Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

18. Mistrovství České republiky ve stromolezení se blíží!

31. 5. - 3. 6. 2018: Kolín - Kmochův ostrov. Vstup zdarma!

Všechny příznivce stromolezení – arboristiky srdečně zveme na 18. Mistrovství České republiky ve stromolezení, který se tento rok koná v Kolíně v příjemném prostředí Kmochova ostrova, a to ve dnech 31. 5. – 3. 6. 2018.  Závodů se zúčastní 30 – 40 závodníků z České republiky, Slovenské republiky a i ze zahraničí.

Tato jedinečná událost je pořádána Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu ve spolupráci s městem Kolín pod záštitou starosty Mgr. Bc. Víta Rakušana. Akce je určena nejen pro stromolezce - arboristy, kteří se chtějí zúčastnit závodního klání, ale také pro širokou laickou, odbornou veřejnost, pro správce zeleně a úředníky, ale také pro děti, rodiny a školy

Letošní ročník přinese nejen porovnání arboristických dovedností účastníků při samotných závodech, ale také nabídne prezentace firem a subjektů podnikajících v oblasti péče o stromy a na to navazující odvětví. Dále nabídne aktivity určené laické veřejnosti a dětem, jako je lezení po chytech, houpačky, stromový stan, slackline a další. V neposlední řadě budou organizovány workshopy pro arboristy a přednášky pro správce zeleně a úředníky. Pro arboristy budou dále připraveny nejen teoretické, ale zejména praktické ukázky nejnovějších technik a vybavení, které jsou pro tento obor typické.



Jaký program nás tedy čeká?

Ve čtvrtek 31. 5. 2018 bude probíhat příprava stromů pro jednotlivé disciplíny, v jejímž průběhu budou arboristé veřejnosti a školám popisovat svou práci. Odpoledne je věnováno dětem a dětským aktivitám: stromolezení, houpačky, stromový stan, slackline atd.

Pátek 1. 6. 2018 je věnován čtyřem praktickým workshopům a čtyřem přednáškám pro odbornou i laickou veřejnost na téma péče o stromy ve městech a obcích. Všichni návštěvníci a účastníci si mohou v průběhu dne prohlédnout jednotlivé prezentace partnerů a vystavovatelů. Po skončení přednáškového dne bude probíhat registrace stromolezců na závody, kontrola vybavení a následně budou představeny jednotlivé závodní disciplíny a vysvětlení pravidel. Po ukončení této části bude již probíhat volný program a večer se budou v přednáškové stanu promítat arboristická videa. 

Sobota 2. 6. 2018 je určena zejména základnímu kolu stromolezeckých závodů v pěti disciplínách – práce v koruně stromu, záchrana zraněného lezce, instalace lana do koruny stromu, rychlostní výstup po větvích a jištěný šplh. Zároveň budou probíhat aktivity pro děti a prezentace partnerů. Ve večerních hodinách proběhne vyhlášení těch nejlepších stromolezců ze základního kola závodů, včetně předání cen závodníkům, rozhodčím a dobrovolníkům. Večer se uskuteční také malý koncert arboristických kapel. 

V neděli 3. 6. 2018 budou závody pokračovat v otevřené disciplíně "footlock head to head", následně proběhne finálový závod těch nejlepších ze základního kola, vyhlášení výsledků finále a footlocku head to head. Po závěrečném poděkování všem zúčastněným, závodníkům, rozhodčím, pomocníkům, partnerům a sponzorům budou závody, a tedy i celý arboristický víkend, slavnostně ukončeny.


Program přednášek 1. 6. 2018

9:00 - 9:50 Ing. Ondřej Feit: Otevření bloku-představení novinek SZKT; Praktické zkušenosti s eradikací a managementovými opatřeními proti kozlíčkům rodu Anoplophora spp., kteří představují významné ohrožení všech listnatých dřevin.

10:00 -10:40 JUDr. Viktor Jansa, CSc.: Právní zodpovědnost za případné škody vzniklé v důsledku selhání dřeviny.

10:50 -11:30 Ing. Pavel Wágner: Příklady správně a špatně provedených řezů na dřevinách.

12:30 - 13:10 Ing. Petr Martinek: Jak se změnila arboristika v ČR se zavedením hodnocení biologické hodnoty dřevin.

13:10 -13:50 Ing. Luděk Praus, Ph.D.: Co všechno je důležité zohlednit pro co nejpřesnější hodnocení provozní bezpečnosti dřevin.

14:10 -15:00 Ing. Jiří Rozsypálek: Řeč těla dřevin (závažné defekty na stromech z pohledu správce zeleně).

Chcete se zúčastnit přednášek?

V případě vašeho zájmu se zúčastnit některého z bloků pátečních přednášek a workshopů, vyplňte, prosím, formulář na tomto odkazu. Pro přesný program sledujte oficiální stránky a facebook


Pokud vás tedy tato nejen odborná, ale také vzdělávací a zábavná akce zajímá, ať už z pohledu odborníka, laika, rodiče, prarodiče, ředitele škol, vedoucího zájmového kroužku nebo jste jen zvědaví, co to "stromolezení" vlastně je, přijďte se podívat. Určitě nebudete litovat.

Vstup je zdarma!

Srdečně vás tedy touto cestou zveme na 18. Mistrovství ČR ve stromolezení. Přijďte podpořit nadšence tohoto oboru, zafandit, vidět něco nového nebo se jen tak potkat s fajn lidmi na Kmochově ostrově v Kolíně.

Těšíme se na vás!


Přihlaste se na stromolezecký dětský den

Školkám, školám, rodinám s dětmi je věnován čtvrteční den. Přihlaste se zde.

Chcete se zúčastnit přednášek?

V případě vašeho zájmu se zúčastnit některého z bloků pátečních přednášek a workshopů, vyplňte, prosím, formulář na tomto odkazu. Pro přesný program sledujte oficiální stránky a facebook

Chcete závodit? 

Ještě je stále čas registrovat se jako závodník a mít tak šanci poměřit své síly s těmi nejlepšími arboristy České republiky. Přihlásit se můžete do 17.5.2018 vyplněním tohoto formuláře.

Chcete pomoct s organizací závodů? 

Dobrovolníci anebo rozhodčí jsou vítáni! Přihlaste se prosím vyplněním formuláře.