníci odnesli nejen spoustu zážitků, ale i nějaký ten upomínkový předmět, který vždycky potěší. O titul nejlepšího českého stromolezce se utkalo 23 závodníků převážně z České republiky, ale i ze sousedních států, zejména pak ze Slovenska a Polska.

Disciplíny byly letos organizovány v klasickém duchu, na závodníky tak nečekalo žádné nemilé překvapení. Změnou oproti minulým ročníkům bylo vyhlášení tří nejlepších závodníků v každé disciplíně a nově se objevila disciplína head to head ve footlocku, což znamená jištěný výstup po laně, kdy vždy stoupají dva závodníci proti sobě. Soutěžilo se na čas i na body v těchto pěti disciplínách:

1. Práce v koruně stromu je lezecká disciplína, ve které závodníci startovali ve výšce 22m na vzrostlém dubu a postupně museli oblést stanoviště v daný časový limit. Zvolený strom byl tento rok divácky velmi atraktivní.

2. Záchrana zraněného ze stromu byla letos velice náročná, neboť 80kg figurína simulovala stromolezce, kterému se stala mimořádná událost při výstupu a upadl do bezvědomí. Závodníci k figuríně museli vylést, nadzvednout ji, "vysvobodit" z výstupového lana, odstrojit vybavení (blokanty apod.) a bezpěčně s ní slanit na zem. Tuto náročnou disciplínu stihlo jen pár závodníků ukončit ve stanoveném limitu, což potrvzuje její náročnost.

3. Footlock, nebo-li jištěný šplh na laně, je královskou disiplínou stromolezeckých závodů. V Olomouci probíhal na jasanu, na kterém lezci šplhali do výšky 15 metrů. Této disciplíně, ostatně jako každý rok, vévodil Jirka Voda, který porazil Poláka Tomasze Franikowskiho, vítěze ve footlocku z letošního Mistrovství Evropy.

4. Nahazování je klasická disciplína, kterou se dá hodně získat, ale také ztratit. Ve velké míře záleží na psychickém i fyzickém stavu závodníka, a v neposlední řadě na štěstí. Letošní strom, který závodníci nahazovali, byl obrostlý jasan, který nedal nikomu nic zadarmo.

5. Výstup do koruny je jištěný výstup po větvích, ale protože byl letošní vybraný strom trošku chudší, měla tato disciplína menší změnu: stromolezci při své cestě zvonili dvakrát. Větve stromu nahradil na začátku žebřík, dále pak i lano.

Po ukončení základní skupiny, jejíž výsledky si můžete prohlédnout v přiloženém souboru pod článkem, bylo vyhlášeno osm nejlepších footlockářů, kteří se utkali ve speciální disciplíně zvané footlock head to head, která znamená jištěný šplh na laně, přičemž vždy dva závodníci lezou na čas současně proti sobě. S přehledem vyhrál Jirka Voda, mistr České republiky ve stromolezení z roku 2014.

Po královské disciplíně následovalo zhodnocení základní skupiny, ze které tři nejlepší stromolezci postoupili do finále, tzv. masters.

Finálový strom patřil po dlouhé době k lehčím finálovým stromům a všichni závodníci ho zvládli v časovém limitu a bez jakýchkoli komplikací, což nakonec hrálo velkou roli v celkovém pořadí, kam se nakonec promítlo každé menší zaváhání. Tomáš Gut se chyb vyvaroval (kromě částečně špatně uvázaného alpského motýla ;-)), a proto se zaslouženě umístil na prvním místě, neboť vybojoval nejlepší čas a nejvíce technických bodů. Pro některé bylo vítězství Tomáše překvapením, ale i zbytek finále byl ve znamení napínavého a vyrovnaného souboje. Na druhém místě se umístil Petr Vlček a bronzovou medaily obdržel Jirka Voda.

Worksafety.cz bylo jedním ze sponzorů této jedinečné události a věnovalo výhercům každé disciplíny i finalistům věcné dárky v podobě vybavení, například arboristický postroj TreeMotion, lano Tachyon nebo prusík ZigZag či mikiny a trička.

Podívejte se na bohatou fotogalerii, kterou jsme pro Vás za Worksafety.cz připravili. Více fotografií naleznete i ZDE

Pořadí jednotlivých disciplín: 

Práce v koruně: 1. Voda Jiří, 2. Gut Tomáš, 3. Vlček Petr
Záchrana zraněného: 1. Anczakovsky Marczin, 2. Voda Jiří, 3. Franikowski Tomasz
Footlock: 1. Voda Jiří, 2. Gut Tomáš, 3. Anczakovsky Marczin
Nahazování: 1. Anczakovsky Marczin, 2. Böhm Šimon, 3. Jirák Richard 
Výstup do koruny: 1. Voda Jiří, 2. Vlček Petr, 3. Svárovský Jan

Celkové pořadí: 

1. Gut Tomáš 
2. Vlček Petr 
3. Voda Jiří