Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Zvolit správný outdoorový batoh se vyplatí

Na co se zaměřit při výběru batohu na kolo, běh, lezení v létě i zimě, či batoh do letadla.

Je jedno, kam se vydáte, protože i na pár hodin s sebou potřebujete minimálně doklady, pití a další drobnosti. K jejich uschování slouží batoh, nepostradatelné uložiště, které mají při sobě všichni aktivní lidé, s kabelkou by to přece jen nebylo tak pohodlné. Pro každou činnost se však lépe hodí jiný druh batožiny. Volba je důležitá, jelikož se správnou velikostí a typem outdoorového batohu je sportování o mnoho příjemnější. Jaké ruksaky rozlišujeme podle druhu sportu?


Lehké a ergonomické batohy na cyklistiku a běhání

Batoh na kolo s ergonomickým a aerodynamickým tvarem, který efektivně odvětrává a přitom pojme vše potřebné. Integrovaná pláštěnka by u tohoto typu batohu měla být samozřejmostí, protože nikdy nevíme, kdy nás na projížďce zastihne déšť. Některé cyklo batohy disponují i uchycením přilby a poutkem pro snadné přichycení blikačky.

Lehoučký běžecký batoh je pro všechny milovníky běhání skvělým doplňkem. Základními požadavky u batohů na běh je nejen jejich nízká hmotnost, ale také možnost důkladného stažení, aby na zádech neskákal a nepoletoval někam, kam nechceme. Běžecký batoh většinou poznáte podle poutek na ramenních popruzích pro uchycení dvou bidonů.


Batohy pro náročnější sportovní aktivity

Na lezení určitě zvolte batoh k tomu přímo určený. Batoh na horolezectví a skalní lezení by měl být lehoučký, vzdušný, pohodlný a měl by disponovat hydratačním systémem a úchyty na cepíny.

I když jdete sjíždět vodu nebo se plavit na lodi, batoh se vám zajisté bude hodit i tady. Ale ne jen tak ledajaký. V tomto případě je nezbytné, aby byl batoh na vodu dostatečně vodotěsný. Takové batohy poznáte na omak. Jejich konstrukce i materiál vychází z lodních pytlů.

Další skupinou jsou batohy na lyže a snowboard, expediční batohy a lavinové batohy jako ta nejlepší ochrana při zavalení lavinou. Všechny tyto typy speciálních ruksaků jsou vybaveny, nebo by alespoň měly být, oddělenou kapsou pro lavinovou výbavu – lopatu a sondu, pokud se nejedná přímo o batohy do laviny, které navíc obsahují i řadu dalších speciální pomůcek. V případě snowboardových batohů jsou zde umístěny ještě široké popruhy pro bezpečné upevnění prkna či sněžnic.



Eurovíkendy s batohem ve správné velikosti

Pokud milujete cestování někam dál, a to letecky, měli byste si hlídat velikost svého batohu. Rozměry batohu do letadla by měly být přibližně 55 x 40 x 20cm, což je ideální na eurovíkendy. Bez problémů do něj sbalíte vše potřebné.

Jestliže se věnujete sportování aktivně, doporučujeme pro každou aktivitu speciální outdoorový batoh z kvalitního materiálu, který zaručí pohodlné nošení a pojmutí všech potřebných "propriet". K dostání jsou však i multifunkční univerzální batohy na různé typy výletů, treků a cyklo vyjížděk, které se však skvěle hodí i na běžné nošení po městě.