Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Vyvarujte se 5 chybám při nošení funkčního oblečení

Žádné funkční oblečení nebude odvádět pot, ani vás neochrání před chladem, pokud jej nosíte špatně. Podívejte se na 5 chyb, kterých se lidé běžně dopouští při nošení funkčního oblečení.

Termo oblečení, funkční oblečení, oblečení se speciálními vlastnostmi. To slyšíme všude. Slyšíme, jak je to skvělé a chceme ho také. Určitě už ho doma i máte. Ale máte to správné a nosíte jej správně? Žádné funkční oblečení nebude odvádět pot, ani vás neochrání před chladem, pokud jej nosíte špatně. Odhalíme vám 5 chyb, kterých se lidé běžně dopouští při nošení funkčního oblečení. Čeho se vyvarovat:


1. chyba – bavlněné tričko jako spodní vrstva

Toto je velká chyba. Na sport bavlněné tričko určitě nedoporučujeme, protože bavlna drží pot v sobě a pak nepříjemně studí. Mnoho lidí to tak však ještě nosí, protože z nějakého důvodu jim je na těle příjemnější bavlněný než-li funkční nátělník. Vrchní vrstvy pak ale ztrácejí své schopnosti. Při náročnějších aktivitách se proto vyhněte bavlněným tričkům a spodkům a pořiďte si ty funkční. Sport pro vás už nebude utrpením, ale radostí.

2. chyba – na funkční tričko si mohu obléknout cokoliv

V žádném případě. Když máte tričko, které nepohlcuje pot, rychle schne a je prodyšné, tak to nepokažte dalšími vrstavami. Když si totiž na funkční tričko obléknete bavlněnou mikinu a neprodyšnou bundu, vlhkost z funkčního trička nemá kam uniknout a vy se začnete mnohem více zahřívat a také více potit.

3. chyba – jedno funkční tričko se hodí na všechno

To vůbec není pravda. V létě byste měli mít jiné funkční oblečení než v zimě, na sport byste měli mít jiné než na spaní pod stanem nebo na sjezdové lyže. Na trhu jsou k dostání tenká trička, která nedrží teplo a dobře odvádí pot, a také silná, která vás dokonale udrží v teple.

4. chyba – nevadí, že je mi funkční oblečení velké

Tam, kde termo prádlo dostatečně nepřiléhá k pokožce, nemůže správně odvádět pot a vlhkost. Při nákupu si proto oblečení určitě vyzkoušejte. Pokud nakupujete přes e-shop, dobře změřte své míry a podle nich vyberte vhodnou velikost. Na většině e-shopů je uvedena tabulka s příslušnými mírami a k nim správnou velikostí.

5. chyba – špatné vrstvení oblečení

Mnozí z vás si ještě stále oblékají jednu silnou vrstvu namísto více slabých. A to je nesmírná chyba. Naučte se "cibulový" princip oblékání, tedy několik tenčích vrstev na sebe. Tři vrstvy jsou ideální. Každá má speciální funkci a ve výsledku dosáhnete toho nejvyššího možného komfortu.

První vrstva vám odvádí pot, vlhkost od pokožky a udržuje tak vaše tělo v suchu a teple. Druhá vrstva zachovává správnou tělesnou teplotu - brání úniku tepla a zároveň vás chrání před chladem zvenku. Třetí vrstva má ochranou funkci. Ochrání vás před větrem, deštěm, sněhem.

Velkou výhodou vrstvení je také to, že když je vám horko, máte si co sundat a když je vám naopak zima, není problém se přiobléknout. Tenkých věcí na sebe můžete navrstvit vícero.