Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Víte, co je to TIMBERSPORTS? Seznamte se s moderní dřevorubeckou soutěží

Historie, typy disciplín, zajímavý rozhovor s Honzou Holubem.

Historie TIMBERSPORTS v kostce, něco málo o disciplínách
a rozhovor s Janem Holubem, účastníkem české série TIMBERSPORTS. 


Co je to TIMBERSPORTS?

Jedná se o druh dřevorubeckého sportu, jehož počátky sahají do roku 1870, kdy se dva dřevorubci v Ulverstone v Tasmánii vsadili, který z nich pokácí strom rychleji. Existují historické záznamy o desítkách soutěží uskutečněných v letech 1870 a 1890. Nicméně tyto soutěže se v té době neřídily žádnými zavedenými pravidly. Vše se změnilo v roce 1890 založením první australské asociace sportovních dřevorubců. První Mistrovství světa dřevorubců se pak konalo v Latrobe v Tasmanii v roce 1891. Odtud se sportovní dřevorubectví rozlétlo po celém světě. Vznikaly nové dřevorubecké soutěže, které pocházejí z tradičních lesnických činností. Zatímco některé z nich výslovně simulují kácení a přesekávání stromů, jiné se zaměřují více na dovednosti v manipulaci s pilami a práci se dřevem.

Současné pojetí TIMBERSPORTS

Od roku 1984 je rozšířena po celém světě moderní podoba dřevorubeckých soutěží pod názvem STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES. Oficiálně je do nich zapojeno více než 20 států a tisíce sportovců. V rámci evropských a světových soutěží do nich nastupují od roku 2001 také zástupci České republiky.


Disciplíny STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES

Springboard

Adrenalinová disciplína pochází z dob, kdy dřevorubci nemohli "přepílit" mohutné stromy, protože jejich pily byly příliš krátké. Dřevorubci tak vysekali do stromu kapsu, do které umístili springboard (prkno). Z tohoto prkna ve výšce pak mohli strom porazit jednodušeji. Sportovní dřevorubci užívají dvou prken. Z prvního prkna se vyseká druhá kapsa, do které se umístí druhý springboard. Teprve z tohoto prkna ve výšce kolem tří metrů, závodník přesekává blok o průměru 27cm upevněný na vrcholu kmene. 

STIHL Stock Saw

Tato disciplína poměřuje zručnost závodníků v řezání klasickou motorovou pilou. Závodníci používají k přeřezání dvou kotoučů z ležícího kmene průměru 40cm sériově vyráběnou motorovou pilu STIHL MS 661 připravenou od organizátora. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Oba kotouče musí být odříznuty kompletní a ve vyznačené výseči o šířce 10cm, jinak je závodník diskvalifikován. Měření času se zastaví po úplném doříznutí druhého kotouče. 

Standing Block Chop

Jde o přesekávání stojícího kmene o průměru 30cm. Disciplína simuluje kácení stromů a odkrývá tak zručnost závodníka v zacházení se sekerou. Závodníci používají na míru vyrobené sekery, upravené pro typ dřeva, který se přesekává. Závodník naseká blok nejdříve do poloviny z jedné strany, poté jej oběhne a doseká ze strany druhé.

Single Buck

Řezání ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín. Měření času začíná se signálem rozhodčího a končí s kompletním odříznutím kotouče z bloku o průměru 46cm. V této disciplíně rozhoduje rytmus a dynamika závodníka. Pila musí řezat na celou svoji délku a zcela rovně, protože při sebemenším vychýlení ztrácí závodník drahocenný čas.

Underhand Chop

Při této disciplíně závodníci stojí na ležícím kmeni o průměru 32cm a v půli jej přesekávají nejdříve z jedné strany, potom se otočí a dosekají kmen z druhé strany. Důležité je dodržovat přesnost jednotlivých seků, což výrazně zkracuje čas. (na obrázku) 

Hot Saw

Cílem této disciplíny je odříznutí tří kompletních kotoučů v 15cm široké výseči z ležícího kmene o průměru 46cm v co nejkratším čase. Výkon těchto nechlazených speciálů přesahuje 62 koní a jejich cena je přes 100.000Kč. Síla, velikost a hluk cca 25 kilogramových motorových pil dělají z Hot Saw jednu z nejatraktivnějších disciplín dřevorubeckých sportů.



Jak jsme již psali, i ČR má své závodníky. Firma worksafety.cz se pro letošní rok stala sponzorem Honzy Holuba, který se soutěžních klání v dřevorubeckých disciplínách účastní již od roku 2010. My jsme se Honzy zeptali na pár otázek a zde přinášíme krátký rozhovor.


Jak jsi se k TIMBERSPORTU dostal?

K TIMBERSPORTU jsem se dostal tak, že jsem si nejdřív koupil pilu "stihlku. Na stránkách timbersportu jsem našel odkaz na základní tréninkový kemp a ze zvědavosti jsem se přihlásil. To byl rok 2009. V roce 2010 jsem se premiérově zúčastnil Mistrovství ČR 2010 a obsadil 8. místo. To byly mé začátky.

Jaké vybavení je potřeba k TIMBERSPORTU?

K výbavě je nutné mít kvalitní sekeru, dvoumetrovou ruční pilu, sériově vyráběnou motorovou pilu typu MS661, kterou při závodech zajišťuje pořadatel a speciální pilu na Hot Saw disciplínu. Tato speciální pila se pohybuje v cenové relaci cca 100 tisíc Kč. Veškeré vybavení je finančně velmi náročná záležitost.

Jakým způsobem trénuješ svůj fyzický fond?

Abych řekl pravdu, tak žádný specifický tréninkový plán nemám. Živím se rizikovým kácením a prácemi ve výškách. To je můj silový trénink! Občas si jdu zaběhat. Nejvíce se věnuji tréninku techniky sekání špalků a úderu. Ovšem oříškem je sehnat správný průměr syrového dřeva. Nejvhodnějším typem dřeva je topol osika. Ten se používá na závodech v ČR, kterých se účastním nejvíce. Občas ho seženu od kamarádů arboristů nebo ho získám při své práci.

A jak často trénuješ?

Nepravidelně. Mám rodinu a ta je na prvním místě. TIMBERSPORT dělám pro radost a ve volném čase. Takže trénuji podle situací, které přináší život. Nepotřebuji vyhrávat, TIMBERSPORT je zábava a koníček.

Předpokládám, že je nutné věnovat čas i "péči" materiálu, se kterým soutěžíš…

Po každém řezání či sekání je nutné sekery a pily otřít suchým hadrem a nastříkat olejem. Je to z důvodu prevence proti korozi. Pro uložení seker je pak dobré najít místo, kde není příliš sucho ani příliš vlhko. Ideálním řešením je mít materiál zavěšený ve svislé poloze nad zemí. Bez těchto opatření se TIMBERSPORT nemůže provozovat.

A co konkurence?

Ta je poměrně velká. Zejména u mladších závodníků, kteří přípravě věnují spoustu času. 

Kam se chystáš v nejbližší době?

Závody u nás budu mít až 16.9. 2017 v Dobřanech a hned další víkend nato vyrazím na Mistrovství ČR, které se koná v Ostravě. 

Máš nějaký svůj sen, který by sis chtěl v TIMBERSPORTU splnit?

Abych řekl pravdu, tak mě tato otázka celkem zaskočila… Pár svých snů jsem si už splnil v podobě účasti mezi světovými špičkami TIMBERSPORTU. Možná ve mně uvnitř dříme malá touha stát se mistrem světa. Ale větším cílem pro mě je, nedělat chyby, zdokonalovat se, posouvat se dál nejen jako sportovec – dřevorubec, ale také jako člověk. A vzhledem k tomu, že mě TIMBERSPORT děsně baví, mým přáním je věnovat se mu aktivně co nejdéle.



My Honzovi děkujeme za čas, který nám věnoval při našem povídání. Přejeme mu především pevné zdraví, fyzickou sílu, správné údery a přesné řezy při závodech! A samozřejmě i kousek sportovního štěstí.

Zaujali vás informace o TIMBERSPORTU? Pokud ano, více podrobností naleznete na oficiálních stránkách tohoto velice zajímavého a neokoukaného sportu.


Zdroj informací
STIHL: Timbersports. STIHL: Timbersports [online]. [cit. 2017-05-31]. Dostupné z: http://www.stihl.cz/timbersports.aspx