Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Nečekaný pád větve při kácení ze seriálu reálných úrazů ve stromolezení a při práci ve výškách

Příběh, který se stal při kácení kanadského topolu.

Čtvrtý příběh seriálu worksafety.cz.
Příběh, který se stal při kácení kanadského topolu. 


Místo: Kojetín, Kroměřížsko

Datum: leden 2014

Počasí: mrazivo, -4°C, polojasno

Dřevina: kanadský topol, jasan

Pracovníci na místě: traktorista, dva těžaři

Podrobný popis události

Měli jsme odkácet topolové stromořadí, 21 topolů. Vše šlo v pořádku, dokud jsme nenarazili na jeden topol, u kterého rostl jasan, který se dle instrukcí musel zachovat. S kolegou jsme strom klasicky obhlídli, abychom zjistili jeho vitalitu, jestli nemá houbu nebo nějaké viditelné znaky poškození. Vše vypadalo v pořádku. Vzal jsem pilu, udělal směrový zářez a začal jsem hlavní řez. Kolega začal za půlkou klínovat. Už jsem se blížil ke konci, chtěl jsem tam nechat větší nedořez, aby se to neurvalo, protože by strom nešel tam, kam měl spadnout. Když v tom jsem náhle dostal ránu do přilby a do zad. Začal jsem se svíjet bolestí a lapat po dechu. Co se stalo jsem pochopil až po chvíli, jen co jsem popadl dech. Jedna haluz z topolu při kácení zavadila o jasan, z kterého se urvala jiná haluz, která mě trefila do přilby a zad. Kolegové mě naložili do auta a odvezli do nemocnice. Na rentgenu zjistili, že mám dvanáct naražených a nalomených žeber. Bolelo to jak čert, naštěstí to dopadlo ale jen takhle. Léčil jsem se tři měsíce.  

Chyby a poučení

Druhý kolega by se měl dívat nahoru do koruny, jestli se něco neurvalo a nepadá to na vás, když druhý ještě řeže pilou. 

Hodnocení worksafety.cz

Souhlasíme, že druhý kolega by měl pozorovat stav stromu. Obezřetnost je vždy na místě! Určitě však vždy musí před samotnou prací dojít k důkladnému zhodnocení rizik souvisejících s případným pádem větví z koruny jak káceného, tak i okolních stromů. Důležitá je vizuální kontrola například i dalekohledem. Pozor, ve vegetačním období je vizuální kontrola ztížena (např. v zimě jsou větve plné sněhu, v době zalistění mohou být větve schované). V případě výskytu suchých větví (věšáků) na káceném stromě by ideálně měly být tyto větve před samotným kácením odstraněny. A to třeba pomocí kvalitní nahazovací šňůry z Dyneema materiálu nebo přetažením lana a zlomením suché větve. Anebo nejdelším postupem: na strom vylézt a větve ořezat. Při takovéto nenadálé situaci doporučujeme volat záchrannou službu. Nikdy totiž nevíte, zda nedošlo k vnitřnímu zranění, ke zranění hlavy nebo páteře. Přesun bez odborníků by mohl nadělat více škody než užitku. 


Zažili jste něco podobného? Stal se vám pracovní úraz, byli jste svědky nehody, zažili jste nenadálou nebezpečnou situaci? Napište nám, sdílejte svůj příběh, abychom se všichni mohli poučit. Štěstí přeje připraveným!

Více informací v tomto článku, formulář k vyplnění zde.

V seriálu Reálné úrazy ve stromolezení a při práci ve výškách bylo publikováno: 

Včelí příhoda

Kácení topolu s hnilobou

Kácení nakloněného smrku

Nečekaný pád větve při kácení

Nakloněný smrk podruhé

Na bezpečné kácení jeden člověk nestačí

Postupné kácení dvou smrků vedle sebe