Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Arboristický rádce: typy bezpečnostních vazeb a co je k nim potřeba

Jaké typy vazeb existují a jaké vybavení je potřeba, aby byla instalace vazby správná?

Stromy s defektním větvením nebo houbovou infekcí je potřeba stabilizovat. Díky bezpečnostní vazbě je možné vyhnout se radikálním řezům nebo i asanaci. Jaké typy vazeb existují a jaké vybavení je potřeba, aby byla instalace vazby správná?


Dva základní typy bezpečnostních vazeb stromů

V arboristické praxi se setkáte s vazbou dynamickou a statickou. Každá má svá specifika a my se nyní podíváme na to, jaká to jsou.

Dynamická vazba: Tato vazba slouží spíše jako preventivní. Umisťuje se do horní poloviny koruny stromu a záchytné lano bývá v tomto případě prověšené.

Statická vazba: Naopak do spodní poloviny koruny stromu se instaluje statická vazba. Je dvojího typu: vrtaná a podkladnicová. Častěji se používá vazba podkladnicová, protože u ní nehrozí riziko většího šíření houbové infekce (nenarušují se obranná pletiva).

Arboristické pomůcky pro instalaci bezpečnostní vazby

Pro bezpečnostní vazby stromů je hlavní certifikované duté lano s dobrou průtažností a tonáží. Ovšem jednotlivé typy vazeb vyžadují rozdílné náčiní. Jaké typy materiálů a pomůcek se používají pro dynamické a které pro statické vazby stromů?

Vybavení pro dynamické neboli pružné vazby stromů: nedestruktivní systémy vyrobené ze syntetických materiálů, polyesterová nebo propylenová lana. Kvalitní vybavení pro instalaci dynamické vazby stromů nabízí značky Gefa, Gleinstein a Cobra.

Vybavení pro statické vazby stromů: prvky z kovových materiálů (protože syntetické materiály nesmí být vystavovány permanentnímu zatížení). Do vybavení pro podkladnicovou vazbu patří především lanová svorka, dubová podkladnice a ocelové lano.

Veškeré vybavení pro instalaci bezpečnostní vazby najde na webu
v sekci arbotistika - bezpečnostní vazby stromů.



Následná péče o bezpečnostní vazby

Aby nedošlo k poškození dřeviny, je potřeba bezpečnostní vazbu po instalaci pravidelně kontrolovat. Kontrola je nezbytná také po extrémních přírodních výkyvech. Může se například jednat o silnou vichřici nebo námrazu.

Obecně se pak každým rokem provádí vizuální revize vazeb (nejlépe v zimním období). Kontroluje se uvolnění, poškození či jiné nesrovnalosti. K přehledu o veškerých kontrolách a vazbách slouží evidence bezpečnostních vazeb a záznam jejich pravidelných kontrol.

Na portále stromypodkontrolou.cz můžete sledovat informace o stromech ve svém okolí.

Potřebujete s výběrem správného materiálu pro instalaci bezpečnostní vazby na strom poradit? Kontaktujte nás. Rádi vám pomůžeme, abyste měli při ruce vše potřebné.

WOSA vak na vazby

WOSA zaplétací kapsář

KRETZER SOLINGEN nůžky na vazby FINNY 763225

GEFA duté lano PES 2t - zelená/bílá - metráž

GEFA duté lano PES 4t - zelená/bílá - metráž

GEFA duté lano PES 8t - zelená/bílá - metráž

GEFA duté lano PES 10t - zelená/bílá - metráž

Lanová svorka DIN 1142 - 10mm

Dubová podkladnice

Ocelové lano průměr 10mm - DIN3066

GEFA označení roku instalace vazby - 2023 oranžová - metráž

GEFA jehla XL na 10t

GEFA jehla L na 7t, 8t a 20t

GEFA jehla S na 2t

GEFA jehla M na 4t a 12t