Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Jak si užít spaní ve sněhu aneb zimní kempování

Rádce worksafety.cz, jak si užít výlety venku v zimě.

Úžasný výhled, čerstvý vzduch a klid, tím je pobyt na horách typický. A když se do takové krásy probudíte, to je teprve zážitek. Ale teď nemyslíme to, že vstanete z postele na hotelu a otevřete okno, ale že si pěkně ustelete venku, přímo uvnitř té krásy. Ovšem není to jen tak, abyste v noci neumrzli a spaní ve sněhu bylo požitkem, nikoliv noční můrou, dáme vám několik rad.


Dobré počasí je základ při zimním kempování

Než se směle vydáte na cestu a začnete se těšit, jak bude spaní ve sněhu skvělé, zkontrolujte si předpověď počasí. Horská střediska vám řeknou docela přesně, co vás následující den čeká. Nepřáli bychom vám zažít sněhovou vánici nebo skokové výkyvy teplot do mrazivých mínusů. Na tyto situace můžete být sebelépe připravení, ale z příjemného zážitku by se stala spíše vzpomínka, kterou raději vytěsníte.

Co si dopředu zjistit, než se vydáte na cestu

Cestu je dobré si dopředu důkladně naplánovat, abyste měli dostatek času na "zabydlování". Pečlivě si stanovte cíl cesty a rozvrhněte trasu, abyste si stihli vše ke spaní připravit ideálně ještě za světla. Vyplatí se zjistit si i druh a výšku sněhu v dané oblasti. Určitě si také rozmyslete způsob pohybu (jestli se budete přesouvat chůzí, na lyžích nebo pomocí sněžnic), protože každý druh vyžaduje rozdílný čas pro zdolání vašeho stanového cíle. Nezapomeňte, že ve sněhu trvá všechno dvakrát déle. Doporučujeme si také připravit náhradní plán, protože co si budeme povídat, příroda je nevyzpytatelná. Měli byste mít tedy nouzový únik zpět do civilizace.


Jaké vybavení je na spaní ve sněhu potřeba

Základem je vhodný batoh, do kterého by se mělo vejít vše potřebné, a který by neměl být moc těžký. Už tak je náročné se brodit sněhem, natož se ještě tahat s „tunovým“ batohem. Pokud se nechcete vydat „po svých“ ale budete se přesouvat na sněžnicích nebo na lyžích, tak lehkost batohu platí dvojnásob. Vedle nízké váhy je pak u batohu velmi důležitá nepromokavost a odolnost, určitě se vyplatí si za něj připlatit.

Co na sebe

Abyste předešli podchlazení nebo omrzlinám, budete potřebovat kvalitní outdoorové oblečení a obuv. Funkční prádlo si pořiďte nejlépe z vlny merino – reguluje tělesnou teplotu, hřeje, i když je vlhké, a co je skvělé, nezapáchá, i když jej máte na sobě několik dní. Druhá, izolační vrstva, je ideální také z vlny merino, tím podpoříte vlastnosti základní vrstvy. Svrchní vrstvu doporučujeme z membránového materiálu, ideálně s GORE-TEXem. Aby vše dobře sálo a nepromoklo je důležité především proto, že nyní nebudete mít možnost se někde osušit, když budete chtít ulehnout. Kvalitní boty do zimních podmínek jsou samozřejmostí a neměla by vám chybět ani kukla, která vám příjemně zahřeje obličej, a rukavice. Abyste byli dokonale v suchu, vyplatí se vzít s sebou i návleky chránící nohy před sněhem. A co je také důležité, všechno oblečení si vezměte dvakrát. Ponožek přibalte raději více.

Co pro spaní

Určitě si pořiďte dostatečně teplý a nepromokavý spací pytel, spíše s péřovou náplní. Měl by mít dostatečnou rezervu v porovnání s podmínkami, do kterých se chcete vydat. Když si při výběru spacáku připlatíte, odměnou vám bude příjemné teplo a pohodlí. Co se týče stanu, zvolte nejlépe ten s předsíňkou nebo apsidami (výklenky na batohy a vybavení) nebo samonosnou kopuli, která dobře odolá větru i padajícímu sněhu. Abyste neleželi přímo na sněhu, je rovněž nezbytností kvalitní karimatka. Na zimu je nejvhodnější samonafukovací matrace. Bez námahy máte za pět minut komfortní lehátko.

Určitě se vyplatí vzít s sebou i teleskopickou lopatu pro vykopání místa na stan. Lehká lopatka (do 500g) vám bohatě postačí. Pomocí ní v případě potřeby snadno vystavíte i závětří.

Pokud jste zdatní dobrodruhové, obejdete se i bez stanu. Avšak k tomu je potřeba si něco více nastudovat, abyste v noci skutečně neumrzli. Bude vám sice stačit bivakovací pytel, do kterého se schováte ve spacáku, ale určitě nebude na škodu si zjistit, jak stavění iglú, jak se bivakuje v záhrabech apod.


Nezapomeňte, že potřebujete jíst a pít

Bude hlad a žízeň. Nejsme roboti a velký výdej energie vyžaduje i příjem. Určitě také oceníte krásně teplý čaj z termosky a jídlo z termonádoby, pokud si neplánujete své vlastní připravit nad vařičem. Zkrátka nějaké outdoorové nádobí s sebou určitě budete potřebovat.

Kde kempovat

Vhodné místo pro tábořiště je v závětří a především mimo dráhu potenciální laviny.


Poradíme vám

Nejste si jistí, co přesně vybrat, rádi vám s výběrem pomůžeme. Zavolejte nám +420 778 080 897, napište nám  info@worksafety.cz nebo se za námi stavte osobně na naši prodejnu.

Climbing Technology skládací batoh MAGIC PACK

Grivel batoh MARBREES

Lifeventure sada vodotěsných obalů DriStore LocTop Bags

ARDON merino thermo kalhoty NAVI

ARDON merino thermo tričko NAVI

Direct Alpine bunda SUMMIT 3.0

Pfanner bunda ATLAS RAIN Jacket

Pfanner boty Matterhorn Alpine Shoes

Thermarest spací pytel Altair HD

YATE karimatka GUIDE modrá/šedá

Thermarest karimatka NeoAir All Season

Esbit termoska na jídlo 1l

Lifeventure termoska Tiv Vacuum Flask

GSI sada nádobí HALULITE MINIMALIST

Travellunch Myslivecká směs

SUMMIT TO EAT Dušené hovězí ve vlastní šťávě s bramborem