Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

K čemu slouží trojnožky a jak se mohou hodit i Vám

V tomto speciálu Vám představíme různé druhy trojnožek a jejich využití při práci a záchraně.

Jelikož se na Worksafety.cz zaměřujeme nejen na horolezce a pracovníky ve výškách, ale také na záchranáře, rozhodli jsme se blíže se podívat na kloub trojnožkám. Nejen záchranáři, ale také  pracovníci v průmyslu a vůbec všichni, kdo nelezou do výše, ale naopak se pohybují nad otevřenými hloubkami, využívají tento specifický sortiment. Trojnožky bude znát každý, kdo se někdy potřeboval bezpečně spustit do nějakého stísněného prostoru, ať už to byla studna, silo, nebo třeba výkop ve sněhu či zemině. Trojnožka, pokud se používá správně, může významně ochránit zdraví a život jak samotných záchranářů, tak často i zachraňované osoby, kterou je obvykle prakticky nemožné vytáhnout pouze pomocí lan. Podívejme se, čím se od sebe jednotlivé trojnožky liší, k čemu slouží a jak nejlépe využít jejich potenciál.

Bezpečnostní požadavky na trojnožky stanovuje Evropská norma EN 795, která mimo to určuje i  zkušební metody pro osobní ochranné prostředky proti pádu z výšky – kotvící zařízení. Trojnožky spadají pod normu EN 795:B, která charakterizuje přenosná kotvící zařízení. Na trojnožky se vztahuje povinnost revize 1x za rok. Trojnožky se dělí podle použití na pracovní a speciální, respektive záchranářské.

Pracovní trojnožky

Pracovní trojnožky se používají v průmyslu, v hloubkách až 20 – 30 metrů, v šachtách nebo na rovném terénu. Samotná trojnožka - stativ, slouží jako kotevní bod, proto jsou pracovní trojnožky vybaveny navijáky a zachycovači pádu, které tak dohromady tvoří bezpečnostní pracovní systém vhodný pro evakuaci pracovníků. Příslušenství se vybírá individuálně podle potřeb použití trojnožky. Mezi vybíranými aspekty jsou kromě ceny použité materiály a zejména délka příslušenství.

Na klasické pracovní trojnožky se specializují značky Lanex a Kratos, jejichž trojnožky jsou jednoduché konstrukce a jsou určeny na každodenní používání, kdy dostatečně zajistí bezpečnost pracovníků. Tyto trojnožky nabízí skvělý poměr cena – výkon. Značka Tractel vyrábí o něco dražší trojnožky, které jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a mají pevnou, bytelnou konstrukci, u které si sice připlatíte, ale díky tomu má trojnožka dlouhou životnost. Firma Tractel dodává i velkou škálu příslušenství k těmto trojnožkám. 

Speciální, záchranářské trojnožky

Speciální, nebo-li záchranářské trojnožky jsou určené pro záchranářské a lezecké skupiny, hasiče, speciální armádní týmy, tedy pro profesionály, kteří trojnožku používají při záchraně osob. Záchrana osob může být ze šachet, ze stísněných prostor, jímek, ale tyto trojnožky lze instalovat i na okrajích skalních masivů či budov. Pomocí záchranářské trojnožky lze jednodušeji, efektivněji a zejména bezpečněji zachraňovanou osobu transportovat pryč z daného prostoru. Oproti pracovním trojnožkám lze speciální trojnožky zatěžovat různými směry, nejen v ose, ale i mimo ni – například do stran. Výhoda těchto profesionálních trojnožek spočívá v jejich lehkosti, a to hlavně díky použitým materiálům, rozložitelnosti a v neposlední řadě je výhodou jejich přizpůsobivost k prostředí. Záchranářské trojnožky jsou vybaveny lanovými kladkostroji, slaňovacími brzdami a blokanty, tudíž smí být používány pouze s profesionálním lezeckým vybavením.

Mezi záchranářské trojnožky patří Rock Exotica Arizona Vortex a Skedco Tripod trojnožky, které slouží pro záchranu a evakuaci osob a dají se použít nejen pro záchranu ve stísněných prostorách, ale i v nepřístupném terénu, kde se těžko hledá rovina. 


Lanex Tripod TM9

Základní model evakuační hliníkové trojnožky oceníte zejména v práci jako záložní, či řekněme lépe, bezpečností variantu klasických velkých trojnožek. Předností této trojnožky je zejména její nízká hmotnost kolem cca 15 kg, vysoká nosnost kolem 500 kg a výborná cena. K této trojnožce je možné dokoupit i naviják s bezpečnostní brzdou. Nohy trojnožky je možné zajistit proti rozjetí řetězem nebo popruhy a tím ještě zvýšit bezpečnost jejího používání. TM9 Vám skvěle poslouží jako rychlá a pohotová záloha při jakékoliv nahodilé události.



Kratos Safety trojnožka FA6000100

Klasická pracovní trojnožka je vyrobena z hliníku, díky čemuž vyniká svou lehkostí (váží 13kg), kterou nepochybně oceníte při transportu. Oproti Lanex Tripodu má nosnost nějakých 200kg, což je ovšem dostačující pro většinu běžných situací. Nastavitelná výška u obou těchto modelů je cca do 2,15m. Ocelové podpůrné nožky jsou spojeny gumou pro lepší stabilitu. Trojnožka je vybavena vestavěným úchytem pro záchranný pracovní naviják.



Tractel Tripod

Trojnožka společnosti Tractel je vysoce kvalitní výrobek na pomezí využití trojnožek Skedco a Lanex. U této trojnožky si můžete zvolit její dodání jak samostatné, tak i ve variantě se zachycovačem pádu, nebo navijákem. Nespornou výhodou této trojnožky je velmi robustní konstrukce a zároveň nízká hmotnost kolem 18kg, takže ji lze bez větších problémů kamkoliv transportovat. Díky jednoduchému a rychlému sestavení a maximální výšce 2,7 metrů je tato trojnožka vhodná na většinu standardních  pracovních aplikací a stane se tak Vaším univerzálním pomocníkem. Maximální nosnost této trojnožky je 350kg.



Skedco Tripod

Tato trojnožka vyniká zejména velmi dlouhými nohami, které jsou v 5 krocích nastavitelné až do výšky 3 metrů. Tato robustní a kvalitní trojnožka obsahuje celkem tři kotevní body, které jsou spojeny se záhlavím a nohami pomocí masivních nerezových šroubů a které díky vycentrování skvěle drží stabilitu zavěšené zátěže. Na tuto trojnožku bez problému umístíte jakýkoliv naviják či další nezbytné příslušenství. Skedco Tripod je dodávána spolu s tabulkou, ve které je popsána maximální nosnost v závislosti na výši nohou. Tato nosnost může dosahovat v maximu až 4300kg, čímž je vhodná i na náročnější záchranné práce.



Rock Exotica Arizona Vortex

Oproti Skedco Tripodu je tato trojnožka o 4 kilogramy lehčí.  Navíc díky dvoudílné odlamovací hlavě a speciálním nohám může být použita standardně, ale i při složitějších instalacích, jako např. umístění do A-polohy, na bok, šikmo, což umožňuje umístění kotevních bodů např. blíže k útesu nebo hraně. Nastavení délky noh a univerzální třetí noha umožňují vytvořit záchranáři umělou výšku prakticky v jakémkoliv terénu - ať už v přírodě, na skále, nebo ve městě, v průmyslových zařízeních či uzavřeném prostoru. Trojnožku lze vybavit nástavci na nohu, které ještě více zlepšují její přilnavost k povrchu, ať už nerovnému v přírodě nebo plochému jako jsou například střechy a průmyslové podlahy.



Závěrem

U trojnožek nezapomínejte na základní bezpečností pravidla, jako je zejména zajištění nohou řetězem či popruhem, umístění trojnožky na pevný a stabilní podklad a hlavně pravidelná revize  trojnožek, který můžeme zajistit i našimi vlastními silami v rámci Worksafety.cz. Pokud máte jakýkoliv dotaz, potřebujete poradit s výběrem té správné trojnožky pro Vaši práci, nebo Vám něco ohledně trojnožek není jasné, tak nám napište na email info@worksafety.cz nebo se s námi podělte na našem facebooku