Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Letní stanování – jak vybrat stan a pečovat o něj + fesťáky, které nepromeškat

Přečtěte si, na co si dát pozor při výběru nového stanu a také jak o něj dobře pečovat. A jako bonus tipy na letní fesťáky.

Když se řekne "léto", člověku se vybaví krásné počasí, výlety, cestování, sportování, koupání, teplé noci, festivaly a koncerty. Léto je tedy ideální období pro stanování. Aby však stan tento nápor akcí vydržel, je nutné vybrat správný a umět o něj dobře pečovat. S tím vším vám poradíme a k tomu vám dáme tipy, na které super letní fesťáky se vydat!


Vhodný stan na letní fesťáky i výlety do přírody

Chystáte se s kámošema stanovat? Tak to se dobře spočítejte! Proto, abyste se dobře vyspali, je pohodlí velmi důležité. Mačkání se v jednom malém stanu ve více lidech zaručeně není to, co byste chtěli. Možná jeden den takovou noc přečkáte, ale v dalších dnech už po takovém spaní budete pěkně rozlámaní.

Co se týče stanů, je z čeho vybírat:

- Skladné stany pro 2 osoby ideální při kempování, cyklistice i turistice.
- Větší stany pro 3 osoby nebo jen pro 2, které se v noci rády "rozvalují".
- Prostorné stany pro 4 osoby.
- Stany pro 5 a více osob s předsíňkou a rozsáhlým zázemím.

Zejména na festivalech uvítáte alespoň malou předsíňku. Díky si totiž v klidu obujete boty pod stříškou a nenaprší vám dovnitř stanu. Sami si vyberte, který stan pro příjemný a pohodlný spánek je ten nejlepší.

Jak se starat o stan, aby co nejdéle vydržel?

Abyste nemuseli každé čtyři roky nebo ještě častěji pořizovat nový stan, vyplatí se o něj dobře pečovat. Co všechno je potřeba dodržovat?

Jakékoliv poškození byste měli co nejdříve odstranit. Z malé nepatrné dírky se totiž může rázem stát díra obrovských rozměrů, přes kterou vám do stanu řádně naprší. A obzvláště na fesťácích, kde jste myšlenkami v oblacích, na takovou drobnost snadno zapomenete a na dalším výletě pak rozbalíte stan s nemilým překvapením.

Po návratu domů stan vždy důkladně vysušte. A to i když za celý výlet nespadla z nebe ani kapka vody. Pouhá vlhkost od ranní rosy, od země nebo z vašeho dechu během noci může napáchat škody – objeví se plíseň a zápach. Stačí když stan doma rozložíte na sušáku nebo přes židle (nemusíte jej stavět a doma kempovat). A pozor také na skladování do doby dalšího výletu. Vlhký sklep nebude tím pravým místem pro uložení stanu!

Zbavte se všech nečistot. Stan omývejte od špíny a prachu. "Zažrané" nečistoty totiž také mohou napáchat škody. Pronikají do struktur stanu a narušují je. Malá rada: stan se nejlépe omývá a čistí, když je rozložený. Takže alespoň v poslední den výpravy za dobrodružstvím ještě postavný stan zbavte špíny a "vytřepejte a setřepejte" z něj prach.

Než stan rozložíte, ujistěte se, že na daném místě nejsou žádné ostré předměty a kameny, které by narušily podlážku. Za ostré předměty berte i tvrdá stébla trávy, ty totiž také mohou způsobit protržení stanu a vaše zatopení za deštivé noci.



Letní festivaly, které stojí za to

Léto je rok od roku našlapanější festivaly a kulturními akcemi. Není divu. Venku je teplo, hezky a lidé se chtějí bavit. Vy určitě chcete také, a proto jsme pro vás vypíchli zajímavé letní festivaly, na kterých si užijete spoustu zábavy a kvalitní hudby.

Červenec

4.–6. 7. ► Rock for People v Hradci Králové
4.–7. 7. ► Beats for Love v Ostravě
6.–7. 7. ► Pekelný ostrov v Holýšově
7.7. ► Kryštof Kemp v Náměšti na Hané
12.–15. 7. ► Masters of Rock ve Vizovicích
13.–14. 7. ► Hrady CZ v Točníku
13.–14. 7. ► Létofest v Pardubicích
18.–21. 7. ► Colours of Ostrava
26.–28. 7. ► Štěrkovna Open Music na Hlučíně

Kryštof kemp, Hrady CZ i Létofest se koná na více místech po celé České republice. Záleží na vás, které město je vám nejbližší. A vedle toho vás čeká ještě třeba Sázavafest, Benátská! s Impulsem a další.

Srpen

2.–4. 8. ► Keltská noc v Harrachově
3.–4. 8. ► Ostrava v plamenech
4.8. ► Keep swinging! v Českém Krumlově
17.–18 . 8. ► Vizovické Trnkobraní

A opět i v srpnu se můžete stavit na Létofest, Hrady CZ nebo Kryštof Kemp. Tyto tři úžasné akce vás budou provázet celým létem.

Letní stanování je parádní věc. O to lepší však je, když jste vybaveni kvalitním stanem z odolného materiálu, o který je pravidelně dobře postaráno. Přejeme vám bezchybné léto plné dobrodružství.

YATE stan SUMMER FEST modrý

YATE stan DACOTA