Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Čištění, praní a údržba sportovních a pracovních lan

Přečtěte si užitečné rady, jak lana čistit, prát a skladovat tak, aby lano sloužilo co nejlépe a nejdéle.

Užitečný rádce worksafety.cz:
přečtěte si užitečné rady, jak lana čistit, prát a skladovat tak, aby lano sloužilo co nejlépe a nejdéle.


Jakákoliv manipulace s lanem mu dává "zabrat". Působí na něj pot z dlaní, prach, zrnka písku, ale také mastnota, smůla, kůra, omítkoviny a další nečistoty z prostředí, ve kterém se momentálně nacházíte. A co teprve když lano provlhne! Špína se tak do lana více vpije, veškeré mikročástice špíny se dostanou nejen k samotnému opletu, ale mohou se dostat až pod něj. Všechny tyto faktory ovlivňují životnost vašeho lana. Mnozí z vás nad tímto faktem možná mávnou rukou, jiní se možná zamyslí a řeknou si: Co s tím? Co mohu udělat pro to, aby mi lano vydrželo co nejdéle, aby se zlepšila jeho funkčnost a lano mělo ideální vlastnosti, které mělo při koupi?

V návodu k použití, který jste spolu s lanem obdrželi, je napsáno, jak se správně o lano starat. Samozřejmě, že se stane, že se lano znečistí tak, že už s ním nic neudělá ani ten nejlepší speciální prostředek. Příkladem znečistění, po kterém je nutné lano vyřadit z používání je chemické znečištění či špína od barev. Klasická, řekněme běžná zašpinění, jdou ale celkem jednoduše odstranit, a to praním, na které se detailněji podíváme. Stejně jako jiný kousek vašeho vybavení i lano potřebuje vaši péči a to nejlépe pravidelně. Nejenže s čistým lanem uděláte parádu, ale rozhodně mu zajistíte ideální vlastnosti. Špinavé lano je vždycky tvrdší, hůře prochází blokantem, hůře se s ním manipuluje a nehledě na to, že vy a vaše vybavení se od něj ušpiníte.


Doporučení worksafety.cz pro praní lan


Teplota vody

- Perte ve vodě do 30oC.
- Při vyšší teplotě může dojít ke sražení lana a následně ke snížení jeho pružnosti (= pokles počtu pádů) a snížení průtažnosti.

Prací prostředek
- Nedoporučujeme klasické prací prášky! Prací prášky nejsou vhodné k praní lan kvůli svému složení, často mění vlastnosti lan.
- Vhodné je použít neagresivní saponáty určené speciálně pro čištění lan, které lana neznehodnocují. (Jako je např. Beal Rope Cleaner, Tendon Rope Cleaner nebo Teufelberger Scrubba.)
- Pro praní ale můžete využít pouze čistou vodu bez saponátu.

Ruční praní
- Zachovejte teplotu vody do 30oC. 
- Praní v ruce není tak intenzivní jako v pračce. Výhodou je, že namočené lano při ručním praní dobře zkontrolujete, zda není v některém místě porušené nebo zda nemá jiná poškození.
- Po ručním praní lano déle schne a je nutné najít dostatečně vhodné místo pro jeho "vykapání" (viz sušení lan níže).

Praní v pračce
- Praní v pračce je intenzivnější než ruční praní.
- Prát v pračce můžete pouze, pokud je prací buben v absolutní pořádku, jinak by mohl být oplet mechanicky poškozen. Zároveň se ujistěte, že je pračka čistá, neobsahuje zbytky pracích prášků z předchozích mycích cyklů.
- Lano doporučujeme dát do textilního pytle, aby bylo ochráněno během praní.
- Použijte prací program "vlna" – neždímejte, mohlo by dojít k poškození lana.


Doporučení worksafety.cz pro sušení a skladování lan


Sušení lana
- Voda má negativní vliv na pevnost lan.
- Lano sušíme vždy ve větraném, temném a suchém místě.
- Lano se nesmí sušit na přímém slunci a tam, kde je příliš sálavé teplo.
- Lano volně rozprostřete při pokojové teplotě.
- Vysušení lana je velmi důležité a trvá více než týden.

Skladování lana
- Po vyprání a dostatečném usušení doporučujeme lano uchovávat na čistém, suchém a temném místě při pokojové teplotě.
- Ideálně skladujte lano na volno, ve vaku. Také je možné ho smotat tzv. do panenky.
- Při správném skladování může být nové lano skladováno několik let bez ztráty nosnosti.


Pokud jste v tomto článku nalezli odpověď na problematiku čištění a údržby lan, jsme tomu rádi. Dopřejte lanu tu správnou údržbu a zaručíte tak jeho větší životnost. Máte-li jakoukoli otázku, neváhejte se obrátit na nás nebo přímo na výrobce vašeho lana.


Beal Rope Cleaner

Neagresivní saponát pro snadné čištění polyamidových lan, postrojů a dalšího textilního lezeckého vybavení. Neznehodnocuje polyamid! Používá se s vodou o teplotě 30°C. Objem 1000ml.



Tendon Rope Cleaner

Účinný, koncentrovaný čisticí prostředek na lana, který je vhodný pro praní v automatické pračce i pro ruční praní. Nepoškozuje lana a po důkladném vysušení je lano čisté, pomaleji stárne a snadno se používá. Objem 500ml.  



Teufelberger Scrubba

!!! Prozatím není v prodeji v ČR, neboť se čeká na finální schválení výrobku na českém trhu !!!

Vysoce účinný a šetrný čisticí prostředek na praní lan. Firma Teufelberger vyvinula tento speciální mycí prostředek pro zachování a prodloužení životnosti lan. A to vše, aniž by při praní docházelo k ohrožení pevnosti lan. Nepoškozuje lana a po důkladném vysušení je lano čisté, pomaleji stárne a snadno se používá. Prostředek Scrubba šetrně zbavuje vaše lana nečistot a zároveň je chrání před poškozením. Vhodný pro praní v pračce i ruční praní. Objem 1 litr. 


Tendon Rope Cleaner ECO

BEAL čistící prostředek na lana ROPE CLEANER

Teufelberger SCRUBBA čistící prostředek na lana