Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Vybrali jsme pro Vás ty nejlepší arboristické postroje!

Podívejte se s námi na výběr těch nejlepších stromolezeckých postrojů, které se nám osvědčily a na které nedáme dopustit. Vyzkoušeno přímo Worksafety.cz!

Arboristické neboli stromolezecké postroje byly vyvinuty z klasických pracovních polohovacích postrojů s normami EN 813 a EN 358 speciálně pro potřeby stromolezců a práci na stromech. Normami se shodují s pracovními polohovacími postroji, liší se však v provedení, respektive v konstrukci, zejména kvalitnějším polstrováním v bederní části a nohavičkách, které jsou pro stromolezce při celodenní práci pohodlnější.

Stromolezecké postroje (nebo také sedací postroje, „sedáky“) se vyznačují pohyblivým centrálním slaňovacím mostem s okem (kroužkem) dle normy EN 813. Tento pohyblivý centrální most s kroužkem nebo obratlíkem umožňuje stromolezcům pohodlné zaujetí pracovní pozice – tedy natočení těla ve směru práce. Oproti běžným pracovním postrojům nedochází k přetáčení těla, postroj se přizpůsobí pracovní pozici.

Stromolezecké postroje se také vyznačují velkým množstvím materiálových poutek a různých vychytávek pro potřeby stromolezců, jako například úchyty pro instalaci pomocných karabin Caritool nebo karabiny na motorovou pilu Komet, či lze postroj doplnit o libovolný počet materiálových poutek či oček. Výhodou stromolezeckých postrojů je také možnost výměny opotřebovaných dílů za nové, např. právě zmiňovaný most, polstrování nebo nohavičky. Některé modely se dají též doplnit o hrudní úvazky.

Podle našich zkušeností a zkušeností našich zákazníků jsme vybrali čtyři arboristické postroje, které patří k těm nejlepším na trhu. V zásadě je důležité si uvědomit, že pohodlí stromolezce je často vykoupeno cenou vybavení, která krom komfortu ovlivňuje také kvalitu postrojů a jejich životnost.


Singing Rock Timber II

Tento arboristický postroj je vhodný pro začátečníky, anebo pro ty, kteří nejsou na stromě každý den osm hodin. Jeho výhodou je výborný poměr cena - výkon – kvalita, nevýhodou pak krátká životnost mostu, který lze ale jednoduše vyměnit za přijatelnou cenu. Tento postroj nelze doplnit o hrudní část postroje. Je vybaven rychlosponami v pase i nohavičkách, které umožňují plynulé a rychlé nastavení podle požadavků uživatele, nicméně ve srovnání s následujícími arboristickými postroji nenabízí tak velký komfort a nelze ho tolik „tunit“.



Petzl Sequoia

Sequoia má výborné bederní polstrování, které je anatomicky tvarované a dobře nastavitelné. Každý uživatel určitě ocení spoustu materiálových poutek, prostor pro lékárničku a rychlospony, které jsou k nalezení na nohavičkách i v pase, nicméně jsou díky použitému plastu náchylnější na zanesení či znečištění. Případná výměna mostu je jednoduchá. A zvládne ji bez problému i méně zkušený uživatel. Model Petzl Sequoia SRT je výrazný tím, že nemá rychlospony v pase, což umožňuje připojení hrudního postroje Top Croll.



Skylotec Kolibri Click

Kolibri je ideální postroj pro pracovníky, kteří se věnují kácení nebo mají rádi robustní postroje, které jsou sice těžší, ale celkově odolnější. Jako jediný z postrojů má pevně vypolstrované a zformované nohavičky, které drží tvar, díky čemuž poskytují absolutní komfort. Pas i nohavičky se zapínají rychlosponami. Nevýhodou tohoto postroje je, že most nelze osadit obratlíkem nebo kroužkem kvůli šířce popruhu. 



Teufelberger TreeMotion

Vyvinut stromolezci pro stromolezce a díky tomu je TreeMotion absolutně nejpopulárnější a nejlepší stromolezecký postroj na trhu. Tento postroj se vyznačuje možností polohování i v oblasti mostu a výborným nastavením podle potřeb a fyzických proporcí uživatele. Rychlospony jsou v nohavičkách i pase. Bederní výstelka je anatomicky tvarovaná, most je jednoduše nastavitelný pomocí vhodného uzle, díky čemuž je jeho výměna velice snadná, stejně jako jednotlivých částí postroje. Oblast pro uložení materiálu umožňuje stromolezci vytvořit libovolný počet oček a poutek nebo vložit pomocné a materiálové karabiny. 

Odlehčená verze TreeMotion S.Light není vybavena rychlosponami a anatomicky tvarovaném polstrováním, ale za to je levnější. Velkou nevýhodou těchto modelů je opotřebovávání jednotlivých dílů, které jde ovšem dokoupit a snadno vyměnit. Oproti jiným postrojům je životnost TreeMotion pět let, proto se nedoporučuje lidem, kteří ho plně nevyužijí při každodenní práci.



Pro výběr správného stromolezeckého postroje platí to samé jako při kupování bot: postroj musí sedět, netlačit, zároveň ale neplandat a také musí vyhovovat Vašemu těžišti, fyzickým proporcím a samozřejmě se v něm musíte cítit dobře. Nezapomínejte na to, že se skládá z textilních prvků, které jsou náchylné na mechanické poškození zejména od ručních pilek. Obecně se dá říci, že nejvíce trpí zejména mosty, proto se často rychle opotřebují. Vždy ovšem dbejte zvýšené opatrnosti při kontrole postroje, kterou byste měli provádět vždy před prací, ale i při transportu a skladování. Postroj vždy doplňte vhodnou lékárničkou, ostatně nikdy nevíte, co se Vám tam nahoře může stát. A v neposlední řadě nezapomínejte na pravidelnou revizi, kterou musí Váš postroj, stejně jako další vybavení, jednou za 12 měsíců absolvovat.

Teufelberger arboristický postroj treeMOTION S.light

Teufelberger arboristický postroj treeMOTION

Skylotec arboristický postroj KOLIBRI CLICK

PETZL arboristický postroj SEQUOIA SRT

PETZL arboristický postroj SEQUOIA

Singing Rock TIMBER II - arboristický postroj

Singing Rock NÁHRADNÍ MOST na postroj TIMBER II

Skylotec náhradní most na KOLIBRI

PETZL připojovací most pro Sequoia (nový model)

Teufelberger hrudní díl postroje Tree MOTION

Teufelberger náhradní most treeMOTION Bridge

PETZL ramenní popruhy SEQUOIA SRT