Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak se obléknout na letní vícedenní turistiku

Možná by se zdálo, že na letní turistickou dovolenou nepotřebujete téměř nic, je přece horko. Ale není to tak úplně pravda. Buďte na přírodu připraveni!

Možná by se zdálo, že na letní turistickou dovolenou nepotřebujete téměř nic, je přece horko. Ale není to tak úplně pravda. Přes den může být na padnutí vedrem, kdežto v noci vás může překvapit velká zima. Když se do toho přidá neustávající déšť a silný vítr, je o zábavu postaráno. Jak se obléknout na letní vícedenní turistiku, aby vám nic nechybělo?


Základem je přehled o klimatických podmínkách na daném místě

Máte vybranou destinaci, ve které jste ještě nikdy nebyli. Už dlouho o ní mluvíte, těšíte se a vidíte ji v těch nejkrásnějších barvách. Než se tam ale vydáte, důkladně si nastudujte, jaké klimatické podmínky v dané oblasti panují. V jakých rozmezích se pohybují teploty v měsíci vaší cesty. Nezapomeňte na to, že přes den může být teplo, ale v noci vás může překvapit chlad. A tomu pak přizpůsobte i své vybavení.

Některé země jsou v určitých částech roku proslulé častými dešti – bez dostatečně nepromokavých věcí byste na tuto cestu nevzpomínali moc rádi, v jiných zemích zase panuje naopak velké sucho – s dostatečným množstvím pitné vody a kvalitním savým oblečením bude cesta hned příjemnější. Ale je to oblast od oblasti a rok od roku jiné. Proto si před cestou vše dobře zjistěte, ať nejste překvapení a máte s sebou vše potřebné.

Sbalte si 3 typy vrstev oblečení 

Neexistuje špatné počasí, jen nevhodné oblečení – to je všeobecně známá věc. Co ale znamená vhodné oblečení? Základem jsou tři vrstvy, které když máte, nebude vám ke štěstí už nic chybět.


1. funkční vrstva oblečení

V letních měsících je právě tato vrstva tou hlavní, kterou využijete nejvíce. Nepodceňujte její kvalitu a raději si připlaťte – měla by dobře odvádět pot, držet vás v suchu a pohodlí a ideálně lehce chladit. Nejlepší je pořídit si univerzální tričko na léto i do zimy, takovým je například Ardon thermo tričko Trip s krátkým rukávem. Při velkých vedrech pak dámy jistě ocení Ocún dámský top Corona 2017.



2. zateplovací vrstva oblečení

Tato vrstva je nepostradatelná pro zajištění tepelné izolace. Jako izolační vrstva se nejčastěji používá fleece. Ovšem v mikině z tohoto materiálu by vám bylo v létě příliš horko. Raději proto zvolte mikinu z polyesteru s příměsí spandexu nebo elastanu. Univerzálním řešením je bunda Direct Alpine Axis 1.0.



3. ochranná vrstva oblečení – voděodolná a větruodolná

Voda a vítr nemusí být vaši nepřátelé. Se správným oblečením, které je dostatečně nepromokavé a obstojí i ve velkém větru, skoro ani nepoznáte, že se kolem vás honí všichni čerti. Například ekologicky šetrná bunda Direct Alpine Highůander 1.0 vám bude dobrým společníkem.



Pohodlí a odolnost je základ úspěchu

Je třeba počítat se změnami. Pokud se chystáte na treky (např. do Skandinávie), kde k nejbližší civilizaci dorazíte až za několik dní chůze, je potřeba být připraveni na vše. Když se vydáte na sever, vězte, že tady se můžete i během léta setkat s ledasčím. Ovšem nepodceňujte ani sílu počasí v jižních státech. I zde může být počasí nevyzpytatelné. Dostatečně odolná a nepromokavá svrchní vrstva by vám proto určitě neměla chybět. Funkční a rychleschnoucí oblečení oceníte také jako zlato.

Samozřejmě nezapomeňte ani na pohodlné kraťasy, kalhoty a funkční spodní prádlo, ideálně bezešvé. Pohodlná, lehká a dostatečně odvětrávaná obuv by měla být samozřejmostí. Svým nohám pak během cesty ulevte chůzí naboso v trávě během odpočinku. Pokud neradi chodíte naboso, vezměte si s sebou žabky a dopřejte i svým nohách alespoň na chvíli nádech čerstvého vzduchu.

Pokud jdete ve větší skupině lidí, buďte připraveni raději na možné i nemožné. Některý z členů totiž může být právě tím člověkem, který přitahuje špatné počasí. Samozřejmě, jednodušší by bylo jej z výpravy vyškrtnout, ale vy přece nejste z cukru a už víte, co si s sebou vzít!