Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Jak při výškových pracích udržovat maximální bezpečí

Vyplatí se používat kvalitní a ověřené vybavení? Dodržovat všechny zásady bezpečnosti? Ano, ano, samozřejmě!

Práce ve výškách nejsou jen tak pro každého. Vyžadují řádnou dávku odvahy a sebejistoty. Ovšem abyste mohli svou odvahu uplatit, vyplatí se používat kvalitní a ověřené vybavení a dodržovat všechny zásady bezpečnosti. Které to jsou a jak si zajistit maximální bezpečí při výškových pracích?


Obměňování a revize vybavení OOPP pro práce ve výškách

OOPP neboli ochranné osobní pracovní pomůcky a veškeré vybavení pro výškové práce musí být 100% funkční. I jen drobná závada je velmi nebezpečná. Vždy se proto ujistěte, zda nemáte žádné, ani drobné, poškození pevnostních švů, popruhů, větší opotřebení kovových prvků nebo jejich deformace. Pracovní vybavení pro výškové práce a zajištění proti pádu musí být revidováno každý rok. Vždy do uplynutí 12 měsíců musí provést kontrolu odborně způsobilá osoba nebo osoba proškolená výrobcem. K revizi vybavení OOPP je vám pokaždé vystaven záznam neboli revizní protokol, kde je uveden výsledný stav věcí. Tímto způsobem si můžete nechat zrevidovat vybavení pro práce ve výškách, arboristiku, evakuaci osob, záchranářství a horolezectví.

Se správným a kvalitním vybavením se vám bude pracovat nejen bezpečněji a klidněji, ale také mnohem rychleji a pohodlněji.


Dbaní všech zásad bezpečného pobytu ve výškách

Dobrá znalost svého zdravotního stavu včetně lékařské zprávy o Vašem zdravotním stavu by měla být samozřejmostí. To je nezbytnost týkající se přímo vás samotných. Dalším bodem je pak výborná informovanost o místech, kde se chcete pohybovat. Vyhýbejte se rizikovým úsekům, vždy se ujistěte, že je veškerá instalace funkční a používejte všechny předepsané pomůcky. Dbejte na dobrý stav technických konstrukcí, osobních ochranných pracovních prostředků, kvalitu žebříků, osobní jištění, jako jsou karabiny, celotělové zachycovací postroje, kotevní body, tlumiče pádů a ostatní vybavení, které používáte. Toto vše vám zachrání život. Nebezpečí může číhat kdekoliv a je potřeba prověřit všechny možnosti. Proto raději dvakrát měř a jednou řež.

Jako arborista neriskujte a vyhýbejte se práci v nevhodných klimatických podmínkách – silný nárazový vítr, poryvy větru – a nepohybujte se v ohroženém prostoru. A další rada, nikdy se do výšek nepouštějte sami, na bezpečné kácení jeden člověk nestačí. To samozřejmě platí nejen pro arboristy, ale pro všechny lezce. Doporučujeme pracovat vždy minimálně ve dvou lidech.


Pravidelné ověřování svých znalostí a schopností

Ve výškách není prostor pro chyby. Jestliže jste začátečníci, musíte se správnému lezení a pracím ve výškách naučit. Pokud se již bytím ve výškách živíte, ať už jako arborista nebo výškový pracovník, je vhodné udržovat znalost nejnovějších trendů, vybavení a technik a pravidelně si ověřovat rychlost svých reakcí v nejrůznějších krizových situacích. V obou případech doporučujeme navštívit vzdělávací kurzy a školení určené pro arbotisty, stromolezce a výškové pracovníky, které vás na vše připraví.

Nenechávejte nic náhodě, život máte jen jeden, takže raději neriskujte a vše si nejdříve pečlivě promyslete a ověřte :-)