Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Kácení smrku ze seriálu reálných úrazů ve stromolezení a při práci ve výškách

Příběh o kácení nakloněného smrku.

Třetí příspěvek seriálu worksafety.cz
Příběh o kácení nakloněného smrku. 


Místo: Jihlava

Datum: srpen 2013

Počasí: krásné

Dřevina: smrk

Pracovníci na místě: stromolezec Olda, pozemák M. a pozemák P.

Podrobný popis události

Smrk byl nejspíš nakloněný po zimní námraze. Na místě jsme řešili, jak strom nejlépe pokácet. Padaly návrhy, jako ho zkácet  z vedlejšího stromu, nebo ho přetáhnout celý. Kolegům se druhá možnost zdála neproveditelná, tak jsme se dohodli, že na něj vylezu ve stupačkách, odvětvím ho, jak to půjde, a zbytek špičky odřežu, aby neublížila plotu pode mnou. Odvětvil jsem větší část stromu kromě té, která byla vykloněná. Kolegové mi řekli, ať dál nepokračuji, že už jsem hodně za vykloněním. I mně se zdálo, že jsem moc daleko, tak jsem se o nějaký kus, cca metr až dva, vrátil zpět, níž, kde jsem ten ohyb začínal. Nechal jsem si poslat pinohu s tím, že zbytek odvětvím s ní. (foto, kde držím pinohu je asi pět sekund před pádem) Při sundávání krytu z pinohy zaznělo "křup" a já letěl dolů. Jediné, co mi v ten moment proběhlo hlavou, je "je konec", ale pud sebezáchovy velí "něco udělej", ale není co. Dopadl jsem na nohy, a přitom si asi přisedl levou ruku, ve které jsem měl rozdrcenou kost. Levé koleno bylo silně namožené a plné vody. Po dopadu na zem jsem měl panickou hrůzu z toho, že i když stále žiju, zabije mě padající čepice toho smrku. Pár vteřin se nic nedělo, tak jsem si stoupl a podíval se, co se mi stalo. Hned jsem uviděl pokřivenou levou ruku, mé první slova byla "ku*va, ruka je zlomená". V tom přiběhl kolega M. a ptal se mě, co mi je, byl bělejší jak sníh, jelikož si myslel, že uvidí jen plno krve a trčící kosti. Potom mi kluci řekli, ať nic nedělám, že mě vysvléknou z postroje. Úplně se mi zatmělo před očima, protože se dostavila první bolest. Sanitku kluci nevolali, neboť jsme byli 5 minut od nemocnice. Tím jsme se i vyvarovali případným právním problémům. Kluci mi řekli, ať jdu k autu, že zatím zabalí věci. Šel jsem k autu, opět se mi zcela zatmělo, musel jsem se zastavit. Auto bylo zamčené, udělalo se mi zle, musel jsem si sednout na zem a čekat na kluky, což naštěstí netrvalo dlouho. Kluci mi dali napít čisté vody, což mi sice hodně pomohlo, hodilo mě to do klidu, ale jak jsme se později dozvěděli, nesmí se to. Po příjezdu do nemocnice mi kolega M. kolegiálně koupil lístek ze svého – 90 Kč pohotovost. Šel jsem si sednout do čekárny. Naštěstí byla na příjmu sestřička, která usoudila, že nejsem případ pro delší sezení a čekání, tak to začalo lítat: rentgen, ultrazvuk dutiny břišní… Pokácený kus smrku, co zůstal po zlomení, měl 14,5m plus pařez, takže jsem padal z asi 15 metrů. Nakonec jsem měl zlomenou ruku, pohmožděné koleno, zlomená žebra, pohmožděnou páteř. V ruce mám titanový plát, občas se dostaví bolesti nohou, zejména cítím paty, a to především po delší práci či delší chůzi.

Chyby a poučení

Neměl jsem lézt na vykloněný strom. Strom jsem měl uvázat a přetáhnout. Myslím, že strom praskl proto, že byl dlouhodobě namáhán ohybem a tím, že jsem se na jedno místo vrátil se stupačkami, jsem dřevinu dvojnásobně narušil, tudíž došlo k prasknutí až po slezení o kousek níž. 

Hodnocení worksafety.cz

Před zahájením prací je nezbytné a velice důležité vymyslet bezpečný pracovní postup. Ten by měl být vždy připraven a následně dodržován! Musí být zjištěna všechna potencionální rizika a vhodným pracovním postupem je snížit na přijatelné. V tomto případě by bylo dobré zvážit demontáž plotu, vytvoření plovoucího kotevního bodu z okolních stromů, nebo zvážit použití vhodné techniky pro přetažení stromu - např. traktorem, nebo použití jiné techniky - např. jeřábu. Velkým ponaučením je, že na takovýto strom by stromolezec neměl lézt. Nutno také podotknout, že záchranná služba by se měla volat vždy, i když se člověk bojí právních důsledků! Lidský život je vždy na prvním místě, je důležitější než právní předpisy. Při transportu zraněného se může cokoli stát, může dojít k prodlevě při ošetření. Kolegové by měli zavolat záchranku, zraněného udržovat v klidu a teple, případně mu dát první pomoc a, jak bylo řečeno, nepodávat žádné tekutiny a jídlo. 


Děkujeme Oldovi za příspěvek a fotky a posíláme poukaz na 1.000 Kč k nákupu na worksafety.cz


Zažili jste něco podobného? Stal se vám pracovní úraz, byli jste svědky nehody, zažili jste nenadálou nebezpečnou situaci? Napište nám, sdílejte svůj příběh, abychom se všichni mohli poučit. Štěstí přeje připraveným!

Více informací v tomto článku, formulář k vyplnění zde.

V seriálu Reálné úrazy ve stromolezení a při práci ve výškách bylo publikováno: 

Včelí příhoda

Kácení topolu s hnilobou

Kácení nakloněného smrku

Nečekaný pád větve při kácení

Nakloněný smrk podruhé

Na bezpečné kácení jeden člověk nestačí

Postupné kácení dvou smrků vedle sebe