Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Mistrovství Evropy 2016 ve stromolezení se nezadržitelně blíží!

2. a 3. července ve Stromovce v Praze. Budeme tam! A vy?

Tento víkend (2. a 3. července) se do pražského parku Stromovka sjede více než 50 nejlepších stromolezců Evropy, kteří budou v pěti základních disciplínách a dále finále soutěžit o Mistra Evropy.

Závody simulují každodenní pracovní podmínky stromolezců, kteří představují dovednosti arboristů-stromolezců, tedy odborníků pečující o dřeviny, kteří pomocí speciálních lezeckých technik ošetřují stromy rostoucí mimo les. Závodníci během soutěže ukazují nejvyšší stupeň profesionálního umění i bezpečnosti práce a kromě profesních výhod, jako je zdokonalování technik a posunování inovací ve vybavení, tyto soutěže výrazně zvyšují povědomí široké veřejnosti o významu veřejné zeleně a systému péče o stromy, její udržitelnosti, životního prostředí a ekologických přínosech. 

První Mistrovství Evropy ve stromolezení se konalo v roce 1993 v Německu. Z čistě sportovní akce zaměřené především na rychlost se tyto závody časem vyvinuly v přehlídku bezpečných pracovních postupů a nových technologií a výrobků v arboristice. Laurent Sapin z Francie se pyšní prvním titulem Mistr Evropy. V začátcích se mistrovství Evropy konalo jednou za dva roky, od roku 2001 pak každý rok. V roce 2004 v Nizozemí poprvé soutěžily i ženy, první ženskou vítězkou je Francouzska Camille de Muynck. V roce 2010 hostila Česká republika v Praze tyto závody jako první stát východní Evropy. 

Jednotlivé ročníky (každý v jiné evropské zemi) jsou koordinovány stálou mezinárodní komisí European Tree Climbing Championship Operations Committee. Mistrovství pořádá ISA, v České republice se na organizaci podílí její česká část SZKT v zastoupení Sekce péče o dřeviny - ISA. Záštitu nad mistrovstvím převzala primátorka hl. m. Prahy Mgr. Adriana Krnáčová, dále radní hl. m. Prahy RNDr. Jana Plamínková a radní pro kulturu, sousedské vztahy a podporu podnikání MČ Praha 7 MgA. Hana Třeštíková. 

Nalaďte se na závody videem hlavního sponzora závodů, STIHL: 



Mistrovství Evropy ve stromolezení 2016

Závodit se bude v pěti základních disciplínách (o jednotlivých disciplínách si můžete přečíst v našem slovníku zde):
záchrana zraněného (Aerial Rescue),
výstup do koruny stromu (Speed Climb),
nahazování (Throw-line),
šplh na laně nebo-li footlock,
práce ve stromě (Work Climb).

Osm nejlepších lezců z disciplíny footlock se utkají v Head to Head Footlock disciplíně. Závody končí tzv. Masters, což je finále, ve kterém soutěží ti nejlepší finalisté úvodních disciplín o titul Mistr Evropy. 

Datum: 2. - 3.7.2016
Místo: Královská obora - Stromovka, Praha
GPS: 50.1058225N, 14.4262308E 

Program: 
Sobota 2. července
08:00 - 17:00 základní disciplíny
12:00 - 13:00 pauza na oběd
19:00 - 21:30 večeře pro závodníky, vyhlášení finalistů
21:30 - ? :-)   party

Neděle 3. července
08:30 - 11:00 Masters - muži
11:00 - 12:30 Masters - ženy
12:30 - 15:30 Head to Head Footlock
16:30 - 17:30 Vyhlášení vítězů


V rámci Mistrovství Evropy jsme pro všechny návštěvníky závodů připravili speciální slevovou akci: 10% slevu na všechna lana, výrobky Climbing Technology a na lezecké oblečení ArbPro. Více o akci a podmínkách naleznete zde