Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Uzly, lana, úvazy - nová kniha v prodeji na worksafety.cz

Skvělý dárek pro milovníky uzlů a lan, stejně jako skvělý rádce při zdokonalování a rozšiřování znalostí různých technik vázání uzlů.

RYA: Gordon Perry & Steve Judkins: Uzly, lana, úvazy

Po dlouhé době se na trhu objevila knížka v českém jazyce, která nás víc než zaujala. Vyšla pod záštitou Královské jachtařské asociace (RYA) a je to vlastně příručka primárně určená pro jachtaře a lodní odvětví, rybáře, vodáky a turisty. Bohatý obsah doplněný výstižnými ilustracemi, popisky, návody a radami řadí tuto knihu k nejlepším svého druhu na trhu, neboť přináší komplexní pohled na problematiku a vázání uzlů a smyček.

I když některé uzle (např. Ušatá osma) v knize chybí, stejně jako kapitola o prusících či uzlech na vázání břemen při kácení, knihu ocení i výškoví pracovníci a arboristé, neboť čtenáře přehledně seznamuje s provazy, lany a uzly od A do Z. 

Kniha je rozdělena do 11 kapitol, které jsou rozděleny podle dovedností vazače uzlů na tři kategorie. První, pro začatečníky, seznamuje čtenáře s provazy, lany a uzly obecně v kapitolách o materiálech, konstrukcích, údržbě a používání lan. Samozřejmostí je i odborná terminologie, seznámení s nástroji, úvazy, kladkami a kladkostroji. Přes základní techniky vázání uzlů se čtenář dostane do druhé části knihy, která se věnuje výběru uzlů, smyček, spojek, ok a zápletů. Závěr je pak zaměřen na procvičení a rozšíření znalostí užitečných uzlů. Poslední část knihy obsahuje uzly pro pokročilé a návody, jak na ně. Kromě toho se čtenář seznámí s výrobou pletených popruhů, provazových rohožek, lanových fendrů, ale i s výběrem dekorativních a tradičních technik práce s lany a provazy. 

Gordon Perry se uzlům věnuje profesionálně i pro zábavu už přes šedesát let. Vázat uzly se naučil, když s otcem u severního pobřeží Velké Británie pracoval na rybářské lodi pro lov krevet a humrů. Svou kariéru spojil s Britským královským námořnictvem a zakončil ji hodností korvetního kapitána v roce 1994. Vystupoval v televizních i rozhlasových pořadech, o uzlování přednášel a pořádal ukázkové akce. Po odchodu do penze se kromě létání a střelby dál věnuje profesionálnímu uzlování, zaplétání a výrobě vázaných dekorací na zakázku. V roce 1992 mu byl udělen Řád britského impéria MBE.

Steve Judkins sloužil dvacetčtyři let u Britského královského námořnictva na několika plavidlech, včetně HMS Endurance a HM Yacht Britannia. Pracuje jako instruktor a zkušební komisař jachtařské asociace RYA ve výcvikovém centru Joint Services Adventurous Sail Training Centre. Steve je členem Mezinárodního cechu vazačů uzlů.

V galerii níže si můžete prohlédnout ukázky z knihy. 


Uzly, lana, úvazy - kniha